1515

Putin håller tal till nationen – varnar för reaktion på ”utländsk provokation”

Ryssland kommer att slå tillbaka hårt mot varje ”utländsk provokation”, säger president Vladimir Putin i ett tal till nationen, efter att ha klagat på ”ovänligt” beteende från omvärlden.

Putin säger också att han hoppas att inga länder kommer att överträda Rysslands ”röda linjer”. Det framgår inte var dessa linjer skulle gå.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.Foto:Alexei Druzhinin

Med anledning av den eskalerande konflikten med Ukraina följdes den ryske presidenten Vladimir Putins årliga tal till nationen med särskilt intresse.

Men efter omkring en och en halv timmes tal med fokus på inrikespolitiska frågor och klimatet nämndes inte konflikten med Ukraina alls.

I relativt otydliga ordalag nämnde den ryske presidenten bara att Ryssland kommer att slå tillbaka hårt mot varje ”utländsk provokation”.

Putin talade mer om bland annat om den pågående pandemin.

”Jag vänder mig återigen till alla ryska medborgare med uppmaningen: ta vaccinet”, säger han.

Enligt en opinionsmätning råder en relativt utbredd vaccinskepsis i landet. Hittills har några fåtal miljoner av Rysslands 144 miljoner invånare tagit två doser vaccin.

På plats under Putins tal finns både journalister och åhörare, men till följd av pandemin är dock uppslutningen något mer blygsam än föregående år.

Talet hålls för parlamentets båda kamrar, duman och federationsrådet. I talet brukar presidenten beröra aktuella politiska frågor i landet – i år har frågan om Rysslands militära närvaro i och vid Ukraina därav varit en het gissning.

Utöver Ukrainafrågan är även den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och dennes påstått sviktande hälsa ett högaktuellt ämne. Under onsdagen planeras landsomfattande demonstrationer till stöd för Navalnyj. Flera allierade och anhängare rapporteras ha gripits inför protesterna, däribland oppositionspolitikern Ljubov Sobol som står Navalnyj nära.

Under fjolårets tal i januari meddelade Putin en rad grundlagsändringar som senare klubbades igenom under en folkomröstning, däribland den ”återställning” av presidentens mandatperioder som ger 68-åringen möjlighet att sitta kvar vid makten till år 2036.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?