1515

Protesterna mot Netanyahu fortsätter: "Snöboll i rullning"

För sjätte helgen i rad arrangerades protester runt om i Israel med krav på premiärminister Benjamin Netanyahus avgång.

”Det känns som att det är en snöboll i rullning som successivt blir större”, säger Mellanösternkännaren Anders Persson.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.Foto:Ariel Schalit

Runt 10.000 missnöjda Jerusalembor samlades på lördagskvällen utanför Benjamin Netanyahus officiella residens för att kräva den israeliske premiärministerns avgång, rapporterar dagstidningen Haaretz. Mindre demonstrationer anordnades även utanför Netanyahus privata bostad i Caesarea samt på andra håll i landet.

Avgångskraven motiveras av dubbelt missnöje. Dels handlar det om korruptionsanklagelserna – som snart ska prövas rättsligt. Dels om missnöje med hanteringen av coronapandemin och de utökade maktbefogenheter regeringen fått för att snabbt kunna besluta om smittskyddsåtgärder.

Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet, beskriver den framväxande proteströrelsen som brokig.

”Det är många olika grupper som demonstrerar, allt från arbetslösa till egenföretagare som inte får hålla öppet under coronakrisen. Det är väldigt ledarlöst än så länge. Kittet som håller dem samman är att alla är emot Netanyahu”, säger han.

Utöver sin stundande rättegång och pandemin sitter Netanyahu i en obekväm koalitionsregering med sin politiske rival Benny Gantz.

”Jag skulle säga att Israel just nu är stat som präglas av social oro med en illa fungerande regering där bägge ledande partierna tappat väldigt mycket i opinionen. Israel hade liksom USA rekordlåg arbetslöshet innan coronan slog till”, säger Anders Persson.

Proteströrelsen ökar pressen ytterligare och premiärministern har svarat med retoriska angrepp.

”Netanyahus strategi hittills har varit att delegitimera protesterna genom att kalla dem anarkister. Men många demonstranter är motsatsen till anarkister, en anarkist skulle kräva att staten avvecklas men de här demonstrerar ju för att de vill ha en välfungerande stat som levererar. Det är ett sätt att sätta en vänsterstämpel på dem. Men det är en strategi som inte har fungerat eftersom protesterna växer i styrka”, säger Anders Persson.

Det var sjätte lördagen i rad som landsomfattande demonstrationer mot Netanyahu anordnades. Liksom förra lördagen – då fem personer skadades efter att ha attackerats av högerextremister – rapporterades om angrepp mot demonstranter. Enligt Haaretz har fyra personer gripits för att ha trakasserat och spottat på demonstranter i städerna Ashkelon och Sderot, medan en femte gripits för att ha kastat sten mot demonstranter i Haifa.

”Det finns en stor oro för våld mot demonstranterna”, säger Anders Persson.

Om protesterna samlar människor med spretiga politiska sympatier har attackerna hittills kommit från ett tydligt håll – ytterhögern.

”Gruppen La Familia som tillhör fotbollslaget Beitar Jerusalem är långt ute på högerflanken, antimuslimska och antivänster. Det är väl dokumenterat att de deltagit i attackerna, de går med sina flaggor och symboler.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?