Prognos: Stort sug efter arbetskraft i byggbranschen

Det avstannande bostadsbyggandet har ännu inte satt avtryck i efterfrågan på arbetskraft i byggbranschen. Enligt en ny undersökning kommer behovet snarare att öka kraftigt på kort sikt.

Manpowers nya arbetsmarknadsbarometer visar att svenska arbetsgivare i alla undersökta branscher totalt sett förväntar sig en något ökad efterfrågan på arbetskraft i tredje kvartalet. Sysselsättningstrenden uppgår till +4 procent, svagt positivt, vilket samtidigt är en minskning med sju procentenheter jämfört med samma period förra året då trenden var den starkaste på fem år.

De branscher som ser det starkaste behovet av arbetskraft kommande kvartal är hotell- och restaurangbranschen (+13 procent) samt byggbranschen (+12) procent. 

Manpower kommenterar att rapporterna om en stundande byggkris i Sverige i vilket fall inte återspeglas i den här prognosen från arbetsgivarna i byggbranschen. Bilden bekräftas av branschorganisationen Sveriges Byggindustrier som säger att behovet av arbetskraft fortfarande är stort även om man varnar för en fortsatt avmattning av bostadsbyggandet som kan få konsekvenser för vissa byggbolag i form av uppsägningar.

"Samtidigt så byggs det mycket på andra håll, och det finns även ett stort uppdämt behov av renoveringsåtgärder och energieffektivisering och liknande som i hög grad har fått stå på vänt", säger Lars Tullstedt, ansvarig för området kompetensförsörjning i Sveriges Byggindustrier.

Anna Wenner, HR-direktör på byggjätten Skanska som rekryterar cirka 900 personer årligen, poängterar att det även byggs mycket infrastruktur runt om i landet samt kontor, kommersiella lokaler och offentliga lokaler som skolor och äldreboende.

"Vi ser fortfarande ett stort tryck i byggandet och har ett fortsatt tydligt rekryteringsbehov. Utvecklingen av nyproduktion av bostäder har bromsat in från en rekordhög nivå till en mer normal takt, men det finns fortfarande ett behov av bostäder."

Manpowers arbetsmarknadsbarometer visar också att det fram för allt är i storstadsregionerna som jobben förväntas finnas. I Skåne och Blekinge rapporteras den starkaste sysselsättningstrenden med +8 procent följt av Västsverige +6 procent och Stockholm/Uppsala med +5 procent.

I hela landet är Östra Götaland den enda regionen med en negativ jobbprognos på -2 procent, vilket signalerar att fler arbetsgivare tror på personalminskning snarare än ökning eller oförändrat.

Undersökningen genomförs i 44 länder i världen varav 43 länder lämnat positiva jobbprognoser. Enda undantaget på listan är Italien.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?