1515
Annons

Prostatabolag på väg till börsen

Testning och tidig upptäckt är avgörande för att minska antalet dödsfall i prostatacancer. 

Professorn och läkaren Henrik Grönberg har utvecklat en ny metod, som han snart hoppas sprida och sätta på börsen. 

Henrik Grönberg, överläkare och chef på Capio St Görans sjukhus.
Henrik Grönberg, överläkare och chef på Capio St Görans sjukhus.Foto:Henrik Zimmerman

”Vi vet inte varför prostatacancer uppkommer. Men i Sverige dör 2.500 män i sjukdomen varje år”, berättar Henrik Grönberg, som förutom att vara forskare är överläkare och chef på Capio St Görans sjukhus i Stockholm. 

”På Capio St Göran har vi byggt upp ett prostatacancer-centrum, vilket är spännande. Särskilt mot bakgrund av att sjukhuset är privat drivet”, säger han om sjukhuset som ingår i den franska koncernen Ramsay Santé. 

”Tack vare bra tester, magnetkameror och ett smartare sätt att jobba så kan vi ta emot betydligt fler patienter.” 

Han efterlyser bredare testning av män över 45 år, utifrån samma princip som gäller för kvinnor och bröstcancer. Inom ramen för sin forskning på Karolinska institutet har han dessutom utvecklat en ny form av provtagning, Stockholm 3-testet, som han säger fungerar betydligt bättre än de PSA-tester genom blodprov som används i dag - vid sidan av manuella undersökningar och vävnadsprover.

”Det finns två typer av prostatacancer. En som är farlig, och en som är snäll och som inte sprider sig. PSA-testet är väldigt bra på att hitta den snälla.”

Risken är alltså att behandling sätts in i onödan och trubbigheten i proverna är en bidragande faktor till att socialstyrelsen och flera forskare tvekar till allmän och regelbunden provtagning.

”Vi har tagit fram ett blodprov som ersätter PSA-test och som kombinerar många olika markörer.” 

Med markörer menas möjliga indikationer på prostatacancer, vid sidan av det prostataspecifika antigen som PSA-testet riktar in sig på. Testerna används för närvarande på bland annat Capio St Göran och på ett norskt sjukhus. 

”Vi sparar både resurser och pengar genom bättre tester och genom att jobba på rätt sätt.” 

Nu hoppas Henrik Grönberg sälja testet till fler och för att finansiera sin offensiv ska bolaget A3P Biomedical börsnoteras innan året är slut.

Utmaningar väntar, eftersom betalaren i form av offentlig sektor tidigare visat motvilja till storskaliga tester av hela befolkningsgrupper. Henrik Grönberg låter sig dock inte nedslås.

”Förhoppningsvis kan vi gå in i en IPO-fas i slutet av det här året. Intresset har varit väldigt stort.”

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Nya siffror: Här går det trögast att sälja bostaden

Bostadspriserna har fallit rejält under våren och sommaren – samtidigt som utbudet är rekordstort. 

Nya siffror från Hemnet visar att vissa typer av bostäder är betydligt mer svårsålda än andra just nu.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera