1515

Pundet tappar något efter Johnsons brexitfiasko

Det brittiska pundet backade något i söndagens handel efter att parlamentet misslyckats nå ett avgörande i brexitfrågan.

Foto:Simon Dawson

Lördagens omröstning i det brittiska parlamentet blev ett bakslag för premiärminister Boris Johnson som tvingades skriva ett brev till EU och begära en förlängd tidsfrist för EU-utträdet.

När valutamarknaden öppnade på söndagen reagerade den på avsaknaden av besked genom att sänka pundet med som mest 0,5 procent mot dollarn. Pundet har hittills haft en stark oktober där valutan stärkts 5 procent mot dollarn. 

Analytiker säger till nyhetsbyrån Bloomberg att nedgången kan vara ett köptillfälle och räknar med att pundet kommer stärkas framöver. 

”Helgens händelser minskar risken för ett kaotiskt utträde”, säger Adam Cole, valutastrateg på Royal Bank of Canada till Bloomberg.

På söndagskvällen handlades ett pund till 1,295 mot dollarn. Enligt Bloomberg spår Credit Agricoles att pundet kan nå 1,36 mot dollarn på medellång sikt, medan NatWest Markets tror att den brittiska valutan når över 1,35 de närmaste veckorna. 

Boris Johnsons regering vill hålla en ny omröstning om brexitavtalet redan på måndag. Om talmannen tillåter det och om parlamentet säger ja så kan Johnson dra tillbaka den begäran om förlängning som han tvingades skicka till EU i går. Det innebär att allt är tillbaka på ruta ett med deadline för Brexit den 31 oktober.

För att få igenom brexitavtalet på måndag måste regeringen få med sig fler ledamöter från (oppositionspartiet) Labour. Dessutom finns frågetecknen kring stödet från det nordirländska unionistpartiet DUP. 

 

*T


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?