1515

Publicering förbjuden efter hack mot Macron

Emmanuel Macrons stab är rasande efter en stor onlineattack som sprider laddat material inför helgens franska val. Valkommissionen säger att publicering av materialet kan vara olaglig.

Ett IT-säkerhetsföretag säger att hela valrörelsen präglats av läckt information och falska nyheter. I Frankrike är det ett brott att kampanja dagen före ett val. Det ska vara en tid för eftertanke.

Därför ser tidpunkten ut att vara noga vald när någon som kallar sig EMLEAKS framåt midnatt på fredagskvällen släppte stora mängder filer som uppenbarligen stulits från presidentkandidaten Macrons medarbetare för flera veckor sedan. Macron-lägret skickade snabbt ut en kommuniké, som landade i journalisters e-brevlådor klockan 23.57 på fredagen, men kan under lördagsdygnet inte diskutera läckan offentligt utan att bryta mot vallagen.

Kandidatens stab kallar i kommunikén hackningen och läckan för "enorm och samordnad", och ser det som ett försök till "destabilisering av demokratin, på samma sätt som sågs under det senaste presidentvalet i USA".

Materialet verkar inte innehålla så mycket sprängstoff, men enligt Macron-anställda har det blandats upp med falska dokument för att sprida tvivel och desinformation.

Myndigheterna vill inte säga något, med hänvisning till att kommentarer skulle kunna påverka valet.

"Varken inrikesdepartementet eller något annat departement kommer att kommentera detta eftersom valrörelsen avslutades vid midnatt, enligt lag", säger en talesperson enligt nyhetsbyrån Reuters.

Valkommissionen varnar att den som publicerar detaljer om läckans innehåll före valet kan komma att åtalas. Det gäller även massmedier, i synnerhet internetbaserade sådana, heter det. Kommissionen har kallat till akut möte under lördagen för att diskutera händelsen, men det är oklart om den kan eller vill vidta några åtgärder så här i elfte timmen.

Även tidigare under det som kallas EU:s supervalår har uppgifter om hackförsök mot val och valkampanjer duggat tätt. IT-säkerhetsföretaget Digital Shadows har tittat närmare på USA:s presidentval, parlamentsvalet i Nederländerna och det franska presidentvalet. Slutsatsen är att falska nyheter är det vanligaste problemet, och att information ofta kommer ut utan att någon behöver genomföra en konkret cyberattack.

"Felaktig medierapportering och läckt information har varit de vanligaste metoderna i det franska valet", säger Becky Pinkard på det brittiska företaget.

Den snabba spridningen av fejkade nyheter gör det enkelt för hotaktörerna att påverka allmänhetens uppfattning om kandidater och politiska frågor, säger Pinkard. Det sker inte sällan via bluffversioner av nyhetssajter och falska konton i sociala medier.

"Det är svårt att kontrollera hur individer uppfattar och tar emot fejkade nyheter", säger Becky Pinkard.

Flera europeiska underrättelsetjänster har varnat för att Ryssland hjälper högerextrema partier genom dataintrång och desinformation. Något som makthavare och anhängare i Ryssland tillbakavisar.

Enligt opinionsundersökningar har mittenvänsterliberalen Macron runt 62 procent av väljarnas stöd och har stor chans att bli Frankrikes näste president genom att besegra främlingsfientliga Marine Le Pen.


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?