Putin vill träffa Trump i Finland

Rysslands president hälsar att han gärna träffar sin amerikanske kollega i Finland. I så fall väntas även Sverige och resten av Arktiska rådet vara inbjudet.

"Om det blir av skulle vi med glädje delta", säger Vladimir Putin i ett tal i Archangelsk, rapporterar Interfax.

Bild:Dmitri Lovetsky/TT

Det handlar om ett tänkt toppmöte inom Arktiska rådet, där de fem nordiska länderna samt Kanada, Ryssland och USA är medlemmar.

Efter ett ministermöte inom rådet i maj ska Finland ta över ordförandeskapet. Det har tidigare rapporterats att Finlands president Sauli Niinistö filar på idén att arrangera ett toppmöte i hopp om att råda bot på geopolitiska spänningar.

Arktiska rådet brukar ha ministermöten om utvecklingen runt Nordpolen. Däremot brukar gruppen inte organisera toppmöten, alltså träffar med stats- och regeringschefer.

Om ett toppmöte blir av i Finland snart kan det bli första gången Vladimir Putin och USA:s nytillträdde Donald Trump träffas.

Annars, säger Putin i sitt tal, väntas de träffas inom ramarna för stormaktsklubben G20, som har sitt årliga toppmöte i Hamburg den 7–8 juli.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?