ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Prognosen för detaljhandelns 2018 höjs

Den svenska detaljhandelns försäljning väntas öka med 2,5 procent 2017 och öka med 3,0 procent 2018.

Det framgår av HUI Researchs nya konjunkturprognos.

I den senaste prognosen, i juni, väntades detaljhandeln öka med 2,5 procent 2017 och öka med 2,5 procent 2018.

Prognosen för detaljhandelsutvecklingen 2018 har reviderats upp efter att regeringens budgetproposition för 2018 inkluderat förslag som "kraftigt gynnar konsumtionen".

"I synnerhet höjt barnbidrag och sänkt skatt för pensionärer kommer att ge många hushåll mer pengar i plånboken. Pengar som antingen kan gå till sparande eller konsumtion. Eftersom tillskottet framförallt gynnar grupper som pensionärer och barnfamiljer bedömer HUI att en högre andel än brukligt kommer att gå till konsumtion och fördelas förhållandevis jämnt mellan dagligvaruhandeln och sällanköpsvaruhandeln", konstaterar HUI.

HUI konstaterar vidare att den svenska detaljhandeln visar en något avmattad tillväxt, men den har fortsatt framåtrörelse tack vare bland annat lågräntemiljö, befolkningstillväxt och en stadig trend med allt fler sysselsatta.

"Riksbank och regering eldar på konsumtionsutrymmet i brinnande högkonjunktur, vilket ger mycket goda förutsättningar för handel och konsumtion", säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

HUI har också höjt sina prognoser för Sveriges BNP-tillväxt till +2,9 procent i år och +2,5 procent nästa år, från +2,4 respektive +2,1 procent i juni-prognosen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer