ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Putin inviger bro till Krim – Europas längsta

Rysslands president Vladimir Putin väntas under tisdagen inviga en 19 kilometer lång bro som knyter samman Ryssland med den annekterade Krimhalvön.

Bron blir den längsta i Europa, och petar därmed ner Vasco da Gama-bron i Lissabon till en andraplats.

Byggprojektet har kostat 228 miljarder rubel, motsvarande drygt 30 miljarder kronor. Bron löper från Krasnodar-regionen till staden Kertj på Krim, över sundet mellan Svarta havet och Azovska sjön.

Projektet har kritiserats av Ukraina som uppgett att byggprocessen orsakat miljöskador och att bron kommer att hindra större fartyg från att ta sig till hamnar i Azovska sjön.

EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland har slagit mot personer som varit inblandade i projektet. Däribland Putins nära allierade, affärsmannen Arkadij Rotenberg, vars företag vann upphandlingen om kontraktet.

Annekteringen av Krimhalvön 2014 väckte stor ilska i Ukraina och har dömts ut som olaglig av Västvärlden, medan den hyllats i Ryssland. Det har varit besvärligt att nå halvön från södra Ryssland på grund av långa köer till färjorna, som ibland inte kan åka på grund av svår väderlek.

Sanktionerna mot Ryssland har inneburit att Krim varit beroende av matleveranser via havet, varför bron kommer att spela en viktig roll i att minska beroendet av sådana transporter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies