1515
Annons

Putin fredsmäklare: enighet om gränsen vid norra Syrien

Ryssland och Turkiet är överens om att samarbeta vid Syriens norra gräns. Det stod klart efter toppmötet mellan de båda ländernas ledare Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan.

Kurdiska stridande uppgav samtidigt att de retirerat från norra Syrien.

De två presidenterna Erdogan och Putin satt längre i möte än väntat i den ryska staden Sotji. Framför de två ländernas flaggor framträdde de sedan och gav en tämligen kort presentation av samtalet som varat i sex timmar.

Värden Putin sade artigt att han hade lyssnat till kollegans förklaring till offensiven i norra Syrien. De två enades sedan om att ryska och turkiska soldater gemensamt ska patrullera vid gränsen.

Putin sade också att samtal måste inledas med kurder och att Ryssland misstänker att det finns utländska krafter som agerar i området.

I samband med presskonferensen som hölls efter mötet meddelade också Turkiet att man tillsammans med Ryssland har kommit överens om att etablera en ”terrorfri säkerhetszon” i norra Syrien. Kurdiska stridande fick från tisdagseftermiddagen ytterligare 150 timmar, knappt en vecka, på sig att lämna området.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förklarade innehållet i uppgörelsen efter ledarnas framträdande. Han sade enligt Reuters att Ryssland går med på att Turkiet kan fortsätta med sin offensiv i en avgränsat område 32 kilometer in på syriskt territorium.

Lavrov sade också att man har kommit överens om att syriska gränspatruller och rysk militärpolis gemensamt ska bevaka den syriska gränsen förutom de områden där turkisk militär är aktiv.

En geopolitisk uppdelning av området verkar därmed ha blivit verklighet när Erdogan och Putin möttes i Sotjis salonger.

Samtidigt kom besked från kurdiska representanter om att man har dragit sig tillbaka från området inför den tidsfrist på tisdagskvällen som Erdogan utlyst enligt överenskommelsen om eldupphör.

Erdogan kräver att den kurdiskdominerade YPG-milisen drar sig undan från en zon som sträcker sig 12 mil längs den turkisksyriska gränsen, enligt Reuters. Zonen ska sedan, enligt Turkiet, utökas till nära 45 mil längs den drygt 80 mil långa gränsen. Om kurderna inte drar sig ut ur området kommer Turkiets offensiv att fortsätta, säger Erdogan.

Sent på tisdagseftermiddagen meddelade Mazlum Abdi, befälhavare för Syriens demokratiska styrkor (SDF), att samtliga inom YPG-milisen nu också har lämnat det aktuella området.

Abdi gav beskedet till USA:s vicepresident Mike Pence. Uppgörelsen om eldupphör gjordes vid vicepresidentens besök i Turkiet.

President Putin underströk samtidigt vikten av Syriens territoriella integritet. Efter mötet ringde Putin till Syriens president Bashar al-Assad och förklarade att det viktigaste målet var att återställa Syriens territoriella integritet. al-Assad gav, enligt Reuters, sitt fulla stöd till de rysk-turkiska överenskommelserna.

Närmare 170 000 människor har enligt FN flytt området sedan Turkiets offensiv. Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet SOHR säger att det rör sig om långt fler, runt 300 000 personer.

Över 220 kurdiska stridande har dödats i strider och över 180 turkstödda syriska rebeller, enligt SOHR. Över 70 civila uppges ha dödats i samband med striderna.

 


Innehåll från Veriscan SecurityAnnons

Verktygslådan för ett lyckat säkerhetsarbete

Den växande hotbilden har gjort it- och cybersäkerhet till en allt viktigare ledningsfråga. Ett standardiserat säkerhetsarbete enligt ISO/IEC 27000-serien ger transparens, struktur och överblick. Med mjukvaruplattformen vSUITE har alla organisationer nu möjlighet att driva ett systematiskt säkerhetsarbete som skapar tillit hos organisation och ledning. 

– Standarderna i ISO 27000-serien är en förutsättning för ett strukturerat och systematiskt arbete med organisationens it- och cybersäkerhet. Jag brukar också rekommendera våra kunder att utse en CISO, chief information security officer, som är expert på informationssäkerhet och länken mellan organisationen och ledningen, säger Jan Branzell, expert på informationssäkerhet och VD på Veriscan. 

I mer än 20 år har Jan Branzell och hans kollegor på Veriscan hjälpt organisationer i alla storlekar och branscher att utveckla ett systematiskt arbetssätt kring riskbedömning, tillgångar och klassificering av skyddsvärd information enligt den internationella säkerhetsstandarden ISO/IEC 27001.

 Viktigt för tillit och trygghet

Jan Branzell var med och tog fram standarderna och har unik erfarenhet av att arbeta med dem. Nu lanserar Veriscan, via sitt moderbolag vSRC, sitt egenutvecklade mjukvaruverktyg vSUITE som erbjuder nya möjligheter för ett strukturerat säkerhetsarbete enligt standarderna. 

– Det är viktigt för tilliten och tryggheten internt att det finns en klar bild av var man står säkerhetsmässigt, vad man saknar och vart man är på väg. vSuite är en lättanvänd verktygslåda som gör det möjligt för säkerhetsfunktionen att stödja ledning och verksamhet på ett effektivt och transparent sätt. vSUITE kan appliceras av alla organisationer på egen hand. 

I takt med att omvärlden blir mer orolig ökar också cyberhoten mot Sverige. Under vintern och våren har antalet anmälda it-incidenter mot svenska myndigheter och samhällsviktiga verksamheter ökat från 200 till 400-500 i veckan, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Mer och mer en ledningsfråga

Den negativa utvecklingen omfattar i hög grad också näringslivet. Cybersäkerhet har kanske mer än någonsin tidigare blivit en ledningsfråga.

– Idag har alla verksamheter interna och externa krav på informations- och cybersäkerhet. Det gäller såväl regulatoriska krav, till exempel GDPR och NIS-direktivet, som krav från ägarna. Cybersäkerhet handlar lika mycket om att skydda känslig information och samhällsviktiga funktioner, som att förvalta marknadens och ägarnas förtroende, säger Jan Branzell.

Läs mer om Veriscan här 

Om Veriscan

Veriscan har 20 år erfarenhet av informationssäkerhet/cybersäkert i organisationer från 10 till 100 000 anställda och ledningssystemet ISO/IEC 27001. Erfarenheterna har byggts i verktygsplattformen vSUITE där man med enkelhet och transparens kan jobba integrerat med riskhantering, tillgångar och klassning och mäta effekten av säkerhetsarbetet i organisationen. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veriscan Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?