1515
Annons

Proppen har gått ur – allt fler bygger pool

Att klippa gräsmattan var aldrig Pär Öthanders grej. Så när hustrun Eva föreslog att anlägga en pool i trädgården var han inte sen att haka på.

Pool hemma hos familjen Öthander i Helsingborg. Pär, Eva och grannbarnen Charlie och Theo.
Pool hemma hos familjen Öthander i Helsingborg. Pär, Eva och grannbarnen Charlie och Theo.Bild:Lars Jansson

”Våra barn börjar bli lite äldre och vi tänkte att om vi bygger pool kanske vi kan få dem att hänga lite mer här hos oss, så det var lite investering i föräldraskapet också. Och precis så har det blivit också”, säger Pär Öthander.

Familjen bor i Maria Park i Helsingborg, och de är långt ifrån de enda i området som har egen pool. De valde en oval linerpool med måtten 8,2 x 4,2 meter och stenläggning runt om.

”Jag läste på något poolforum att nästan alla som bygger pool ångrar att de inte byggde större. Vi var inne på en mindre pool från början men tänkte att det är lika bra att göra det ordentligt.”

Förutom lite arbete med att täcka inför vintern, och lära sig hur det kemiska fungerar, ser Pär Öthander bara fördelar med poolen.

”Det är roligt och socialt. Vi badar ju fortfarande i havet också, men att komma hem och ta ett dopp framåt kvällen när poolen är varm är fantastiskt.”

Han får inte oväntat medhåll av Lars Beckman, vice ordförande i Svenska Badbranschen och vd för Nordiska kvalitetspooler i Gävle:

”Poolen har blivit familjens mötesplats. I soffan eller vid köksbordet sitter alla och pillar med var sin telefon numera, men i poolen gör man något tillsammans, och där kan man faktiskt inte hålla på med telefonen”, säger han.

I Sverige finns runt 300 aktörer som säljer och bygger privata pooler, och tillsammans omsätter de ungefär 3 miljarder kronor om året. Men branschen växer med minst tio procent per år, och det är de senaste tio åren som det stora uppsvinget har kommit.

Störst i branschen är Folkpool i Järna utanför Södertälje, vars omsättning har ökat från 95 Mkr 2006 till 242 Mkr 2015.

”Branschen utvecklas väldigt starkt. Vi har gått från att ett fåtal jetsettare har kunnat bada i sin egen pool till att det i dag är en produkt som många unnar sig att köpa”, säger Lars Beckman.

Prismässigt finns det många olika nivåer.

”Nästan oavsett hushållets inkomst kan du köpa en pool, men du får olika kvalitet. Du kan ha en pool på marken i en ställning för 20 000 kronor, men bygger du en riktigt fin pool med dyraste styrningen så kanske du bara får en lampa för samma kostnad. Men i grund och botten kan du bada i båda produkterna”, säger Lars Beckman.

Ändå är det förhållandevis få hushåll som har pool, uppskattningsvis 65 000 i hela Sverige har privat pool eller bubbelbad utomhus. Den vanligaste storleken är en rektangulär pool på 8 x 4 meter, men det blir allt vanligare med friformspooler med rundade och oregelbundna former.

”Andra trender är färgad botten – målar man svart botten får man känslan av en tjärn i trädgården – inbyggda spabad och infinitypool med osynlig överrinning”, säger Lars Beckman.

Han tror att den växande pooltrenden framför allt beror på svenskarnas myckna resande utomlands, och att man vill ha bekvämligheten och livskvaliteten av semesterpoolen hemma.

”Man vill slippa packa bilen och åka i väg och slåss med andra människor på en fullpackad badstrand. Barnens kompisar har kanske skaffat pool och man upptäcker hur kul det är”, säger han.

Men branschen påverkas givetvis av omvärlden. Sedan 2014 går det inte längre att använda rutavdraget för poolskötsel, och ett möjligt orosmoln är den låga grundvattennivån på många svenska orter, där kommuner kan förbjuda poolägare att fylla sina pooler med dricksvatten. Det senare går dock att lösa genom att köpa vatten via entreprenörer.

Familjen Öthander stötte på ett lite ovanligare problem. De hade byggt poolen själva och när den var klar anlitade de en entreprenör som skulle frakta bort jordmassorna.

”Men han råkade köra ner grävmaskinen i poolen, och poolen gick så mycket sönder att det bara var att riva upp den, så ett helt år till var vi utan pool.”

Här kan du läsa om hur man bygger sin egen pool.


Recession på allas läppar i Davos

Recessionen är inte här nu, men om kriget inte får ett oväntat snart slut lär vi komma dit. Det är private equityjätten Carlyles medgrundare och ordförande David Rubenstein slutsats. Samtidigt anser att aktiemarknadens oro är en överreaktion.  

”Det finns goda chanser för att investerare nu.”

Jane Fraser och David Rubenstein på WEF i Davos.
Jane Fraser och David Rubenstein på WEF i Davos.Foto:Hollie Adams, Carolyn Kaster, Gian Ehrenzeller

”R-ordet”, recession, är på allas läppar på Världsekonomiskt forum i Davos. Tungviktaren och multimiljardären David Rubenstein, som grundade the Carlyle Group, private equitybolaget med 325 miljarder dollar i sina fonder, säger att allt beror på kriget i Ukraina.

”Alla recessioner är inte lika. Den kan vara mild eller svår.  Och ingen innebär slutet. Det här blir en mild recession”, säger han, och tillägger att det gäller - om inte kriget i Ukraina blir långdraget. 

Vi har varit med om betydligt värre kriser, som covid och dot.com-krashcen, menar han.

Och även om utvecklingen på den amerikanska börsen är den svagaste på 20 år, och techjättarna rasat till synes handlös, är det fel att oroa sig för en ny dot.com-krasch. 

”Vid den kraschen hade vi internetbolag utan intäkter som aldrig borde ha börsnoterats. Netflix är en helt annan sak. Det kanske inte var värt vad det var tidigare, men det är värt mer än nuvarande värdering. Det är en god chans för investerare att köpa på botten ”, säger han och nämner även Amazon som ett bolag han beundrar. 

Till saken hör möjligen att David Rubenstein också har medgett att han tackat nej till att bli en av de första investerarna i både Facebook - hans livs största misstag, har han kallat det - och Amazon. 

”Det finns en hel del bra köptillfällen nu. Men spacarna kan ha varit ett fenomen som inte kommer tillbaka”, spår han.  

David Rubinstein deltog i Davos även i en panel med Citis vd Jane Fraser, som anser att börsreaktionen delvis varit sund. Investerarna har inte spurtat mot dörren. 

 ”Det har varit en ganska konstruktiv korrektion”, sa hon, 

Nu handlar allt om tre R: Ryssland, recession och räntor.

I USA är det räntorna som är huvudnumret, men eftersom konsumenterna har buffertar behöver det inte bli så farligt, anser hon. 

”Men Europa är mitt i stormen, med stora problem med leverantörskedjor och kriget. Jag är ganska säker på att det blir recession, men jag hoppas jag har fel”, säger hon. 

Globalt är det livsmedelskrisen som oroar henne mest. 

”Det är den stora faran. Väldigt många kommer att gå hungriga”, sa hon. 

Med i panelen var även IMF-chefen Kristalina Georgieva som också oroade sig mest för livsmedel. 

”2022 blir ett tufft år. Oljepriset har sjunkit, men livsmedelspriserna fortsätter att stiga och stiga. Vi kan klara oss utan bensin, men vi måste äta varje dag. Jag vill inte vara för negativ: vår prognos är en tillväxt på 3,6 procent , det är en lång väg till global recession. Men i vissa länder har vi redan recession”, sa hon. 

Inflationen är ständigt närvarande i Davos. François Villeroy de Galhau chef franska centralbanken, fick frågan om inte centralbankerna feldiagnostiserat inflationen, när den betecknades som övergående, och att man nu tar till för dramatiska åtgärder. 

”Det är inte en dramatisk förändring av penningpolitiken, det är en dramatisk förändring i omvärlden”, konstaterade han, som anser att fokus är för mycket på de väntade räntehöjningarna i juli och september. 

”Nästa steg är mer viktigare. Vi har en karta”, sa han hemlighetsfullt. 

David Rubenstein konstaterade att det vore dumt att inte tro att covidstimulanserna skulle ge en kraftig inflation - och att kriget sedan satt systemet ur spel. 

”Det går fort att få inflation men att det tar betydligt längre tid att bli av med den”, sa han. 

Om han inte tror på spacar så är kryptovalutor mer intressant, verkar han tycka. 

”Det är en illusion att man kan investera i något som har hög avkastning och låg risk. Men om krypto är värt x eller y är inte alltid det viktiga, det är att staten inte vet vad du har.” 

Att man gömma investeringar från regeringar är en orsak till att krypto kommer att finnas kvar, sa han. 

”Det som motiverar människan är att hålla sig vid liv, få barn - och undvika skatt.”  

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?