ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Pundsedlar med djurfett i blir kvar

  • Foto: Alastair Grant/TT

Trots protester från veganer och vissa religiösa grupper kommer den brittiska centralbanken inte att dra tillbaka de nya fempundssedlar som visat sig innehålla spår av djurfetter.
Även de nya tiopundssedlarna ska ges ut som planerat i september.

I ett uttalande skriver centralbanken, Bank of England, att den tagit kritiken mot de nya sedlarna på fullaste allvar. Men att trycka sedlar är komplicerat och dyrt, påpekar banken. Den har redan plöjt ner motsvarande nästan 800 miljoner kronor i de nya sedlarna, och om det ska tryckas nya kommer det att kosta lika mycket. Plus minst 50.000 pund för säker destruktion av "fettsedlarna".

Centralbanken skriver även att det är "extremt små mängder" av talg som används under produktionen av de plastpellets som senare används i sedeltillverkningen, och att banken tillsammans med sina leverantörer försöker hitta alternativ.

Ett upprop mot de nya sedlarna på webbplatsen change.org har i skrivande stund samlat över 130.000 namnunderskrifter. Ett antal hinduer och sikher har också krävt att sedlarna, precis som köttprodukter, bannlyses i religiösa tempel, skriver BBC.

Tyck till