1515

Pundet faller efter Mays tal

Efter fiaskot på veckans EU-toppmöte varnar Storbritanniens premiärminister Theresa May för dödläge i brexitförhandlingarna och begär "respekt" från EU-ledarna.

De hårda orden sänkte pundet på fredagseftermiddagen.

"Förödmjukad". Brittiska tidningar var på fredagen överens om bedömningen av Theresa Mays fiaskoartade framträdande på det informella EU-toppmötet i Salzburg.

Vid onsdagens middag hade hon bara tio minuter på sig för att övertyga de andra 27 EU-ledarna om nödvändiga kompromisser i utträdesförhandlingarna. 

Istället gick hon till angrepp mot EU:s förslag för att förhindra en hård gräns på irländska ön. Hon kallade förslaget ”inte trovärdigt" eftersom det i stället skapar en gräns mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Efter hennes bredsidor sa både Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-rådets ordförande Donald Tusk att de brittiska planerna inte fungerar.

Väl hemma i London gick Theresa May till motangrepp. På fredagseftermiddagen sa hon att hon har behandlat sina motparter i EU enbart med respekt.

"Storbritannien förväntar sig samma sak", sa hon i ett uttalande från Downing Street.

Hon sa vidare att de två parterna står långt från varandra men att Storbritannien är berett att förhandla. Däremot ger hon sig inte om Nordirland.

"Jag kommer inte att bryta sönder mitt land", sa hon.

Theresa May uppmanade också EU att säga vad de ser som problem i hennes brexitplaner.

"Det är inte acceptabelt att bara avvisa den andra sidans förslag utan en detaljerad förklaring och motförslag. Nu behöver vi höra från EU vad frågorna är och vad deras alternativ är så att vi kan diskutera dem", säger hon enligt affärstidningen Financial Times.

Theresa May varnade för ett dödläge, men upprepade att det är bättre med inget brexitavtal än ett dåligt avtal.

Talet sänkte direkt pundet med över 1 procent mot dollarn. Pundet försvagades även mot kronan. Valutamarknaden ser ökad risk för att det inte blir något avtal i tid till att Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019.

Theresa Mays brexitplaner, som hon trumfade igenom på ett regeringsmöte på lantstället Chequers i juli, får kritik även på hemmaplan. Konservativa brittiska kommentatorer föreslår i stället ett enklare frihandelsavtal, något mer omfattande än det mellan EU och Kanada.

”Kanada plus plus” ligger i linje med den tidigare brexitministern David Davis plan innan han avgick efter mötet på Chequers i protest mot planerna på ett fortsatt frihandelsområde.

Theresa May får räkna med mer motvind den närmaste månaden.

I helgen startar oppositionspartiet Labour sin kongress. Den stora frågan är om partiledaren Jeremy Corbyn ska våga gå ut och stödja allt mer högljudda krav på en andra folkomröstning, som flera tunga parlamentsledamöter har fört fram. Han själv har varit skeptisk till EU, liksom många av partiets traditionella väljare.

Senast nästa helg riktas strälkastarljuset tillbaka mot Theresa May, när det konservativa partiet håller sin kongress i Birmingham. 

Alla bedömare räknar med hård kritik mot henne men få tror på en öppen ledarstrid där. Möjliga utmanare, som den förra utrikesministern Boris Johnson, vill knappast ta över i det osäkra läget. Bättre då att vänta tills Theresa May har misslyckats.


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?