”Vi vet inte varför prostatacancer uppkommer. Men i Sverige dör 2.500 män i sjukdomen varje år”, berättar Henrik Grönberg, som förutom att vara forskare är överläkare och chef på Capio St Görans sjukhus i Stockholm.
”På Capio St Göran har vi byggt upp ett prostatacancer-centrum, vilket är spännande. Särskilt mot bakgrund av att sjukhuset är privat drivet”, säger han om sjukhuset som ingår i den franska koncernen Ramsay Santé.
”Tack vare bra tester, magnetkameror och ett smartare sätt att jobba så kan vi ta emot betydligt fler patienter.”
Han efterlyser bredare testning av män över 45 år, utifrån samma princip som gäller för kvinnor och bröstcancer. Inom ramen för sin forskning på Karolinska institutet har han dessutom utvecklat en ny form av provtagning, Stockholm 3-testet, som han säger fungerar betydligt bättre än de PSA-tester genom blodprov som används i dag - vid sidan av manuella undersökningar och vävnadsprover.
”Det finns två typer av prostatacancer. En som är farlig, och en som är snäll och som inte sprider sig. PSA-testet är väldigt bra på att hitta den snälla.”
Risken är alltså att behandling sätts in i onödan och trubbigheten i proverna är en bidragande faktor till att socialstyrelsen och flera forskare tvekar till allmän och regelbunden provtagning.
”Vi har tagit fram ett blodprov som ersätter PSA-test och som kombinerar många olika markörer.”
Med markörer menas möjliga indikationer på prostatacancer, vid sidan av det prostataspecifika antigen som PSA-testet riktar in sig på. Testerna används för närvarande på bland annat Capio St Göran och på ett norskt sjukhus.
”Vi sparar både resurser och pengar genom bättre tester och genom att jobba på rätt sätt.”
Nu hoppas Henrik Grönberg sälja testet till fler och för att finansiera sin offensiv ska bolaget A3P Biomedical börsnoteras innan året är slut.
Utmaningar väntar, eftersom betalaren i form av offentlig sektor tidigare visat motvilja till storskaliga tester av hela befolkningsgrupper. Henrik Grönberg låter sig dock inte nedslås.
”Förhoppningsvis kan vi gå in i en IPO-fas i slutet av det här året. Intresset har varit väldigt stort.”