1515

Puigdemont går under jorden i Finland

Kataloniens landsflyktige ex-president Carles Puigdemont gick på lördagen under jord på sitt besök i Finland. Spanien har skärpt kraven på utlämning. Puigdemont är nu efterlyst.

Foto:Olivier Matthys

Separatistledaren Puigdemont, som lever i exil i Belgien efter den misslyckade självständighetsförklaringen i slutet av oktober, kom till Finland i torsdags. Han har bland annat hållit pressträff i riksdagen. Ett av hans budskap var att Spanien har demokratiproblem som bland annat yttrar sig i politiska fångar.

Efter landsflykten till Belgien utfärdade Spanien en internationell arresteringsorder för Puigdemont. Men enligt det belgiska rättsväsendet har den förre regionpresidenten inte begått brott som motiverar ett gripande; han betraktas snarast som politisk aktivist.

Inte heller Danmark och Schweiz, som Puigdemont rest till, har agerat mot honom.

Enligt Helsingin Sanomat har finländska Centralkriminalpolisen och åklagarmyndigheten fått tilläggsinformation om Puigdemont från spanska myndigheter.

Enligt Finlands inrikesminister Kai Mykkänen har Centralkriminalpolisen börjat verkställa Spaniens krav, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Spanien ändrade formuleringen om utlämning på ett sätt som förpliktar den finländska polisen att gripa Puigdemont om han påträffas. Just nu är det inte helt klart var han är, men sannolikt i Finland, säger Mykkänen enligt tidningen.Det har nu gjorts en efterlysning på honom i Finland.

Skulle Puigdemont gripas blir det justitieministeriets som avgör om utlämningen ska verkställas eller inte.

Puigdemont hade ett offentligt framträdande inplanerat på lördagen, men han gick under jorden. Hans värd för besöket, riksdagsledamot Mikko Kärnä (C), skriver i ett pressmeddelande att han inte vet var katalanen håller hus.

Tidigare på lördagen meddelade Puigdemonts advokat att hans klient kommer att inställa sig hos den finländska polisen om han blir kallad.

Puigdemont hade planerat att lämna Finland med flyg under lördagseftermiddagen.

På fredagen åtalade en domare i Spaniens högsta domstol 21 katalanska separatistledare, däribland Puigdemont och hans tilltänkte ersättare Jordi Turull som det katalanska parlamentet på lördagen skulle ha valt till ny regeringsbildare.

De åtalade misstänks för uppror och andra brott relaterade till den olagliga folkomröstningen och självständighetsförklaringen i höstas.

Dessutom återaktiverade domaren den internationella arresteringsordern för Puigdemont, med de nya krav som nu fått finländska myndigheter att agera.


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?