1515
Annons

Prognos: Schweiz vill behålla EU-rörlighet

Ska man kunna röra sig fritt mellan Schweiz och EU även i fortsättningen? Svaret verkar bli ett rungande ”ja”, i en av flera schweiziska folkomröstningar i dag.

Folkomröstningar är vanligt i Schweiz direktdemokratiska system, och initiativet mot fri rörlighet kommer från högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet (SVP). Stödet för partiets förslag har dalat inför valdagen, och enligt prognoser i schweizisk tv på söndagseftermiddagen fick det nobben med stor marginal.

Schweiz är inte medlem i EU men bunden till den fria rörligheten för personer i unionen genom en rad olika bilaterala avtal.

SVP, som har byggt sin politik på att fördöma migration och EU-inflytande, och varnar för att Schweiz står inför en ”okontrollerad och överdriven invandring”, vill även ändra i grundlagen för att landet mer självständigt ska kunna hantera invandringspolitiken.

Det är inte bara fri rörlighet som tas upp i en folkomröstning under helgen. Schweizarna röstar också om att införa två veckors pappaledighet och om man ska lägga runt sex miljarder schweiziska franc (motsvarande nästan 60 miljarder kronor) på nya stridsflyg – en fråga som även var uppe för sju år sedan, då folket dock sade nej till att köpa svenska Gripen-plan.


Nepa ökar rörelseresultatet

First North-bolaget Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar, redovisar ett resultat efter skatt på 7,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (7,3). Resultatet per aktie uppgick till 1:00 kronor (0:93).

Rörelseresultatet blev 8,9 miljoner kronor (6,5).

Nettoomsättningen uppgick till 79,9 miljoner kronor (71,6). Försäljningstillväxten var 11,6 procent och valutajusterat var den 9,6 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?