1515
Annons

Pundet faller efter Mays tal

Efter fiaskot på veckans EU-toppmöte varnar Storbritanniens premiärminister Theresa May för dödläge i brexitförhandlingarna och begär "respekt" från EU-ledarna.

De hårda orden sänkte pundet på fredagseftermiddagen.

"Förödmjukad". Brittiska tidningar var på fredagen överens om bedömningen av Theresa Mays fiaskoartade framträdande på det informella EU-toppmötet i Salzburg.

Vid onsdagens middag hade hon bara tio minuter på sig för att övertyga de andra 27 EU-ledarna om nödvändiga kompromisser i utträdesförhandlingarna. 

Istället gick hon till angrepp mot EU:s förslag för att förhindra en hård gräns på irländska ön. Hon kallade förslaget ”inte trovärdigt" eftersom det i stället skapar en gräns mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Efter hennes bredsidor sa både Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-rådets ordförande Donald Tusk att de brittiska planerna inte fungerar.

Väl hemma i London gick Theresa May till motangrepp. På fredagseftermiddagen sa hon att hon har behandlat sina motparter i EU enbart med respekt.

"Storbritannien förväntar sig samma sak", sa hon i ett uttalande från Downing Street.

Hon sa vidare att de två parterna står långt från varandra men att Storbritannien är berett att förhandla. Däremot ger hon sig inte om Nordirland.

"Jag kommer inte att bryta sönder mitt land", sa hon.

Theresa May uppmanade också EU att säga vad de ser som problem i hennes brexitplaner.

"Det är inte acceptabelt att bara avvisa den andra sidans förslag utan en detaljerad förklaring och motförslag. Nu behöver vi höra från EU vad frågorna är och vad deras alternativ är så att vi kan diskutera dem", säger hon enligt affärstidningen Financial Times.

Theresa May varnade för ett dödläge, men upprepade att det är bättre med inget brexitavtal än ett dåligt avtal.

Talet sänkte direkt pundet med över 1 procent mot dollarn. Pundet försvagades även mot kronan. Valutamarknaden ser ökad risk för att det inte blir något avtal i tid till att Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019.

Theresa Mays brexitplaner, som hon trumfade igenom på ett regeringsmöte på lantstället Chequers i juli, får kritik även på hemmaplan. Konservativa brittiska kommentatorer föreslår i stället ett enklare frihandelsavtal, något mer omfattande än det mellan EU och Kanada.

”Kanada plus plus” ligger i linje med den tidigare brexitministern David Davis plan innan han avgick efter mötet på Chequers i protest mot planerna på ett fortsatt frihandelsområde.

Theresa May får räkna med mer motvind den närmaste månaden.

I helgen startar oppositionspartiet Labour sin kongress. Den stora frågan är om partiledaren Jeremy Corbyn ska våga gå ut och stödja allt mer högljudda krav på en andra folkomröstning, som flera tunga parlamentsledamöter har fört fram. Han själv har varit skeptisk till EU, liksom många av partiets traditionella väljare.

Senast nästa helg riktas strälkastarljuset tillbaka mot Theresa May, när det konservativa partiet håller sin kongress i Birmingham. 

Alla bedömare räknar med hård kritik mot henne men få tror på en öppen ledarstrid där. Möjliga utmanare, som den förra utrikesministern Boris Johnson, vill knappast ta över i det osäkra läget. Bättre då att vänta tills Theresa May har misslyckats.

Brittiska premiärministerkandidaten överväger säga upp Nordirlandprotokoll

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Rui Vieira

Liz Truss överväger att utlösa ”artikel 16” i Nordirlandprotokollet tidigt om hon väljs till ny premiärminister.

Det rapporterar Financial Times.

Liz Truss leder över Rishi Sunak i opinionsmätningar inför partiledarvalet i Tories i början av september, och kan därefter bli ny premiärminister. 

Storbritannien och EU har under en längre tid varit oeniga om tolkningen av Nordirlandprotokollet, som reglerar handeln mellan Nordirland och resten av Storbritannien. 

Artikel 16 i Nordirlandprotokollet (som var en del av brexitavtalet) handlar om rätten att utlösa omförhandlingar av protokollet. Nästa steg kan bli att Storbritannien ensidigt säger upp avtalet, vilket säkerligen kommer att utlösa motåtgärder från EU. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera