Proppen har gått ur – allt fler bygger pool

Att klippa gräsmattan var aldrig Pär Öthanders grej. Så när hustrun Eva föreslog att anlägga en pool i trädgården var han inte sen att haka på.

Pool hemma hos familjen Öthander i Helsingborg. Pär, Eva och grannbarnen Charlie och Theo.
Pool hemma hos familjen Öthander i Helsingborg. Pär, Eva och grannbarnen Charlie och Theo.Bild:Lars Jansson

”Våra barn börjar bli lite äldre och vi tänkte att om vi bygger pool kanske vi kan få dem att hänga lite mer här hos oss, så det var lite investering i föräldraskapet också. Och precis så har det blivit också”, säger Pär Öthander.

Familjen bor i Maria Park i Helsingborg, och de är långt ifrån de enda i området som har egen pool. De valde en oval linerpool med måtten 8,2 x 4,2 meter och stenläggning runt om.

”Jag läste på något poolforum att nästan alla som bygger pool ångrar att de inte byggde större. Vi var inne på en mindre pool från början men tänkte att det är lika bra att göra det ordentligt.”

Förutom lite arbete med att täcka inför vintern, och lära sig hur det kemiska fungerar, ser Pär Öthander bara fördelar med poolen.

”Det är roligt och socialt. Vi badar ju fortfarande i havet också, men att komma hem och ta ett dopp framåt kvällen när poolen är varm är fantastiskt.”

Han får inte oväntat medhåll av Lars Beckman, vice ordförande i Svenska Badbranschen och vd för Nordiska kvalitetspooler i Gävle:

”Poolen har blivit familjens mötesplats. I soffan eller vid köksbordet sitter alla och pillar med var sin telefon numera, men i poolen gör man något tillsammans, och där kan man faktiskt inte hålla på med telefonen”, säger han.

I Sverige finns runt 300 aktörer som säljer och bygger privata pooler, och tillsammans omsätter de ungefär 3 miljarder kronor om året. Men branschen växer med minst tio procent per år, och det är de senaste tio åren som det stora uppsvinget har kommit.

Störst i branschen är Folkpool i Järna utanför Södertälje, vars omsättning har ökat från 95 Mkr 2006 till 242 Mkr 2015.

”Branschen utvecklas väldigt starkt. Vi har gått från att ett fåtal jetsettare har kunnat bada i sin egen pool till att det i dag är en produkt som många unnar sig att köpa”, säger Lars Beckman.

Prismässigt finns det många olika nivåer.

”Nästan oavsett hushållets inkomst kan du köpa en pool, men du får olika kvalitet. Du kan ha en pool på marken i en ställning för 20 000 kronor, men bygger du en riktigt fin pool med dyraste styrningen så kanske du bara får en lampa för samma kostnad. Men i grund och botten kan du bada i båda produkterna”, säger Lars Beckman.

Ändå är det förhållandevis få hushåll som har pool, uppskattningsvis 65 000 i hela Sverige har privat pool eller bubbelbad utomhus. Den vanligaste storleken är en rektangulär pool på 8 x 4 meter, men det blir allt vanligare med friformspooler med rundade och oregelbundna former.

”Andra trender är färgad botten – målar man svart botten får man känslan av en tjärn i trädgården – inbyggda spabad och infinitypool med osynlig överrinning”, säger Lars Beckman.

Han tror att den växande pooltrenden framför allt beror på svenskarnas myckna resande utomlands, och att man vill ha bekvämligheten och livskvaliteten av semesterpoolen hemma.

”Man vill slippa packa bilen och åka i väg och slåss med andra människor på en fullpackad badstrand. Barnens kompisar har kanske skaffat pool och man upptäcker hur kul det är”, säger han.

Men branschen påverkas givetvis av omvärlden. Sedan 2014 går det inte längre att använda rutavdraget för poolskötsel, och ett möjligt orosmoln är den låga grundvattennivån på många svenska orter, där kommuner kan förbjuda poolägare att fylla sina pooler med dricksvatten. Det senare går dock att lösa genom att köpa vatten via entreprenörer.

Familjen Öthander stötte på ett lite ovanligare problem. De hade byggt poolen själva och när den var klar anlitade de en entreprenör som skulle frakta bort jordmassorna.

”Men han råkade köra ner grävmaskinen i poolen, och poolen gick så mycket sönder att det bara var att riva upp den, så ett helt år till var vi utan pool.”

Här kan du läsa om hur man bygger sin egen pool.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?