1515
Annons

Protester mot Israel i flera europeiska städer

Tiotusentals människor i flera europeiska storstäder demonstrerade under lördagen mot Israels bombningar av Gaza.

Polisen i Paris använde tårgas för att få demonstranter att skingra sig på grund av risken för smittspridning.

Demonstrationer hölls runtom i Europa under lördagen. I London samlades tusentals människor i närheten av Hyde Park för att tåga mot Israels ambassad, med plakat som uppmanade Israel att upphöra med bombningarna av mål i Gaza.

Arrangörerna hävdar demonstrationen samlade så många som 100.000 deltagare, men polisen kan inte bekräfta antalet eftersom demonstranterna var utspridda över en större yta och därför var svårräknade.

”Den här gången är annorlunda. Den här gången kommer vi inte att att förneka oss. Vi är enade. Vi har fått nog av förtryck”, sade den palestinske ambassadören Husam Zomlot i sitt tal under demonstrationen.

Omkring 2.500 demonstranter samlades i Madrid för att tåga mot torget Puerta del Sol. Demonstranterna skanderade ”detta är inget krig, det är folkmord”.

”De massakrerar oss”, säger 37-åriga Amira Sheikh-Ali som har palestinska rötter.

Liknande demonstranter hölls i Berlin, Frankfurt, Hamburg och flera andra tyska städer. I Paris försökte polisen upplösa en demonstration med hjälp av vattenkanoner och tårgas. Demonstrationen saknade tillstånd på grund av mötesrestriktionerna under pandemin.

”Vill du förbjuda mig från att visa solidaritet med mitt folk, till och med när min by bombas”, säger 23-årige Mohammed. 

En demonstration med omkring 500 deltagare hölls i Aten, där polisen använde sig av vattenkanoner för att upplösa protesten.

Israel började bomba mål i Gaza i måndags som svar på palestinska Hamasrörelsens raketer som avfyrats mot Israel. Raketerna var en hämnd för att israeliska säkerhetsstyrkor tagit sig in på området runt al-​Aqsamoskén i Jerusalem i samband med palestinska protester, som i sin tur riktades mot vräkningar av palestinska familjer i stadsdelen Sheikh Jarrah i Jerusalem.

Sammanlagt 139 palestinier har dödats i Gaza sedan dess, och omkring 1.000 har skadats. Tio israeler har dödats och fler än 560 har skadats.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?