1515
Annons

PT-trenden lyfter de stora gymkedjorna

De stora gymaktörerna satsar allt mer på att erbjuda personlig träning, PT, och det är en kassako. 

Bara under första kvartalet ökade Actic sina PT-intäkter med nästan 40 procent jämfört med samma period i fjol. Men på Sats ser man brist på utbildad personal som ett hinder. 

Bild:TT

Att inte bara åka och träna lite på måfå efter jobbet utan få professionell hjälp har blivit en trend. När gymkedjan Actic kom med sin delårsrapport för första kvartalet i år hade försäljningen av PT-timmar gett en ökad intäkt per medlem med 1 procent jämfört med tidigare kvartal. Totalt har omsättningen för försäljningen av PT hos Actic har ökat från 21 miljoner första kvartalet förra året till 29 miljoner första kvartalet i år. 

Niklas Alm på Actic säger att försäljningen av personlig träning är väldigt viktigt för gymkedjan och att det syns i deras siffror att det är en trend att använda PT i dag. 

"Vi drog i gång vår PT-satsning på allvar 2015 och i dag svarar den för ungefär 12 procent av omsättningen. Det är dock en ganska liten del av vår medlemsbas som använder PT i dag, så där ser vi mer potential."

Han framhåller också förändringen av reglerna för friskvårdsbidraget, där man sedan januari i år kan använda det för PT, som positivt för branschen. 

Även det faktum att många i dag tränar för olika typer av tävlingar och motionslopp sporrar användandet av PT.

"Många har ont om tid och då behöver man träna effektivt", säger han. 

Mikael Tunedal på gymkedjan Puls och träning har också märkt av PT-trenden.

"Det är ett ökande intresse. Det är en yrkesgrupp som har utbildats i mängd under några år och det börjar bli mer och mer intressant för kunderna nu."

På Sats, som är en annan av Sveriges största gymkedjor, ser man också en ökning av efterfrågan på PT:s, men brist på personal gör att tillväxten begränsas. 

"Vi har dock en utmaning att hitta tillräckligt med kompetenta tränare som begränsar vårt resultat något”, säger Mats Hellsten, PT-Manager Sats.  

Även för kedjan Puls och träning är möjligheten att erbjuda en PT ett bra sätt för att få intäkterna att öka. Förra året växte företagets omsättning med 16 procent jämfört med 2016.

"Försäljningen av PT:s har dubblerats de senaste åren, även om det för vår del är från små värden. Vi lever mycket på intäkter från medlemskapet men behöver också ha andra produkter att erbjuda, och där är PT en viktig del", säger han. 


Aktiechefens val: Två vinnaraktier för osäkra tider

En säker aktie där vinsten kommer att öka även i ett tuffare klimat och ett bolag där kursfallet har skapat köpläge och lyft direktavkastningen till en fin nivå.

Carnegies aktiechef Karl Hedberg tipsar om två av sina favoritaktier just nu.

”Det här ska värderas betydligt högre”, säger han om ett av bolagen som han spår kommer att vara en vinnare ”under flera års tid”. 

Foto:Press/Colourbox

Osäkerheten om den framtida konjunkturen är ovanligt stor och Karl Hedberg väljer då att titta på defensiva aktier i första hand. Bolag som är mindre känsliga för konjunkturen och kan ha en fortsatt vinsttillväxt.

Han börjar med hygienbolaget Essity. 

”Essity tycker jag passar in bra på det här temat. Vi såg redan i förra kvartalet att vinsten hade ökat mer än vad man hade räknat med och då hade man fått igenom en hel del av de prisökningar som man fört ut till sina kunder”, säger Karl Hedberg i Di TV:s Börsmorgon.

Den närmaste tiden kommer Essity dessutom att få hjälp även av minskade kostnader, i och med att priset på pappersmassa sjunker, menar han.

”Essity uppfyller absolut kriterierna på att ha en bra vinsttrend framöver. Vi ser också på flödena i aktien att det är till den här typen av bolag man söker sig när det finns en stor konjunkturosäkerhet.”

Karl Hedberg tror att Essity kan stiga till samma nivåer som vid den historiska högstanoteringen 2020 då en aktie kostade 316 kronor. Det skulle innebära en uppgång på omkring 18 procent från nuvarande nivå.

”Det här var en aktie som ingen ville äga om vi tittar tillbaka ett år då det var en helt annan optimism. Så jag tror absolut att det här kommer att vända om till något betydligt starkare nu”, säger han.

Karl Hedberg tipsar även om teknikkonsulten Afry. Han lyfter särskilt fram energisektorn som en stor köpare av bolagets tjänster när branschen står inför stora investeringar under de kommande tio åren.

”Dels att rusta upp det befintliga kraftnätet, dels omställningen till förnybar energi och så har vi nu sett behovet av att bli mindre beroende av specifika länder, i det här fallet Ryssland. Vi kommer se stora investeringar på det här området och det är bolag som Afry som kommer att vara vinnare på det, under flera års tid.”

Afry har fallit över 50 procent sedan sommaren 2021, och enligt Carnegies prognos handlas aktien nu för ungefär 10 gånger nästa års vinst. Karl Hedberg tycker att värderingen börjar se lockande ut och pekar på att Afry dessutom ger en direktavkastning på omkring 5 procent. 

”Jag tror att det finns både en kortsiktig effekt med en liten återhämtning men framför allt ett långsiktigt case för att det här ska värderas betydligt högre. Och du har en riktigt bra strukturell tillväxt för investeringar under flera års tid i det här segmentet.”

Han medger att Afry kommer att behöva hantera ökade lönekostnader, men tror inte att det kommer bli något stort problem för bolaget.

”Förväntningen är inte att löneinflationen ska skena iväg och de här bolagen har ofta ganska korta kontrakt eller ramavtal som omförhandlas. Så de har ganska goda möjligheter att omsätta kostnadsökningar ut mot kunderna”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?