1515

Protester i Minsk trots hot om skarpa skott

Över 100 regimkritiker har gripits i samband med demonstrationer i Belarus huvudstad Minsk, uppger regeringen. Protesterna sker trots hot från polisen om att skarpa skott kan avlossas.

Den belarusiska oppositionen kräver sedan det starkt kritiserade presidentvalet den 9 augusti att den auktoritäre ledaren Aleksandr Lukasjenko avgår.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen, manar till fortsatt fredliga protester.

”Vi slutar först när varje politisk fånge frigetts, när rättsväsendet börjar försvara folket och rättsstaten och då rättvisa val åter hålls i Belarus”, skriver hon i ett uttalande.

Ryska nyhetsbyrån Interfax, som rapporterar om ljud som bedöms vara chockgranater som exploderar, uppskattar att omkring 30 000 människor gett sig ut för att demonstrera på söndagen.

Det innebär att många trotsar polisens hot om att använda dödligt våld mot demonstranter. I veckan sade en högt uppsatt polisföreträdare i belarusisk statlig tv att skjutvapen med skarp ammunition kan komma att användas mot oppositionella som demonstrerar framöver.

Över 13.000 människor har gripits i Belarus efter valet, däribland en rad tongivande oppositionsledare, och många rapporter finns om misshandel och tortyr i polisarrester och häkten.

EU har enats om sanktioner mot Belarus och har uttalat att Lukasjenko inte längre betraktas som landets rättmätige president.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?