1515
Annons

Prognosen höjs – ökad handel trots krisen

Trots en orolig omvärld höjer handelns branschorganisation försäljningsprognosen för 2022.

Prisökningar, gränshandelns återkomst, klädshopping och fler krogbesök väntas dra upp försäljningen av dagligvaror.

Foto:isabell Höjman/TT

Handelns utredningsinstitut, Hui, visar upp en ljus bild när årets försäljning och framtidsutsikter redovisas i en ny konjunkturprognos. I löpande priser justeras prognosen för försäljningsökning i dagligvaruhandeln från 3 till 4,5 procent. En stor del av förklaringen är prisökningar enligt rapporten men även i fasta priser höjs prognosen från 1 till 1,5 procent.

Hur påverkas handeln av kriget i Ukraina och energikrisen?
”Stigande energipriser och dyrare bränsle ger en flerstegsraket. För hushållen blir el och bränsle dyrare direkt, sen får företag stigande produktionskostnader vilket slår igenom på priserna efter ett tag. När det gäller livsmedel får vi räkna med att prisökningarna håller i sig längre”, säger Joakim Wirén, analytiker på Hui.

Men hushållen är inte opåverkade av krisen enligt analytikern.

”På sikt påverkas konsumtionen då plånboken känns allt mindre till följd av inflationen. Däremot tror vi inte att den konsumtion som sköts upp under pandemin, som restaurangbesök och nöjen, kommer att drabbas initialt.”

När det gäller sko- och klädhandeln väntas den växa med 11 procent i år.

”Det är ett område som fortfarande ligger under 2019 års nivå. Klädhandeln kan fortsätta att växa”, säger Joakim Wirén.

Hemelektronikhandeln ökar sin försäljning med 4 procent i år enligt prognosen. Nya produkter och en uppdatering av hemmakontoren är drivkrafter.

En ökad gränshandel drar också upp den generella prognosen för detaljhandeln. I snitt tappade gränshandelskommunerna halva försäljningen under pandemin. När gränserna nu åter är öppna väntas försäljningen ta fart.

En stor och växande del av handeln sker i dag i lågprisbutiker. Här ser Joakim Wirén en stark utveckling.

”Lågprishandeln utmanar delvis traditionell dagligvaruhandel och lockar dessutom med mycket annat. Den sektorn växer snabbt och flera aktörer öppnar fler butiker, samtidigt som butikernas layout tilltalar fler jämfört med för ett antal år sedan.”


Vattenkris i södra Europa efter ovanlig torka

Brist på regn i kombination med ovanligt höga temperaturer har slungat länder i södra Europa in i en vattenkris – och sommaren har bara börjat.

”Om detta fortsätter kommer situationen bli katastrofal”, säger hydrologen Giuliano di Baldassarre.

Foto:Luca Bruno

På nätterna stängs kranarna av i en mängd italienska städer, som resultat av den värsta extremtorkan på 70 år.

Även Portugal befinner sig i en historiskt omfattande torka i nästan hela landet. Prognoser om regn är inte tillräckligt för att vända situationen, meddelade regeringen i samband med att en kampanj för att göra befolkningen mer sparsam med vattnet introducerades i tisdags.

I Spanien, där stora bränder rasat de senaste veckorna, kom redan i mars varningar om rekordlåga nivåer i vattenreserverna på grund av en ovanligt torr vinter.

”Det kan så klart bli riktigt allvarligt om dessa förhållanden med mindre regn och varmare väder fortsätter. Det är ovanligt att det här sker så pass tidigt på sommaren”, säger Georgia Destouni, professor i hydrologi vid Stockholms universitet. 

För länder med kust mot det salta Medelhavet innebär torrperioder att havsvattnet tränger djupare in i grundvattnet, när det normala flödet med sötvatten som driver ut till havs förändras.

Själva krishanteringen riskerar också att försämra läget ytterligare. Dricksvatten brukar gå att ordna med lastbilsleveranser från annat håll, något som redan satts i bruk på flera håll i regionen. Men för jordbruken krävs ofta omfattande konstbevattning för att rädda skörden. Under en torka innebär den omedelbara lösningen – att pumpa mer vatten från de minskande reserverna – att sötvattenmagasinen sinar ännu mer och därför också tar in mer saltvatten. Dessutom avdunstar vattnet snabbt i det varma vädret.

”Samtidigt som man räddar situationen för stunden så skapar man större problem längre fram”, säger Destouni. 

Enligt Giuliano di Baldassarre, professor i hydrologi vid Uppsala universitet och chef för svenska Centrum för naturkatastroflära, är det extrema väderförhållandet bara en av anledningarna bakom krisen.

”I flera områden som nu drabbas har vattenkonsumtionen ökat till ohållbara nivåer under de senaste åren”, säger han över telefon från ett stekhett Italien.

Vatteninfrastrukturen som införts för att kunna hantera torrperioder riskerar också att inge falsk trygghet. Vid långvariga torrperioder, som systemen inte kan väga upp för, riskerar smällarna att bli ännu hårdare. Norra Italien, som just nu är hårdast drabbat av torkan, står för en stor del av landets jordbruk. Om skördarna förstörs kommer det bli svåra ekonomiska konsekvenser för landet.

Än så länge är åtgärderna som vidtagits relativt milda, tycker Giuliano di Baldassarre. Men om torkan och hettan fortsätter över sommaren kan det komma att införas restriktioner mot att duscha mer än en gång i veckan, spekulerar han.

”Förhoppningsvis kommer detta inte att hända, kanske bara väldigt lokalt i så fall. Regnet borde komma”, säger di Baldassarre, även om de närmsta veckorna ser ut att bli torra och heta i Italien. 

Både Giuliano di Baldassarre och Georgia Destouni förespråkar bättre förberedelse för de kommande extremväder som världens forskarkår varnar för i samband med klimatförändringarna. I stället för att agera reaktivt när krisen väl är här behövs en mer ansvarsfull vattenförbrukning redan innan reserverna börjar tömmas.

”Man tenderar att tänka att vatten kommer när man slår på kranen, men det kommer att komma perioder när det inte är så”, säger Georgia Destouni.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?