Annons

Protester i Köpenhamn mot slopad helgdag

Den danska regeringens förslag att öka försvarsbudgeten i utbyte mot att slopa en helgdag har mötts av stark kritik. I dag försöker fackrörelsen kraftsamla till protester i Köpenhamn.

Statsminister Mette Frederiksen (S) i mitten, tillsammans med Venstre-ledaren Jakob Ellemann-Jensen och Moderaternes Lars Løkke Rasmussen.
Statsminister Mette Frederiksen (S) i mitten, tillsammans med Venstre-ledaren Jakob Ellemann-Jensen och Moderaternes Lars Løkke Rasmussen.Foto:Mads Claus Rasmussen

Den danska blocköverskridande regeringen – bestående av Socialdemokratiet, Venstre och Moderaterne – meddelade i december att man vill avskaffa ”store bededag”, den stora bönedagen, som infaller den fjärde fredagen efter påsk, från nästa år.

Varför? Jo, för att kunna öka landets försvarsutgifter. Den nya regeringen har som mål att utgifterna ska ligga på två procent av BNP per år från och med 2030.

Förslaget har dock mött skarp kritik, bland annat från kyrkan och fackföreningsrörelsen. Facket vill se att frågan blir föremål för en folkomröstning och på söndagen arrangeras en demonstration i Köpenhamn. Enligt Danmarks största fackförbund FH kommer 70 bussar från hela landet att sluta upp i huvudstaden.

”Det är både medlemmar och icke-medlemmar som visat intresse för att hoppa på bussarna och delta i demonstrationen”, säger Lizette Risgaard, ordförande för fackförbundet.

Förbundet har även startat en namninsamling mot förslaget som samlat in över 400.000 namn.

Den danska regeringen behöver inte stöd från övriga partier i folketinget för att få igenom sitt förslag. Men statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt att hon söker en bred uppgörelse i försvarsfrågorna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera