ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Hållbart näringsliv

Protester världen över för klimataktion

  • Foto: Massimo Percossi
  • Greta Thunberg och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Foto: Ryan Remiorz

Rom, Budapest, Wien, New York, Wellington, Seoul. Det är bara några städer där klimatdemonstrationer organiserats under fredagen. Protesterna pågår i runt 170 länder och avslutas i kanadensiska Montréal med klimataktivisten Greta Thunberg.

”Det är väldigt rörande att se alla som är så passionerade, folk i alla åldrar ifrån alla generationer”, säger svenskan på plats i Kanada inför marschen.

Tidigare i dag träffade hon premiärminister Justin Trudeau, som tackade henne för att hon mobiliserar många, särskilt unga, i klimatfrågan.

Startskottet för den globala klimatstrejken gick i Nya Zeeland. Skolelever i uniform, ungdomar på skateboard och aktivistveteraner trängdes på gatorna i huvudstaden Wellington.

På skyltar gick det att läsa budskap som "Vi skolkar för att lära er en läxa" eller "Det som Greta sade", med hänvisning till den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg som tillsammans med rörelsen Fridays for Future inspirerat till klimatmanifestationerna.

Enligt de nyzeeländska organisatörerna demonstrerade omkring 170.000 personer på olika håll i landet, vilket motsvarar 3,5 procent av landets befolkning.

”Människor har all rätt att vara arga. Min generation borde inte vara här och missa skolan. Men det är verkligen viktigt för mig att vi är här ute och tar ställning mot andra generationer som har förstört vår planet”, sade 13-årige James Capie till nyhetsbyrån AFP.

  • Protester i Rom. Foto: Massimo Percossi

I Finland ordnades protester på minst 20 orter och tusentals människor samlades utanför riksdagshuset i Helsingfors.

Stora folkmassor marscherade i bland annat Ryssland, Indien, Sydkorea, Nederländerna och Ungern.

I Italien slingrade sig folkmassor med tiotusentals människor genom Rom och Turin och protester organiserades i åtminstone 160 städer. Utbildningsministern Lorenzo Fioramonti uppmanar skolorna att se klimatstrejkande som giltig frånvaro.

I Uganda tågade ett hundratal barn med skyltar längs en grusväg, enligt bilder i sociala medier från Fridays for Futures konto.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer