Protester världen över för klimataktion

Rom, Budapest, Wien, New York, Wellington, Seoul. Det är bara några städer där klimatdemonstrationer organiserats under fredagen. Protesterna pågår i runt 170 länder och avslutas i kanadensiska Montréal med klimataktivisten Greta Thunberg.

Foto:Massimo Percossi
Greta Thunberg och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Greta Thunberg och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.Foto:Ryan Remiorz

”Det är väldigt rörande att se alla som är så passionerade, folk i alla åldrar ifrån alla generationer”, säger svenskan på plats i Kanada inför marschen.

Tidigare i dag träffade hon premiärminister Justin Trudeau, som tackade henne för att hon mobiliserar många, särskilt unga, i klimatfrågan.

Startskottet för den globala klimatstrejken gick i Nya Zeeland. Skolelever i uniform, ungdomar på skateboard och aktivistveteraner trängdes på gatorna i huvudstaden Wellington.

På skyltar gick det att läsa budskap som "Vi skolkar för att lära er en läxa" eller "Det som Greta sade", med hänvisning till den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg som tillsammans med rörelsen Fridays for Future inspirerat till klimatmanifestationerna.

Enligt de nyzeeländska organisatörerna demonstrerade omkring 170.000 personer på olika håll i landet, vilket motsvarar 3,5 procent av landets befolkning.

”Människor har all rätt att vara arga. Min generation borde inte vara här och missa skolan. Men det är verkligen viktigt för mig att vi är här ute och tar ställning mot andra generationer som har förstört vår planet”, sade 13-årige James Capie till nyhetsbyrån AFP.

Protester i Rom.
Protester i Rom.Foto:Massimo Percossi

I Finland ordnades protester på minst 20 orter och tusentals människor samlades utanför riksdagshuset i Helsingfors.

Stora folkmassor marscherade i bland annat Ryssland, Indien, Sydkorea, Nederländerna och Ungern.

I Italien slingrade sig folkmassor med tiotusentals människor genom Rom och Turin och protester organiserades i åtminstone 160 städer. Utbildningsministern Lorenzo Fioramonti uppmanar skolorna att se klimatstrejkande som giltig frånvaro.

I Uganda tågade ett hundratal barn med skyltar längs en grusväg, enligt bilder i sociala medier från Fridays for Futures konto.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?