ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Prognos: Stort sug efter arbetskraft i byggbranschen

Det avstannande bostadsbyggandet har ännu inte satt avtryck i efterfrågan på arbetskraft i byggbranschen. Enligt en ny undersökning kommer behovet snarare att öka kraftigt på kort sikt.

Manpowers nya arbetsmarknadsbarometer visar att svenska arbetsgivare i alla undersökta branscher totalt sett förväntar sig en något ökad efterfrågan på arbetskraft i tredje kvartalet. Sysselsättningstrenden uppgår till +4 procent, svagt positivt, vilket samtidigt är en minskning med sju procentenheter jämfört med samma period förra året då trenden var den starkaste på fem år.

De branscher som ser det starkaste behovet av arbetskraft kommande kvartal är hotell- och restaurangbranschen (+13 procent) samt byggbranschen (+12) procent. 

Manpower kommenterar att rapporterna om en stundande byggkris i Sverige i vilket fall inte återspeglas i den här prognosen från arbetsgivarna i byggbranschen. Bilden bekräftas av branschorganisationen Sveriges Byggindustrier som säger att behovet av arbetskraft fortfarande är stort även om man varnar för en fortsatt avmattning av bostadsbyggandet som kan få konsekvenser för vissa byggbolag i form av uppsägningar.

"Samtidigt så byggs det mycket på andra håll, och det finns även ett stort uppdämt behov av renoveringsåtgärder och energieffektivisering och liknande som i hög grad har fått stå på vänt", säger Lars Tullstedt, ansvarig för området kompetensförsörjning i Sveriges Byggindustrier.

Anna Wenner, HR-direktör på byggjätten Skanska som rekryterar cirka 900 personer årligen, poängterar att det även byggs mycket infrastruktur runt om i landet samt kontor, kommersiella lokaler och offentliga lokaler som skolor och äldreboende.

"Vi ser fortfarande ett stort tryck i byggandet och har ett fortsatt tydligt rekryteringsbehov. Utvecklingen av nyproduktion av bostäder har bromsat in från en rekordhög nivå till en mer normal takt, men det finns fortfarande ett behov av bostäder."

Manpowers arbetsmarknadsbarometer visar också att det fram för allt är i storstadsregionerna som jobben förväntas finnas. I Skåne och Blekinge rapporteras den starkaste sysselsättningstrenden med +8 procent följt av Västsverige +6 procent och Stockholm/Uppsala med +5 procent.

I hela landet är Östra Götaland den enda regionen med en negativ jobbprognos på -2 procent, vilket signalerar att fler arbetsgivare tror på personalminskning snarare än ökning eller oförändrat.

Undersökningen genomförs i 44 länder i världen varav 43 länder lämnat positiva jobbprognoser. Enda undantaget på listan är Italien.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer