Annons

Proppen har gått ur – allt fler bygger pool

Att klippa gräsmattan var aldrig Pär Öthanders grej. Så när hustrun Eva föreslog att anlägga en pool i trädgården var han inte sen att haka på.

Pool hemma hos familjen Öthander i Helsingborg. Pär, Eva och grannbarnen Charlie och Theo.
Pool hemma hos familjen Öthander i Helsingborg. Pär, Eva och grannbarnen Charlie och Theo.Bild:Lars Jansson

”Våra barn börjar bli lite äldre och vi tänkte att om vi bygger pool kanske vi kan få dem att hänga lite mer här hos oss, så det var lite investering i föräldraskapet också. Och precis så har det blivit också”, säger Pär Öthander.

Familjen bor i Maria Park i Helsingborg, och de är långt ifrån de enda i området som har egen pool. De valde en oval linerpool med måtten 8,2 x 4,2 meter och stenläggning runt om.

”Jag läste på något poolforum att nästan alla som bygger pool ångrar att de inte byggde större. Vi var inne på en mindre pool från början men tänkte att det är lika bra att göra det ordentligt.”

Förutom lite arbete med att täcka inför vintern, och lära sig hur det kemiska fungerar, ser Pär Öthander bara fördelar med poolen.

”Det är roligt och socialt. Vi badar ju fortfarande i havet också, men att komma hem och ta ett dopp framåt kvällen när poolen är varm är fantastiskt.”

Han får inte oväntat medhåll av Lars Beckman, vice ordförande i Svenska Badbranschen och vd för Nordiska kvalitetspooler i Gävle:

”Poolen har blivit familjens mötesplats. I soffan eller vid köksbordet sitter alla och pillar med var sin telefon numera, men i poolen gör man något tillsammans, och där kan man faktiskt inte hålla på med telefonen”, säger han.

I Sverige finns runt 300 aktörer som säljer och bygger privata pooler, och tillsammans omsätter de ungefär 3 miljarder kronor om året. Men branschen växer med minst tio procent per år, och det är de senaste tio åren som det stora uppsvinget har kommit.

Störst i branschen är Folkpool i Järna utanför Södertälje, vars omsättning har ökat från 95 Mkr 2006 till 242 Mkr 2015.

”Branschen utvecklas väldigt starkt. Vi har gått från att ett fåtal jetsettare har kunnat bada i sin egen pool till att det i dag är en produkt som många unnar sig att köpa”, säger Lars Beckman.

Prismässigt finns det många olika nivåer.

”Nästan oavsett hushållets inkomst kan du köpa en pool, men du får olika kvalitet. Du kan ha en pool på marken i en ställning för 20 000 kronor, men bygger du en riktigt fin pool med dyraste styrningen så kanske du bara får en lampa för samma kostnad. Men i grund och botten kan du bada i båda produkterna”, säger Lars Beckman.

Ändå är det förhållandevis få hushåll som har pool, uppskattningsvis 65 000 i hela Sverige har privat pool eller bubbelbad utomhus. Den vanligaste storleken är en rektangulär pool på 8 x 4 meter, men det blir allt vanligare med friformspooler med rundade och oregelbundna former.

”Andra trender är färgad botten – målar man svart botten får man känslan av en tjärn i trädgården – inbyggda spabad och infinitypool med osynlig överrinning”, säger Lars Beckman.

Han tror att den växande pooltrenden framför allt beror på svenskarnas myckna resande utomlands, och att man vill ha bekvämligheten och livskvaliteten av semesterpoolen hemma.

”Man vill slippa packa bilen och åka i väg och slåss med andra människor på en fullpackad badstrand. Barnens kompisar har kanske skaffat pool och man upptäcker hur kul det är”, säger han.

Men branschen påverkas givetvis av omvärlden. Sedan 2014 går det inte längre att använda rutavdraget för poolskötsel, och ett möjligt orosmoln är den låga grundvattennivån på många svenska orter, där kommuner kan förbjuda poolägare att fylla sina pooler med dricksvatten. Det senare går dock att lösa genom att köpa vatten via entreprenörer.

Familjen Öthander stötte på ett lite ovanligare problem. De hade byggt poolen själva och när den var klar anlitade de en entreprenör som skulle frakta bort jordmassorna.

”Men han råkade köra ner grävmaskinen i poolen, och poolen gick så mycket sönder att det bara var att riva upp den, så ett helt år till var vi utan pool.”

Här kan du läsa om hur man bygger sin egen pool.


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?