Annons

Prognos: Fed låter räntan ligga

Ekonomerna är eniga om att Federal Reserve lämnar räntan oförändrad den 1 november, men håller öppet för en höjning i december. Fokus i närtid ligger i stället på vem Donald Trump väljer som ny Fed-chef.

Samtliga 77 ekonomer som svarat i Bloomberg News prognosenkät tror ränteintervallet lämnas oförändrat vid 1,00-1,25 procent.

Det är också vad som är inprisat på marknaden. För decembermötet pekar CME Groups "FedWatch Tool" på cirka 95 procents sannolikhet för att ränteintervallet höjs med 25 punkter.

Flera bedömare ser därmed novembermötet, som inte åtföljs av nya prognoser eller presskonferens, som rätt mycket av en "icke-händelse".

Nordea skriver att Fed-ledamöterna kommer att ta stöd av den snabba återhämtningen i ekonomiska data i spåren av orkanerna. Detaljhandel, industriproduktion, varaktiga varor och företagssentimentet bekräftar alla FOMC:s förväntningar om en icke varaktig inverkan från orkanerna.

Som ett resultat av detta så kommer Fed troligen att förbli inställd på en räntehöjning i december, trots dämpad inflation.

"Med en arbetslöshet som ligger under Feds estimat av NAIRU (jämviktsarbetslösheten) så behöver de flesta Fed-ledamöter inte bevis för en högre inflation för att rättfärdiga räntehöjningar. Just nu kommer en fortsatt solid jobbtillväxt att vara tillräckligt så länge som de samlade finansiella förhållandena i USA förblir lätta", skriver Nordea.

Även Commerzbank ser en avvaktan inför december.

"Fed går fortsatt mot en räntehöjning i december. Uttalandet som publiceras efter FOMC-mötet… kommer inte att ändra på förväntningarna om det. Hur som helst är marknaderna mycket mer intresserade av vem som kommer att ta över som Fed-chef", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Donald Trump har hållit marknaderna på halster en längre tid vad gäller valet av ny Fed-chef. Jerome Powell, John Taylor och Janet Yellen uppges vara de som fortsatt är aktuella, kanske med Powell som lite favorit enligt Bloomberg News källor.

Powell och Yellen ses som "business as usual" medan Taylor betraktas som mer hökaktig, även om han själv tonat ned förväntningarna om tillämpningen av sin egen Taylorregel.

Medianprognosen i den senaste räntebanan, "dot plot", indikerade fortsatt en höjning till i år och tre höjningar nästa år. Fed-funds terminerna prissätter däremot mindre höjningar 2018-2019 än vad Feds egna prognoser gör.

Capital Economics noterar dock att oavsett vem som väljs som Fed-chef så tror de att en återhämtning i kärninflationen kommer att få Fed att höja räntan fyra gånger 2018.

Komponenterna som dragit ned kärninflationen i år (bland annat fordon, telekom och läkemedel) ser ut att vända kurs samtidigt som dollarförsvagningen sedan årsskiftet väntas dra upp varuinflationen kommande året.

De flesta Fed-ledamöter är också övertygade om att den fallande arbetslösheten så småningom kommer att slå igenom i högre inflation. Med allt stramare arbetsmarknad så väntas Fed höja takten i sin policyåtstramning nästa år, oavsett om Powell tar över eller Yellen blir kvar.

"En nominering av Taylor kan leda till en än mer aggressiv takt i penningpolitisk åtstramning nästa år, särskilt om nomineringen skulle ackompanjeras av hökaktiga val av de kvarstående vakanserna i Feds styrelse", skriver Capital Economics.

Innehåll från FocalpayAnnons

Så för Focalpay handeln och betalningar in i framtiden

Digitaliseringen går i rasande fart, och driver på paradigmskiften inom både handel och betallösningar. Focalpay vill ta handeln in i framtiden genom att kombinera betal- och köpprocessen i en och samma plattform. Något som gör användarupplevelsen mer smidig, säker, kostnadseffektiv och hållbar för alla inblandade. 

Morteza Kalhour och Peter Fischer, båda grundare av Focalpay, har lång erfarenhet av att skapa innovativa handelssystem och nytänkande betallösningar som underlättar för såväl konsumenten som företagen. I sitt tidigare arbete i bankvärlden blev Morteza ofta påmind om det monopol som kortbetalningarna höll på marknaden. 

– Kortbetalningar har varit praxis på marknaden sedan 80-talet, och tekniken som används har inte uppdaterats nämnvärt sedan dess. I takt med att handelns behov blir mer komplexa och säkerhetsfrågor mer angelägna har behovet av nya, konsoliderade lösningar ökat. Onödig komplexitet och sårbarhet designas bort, till förmån för ökad flexibilitet. 

Mobila betalningar har blivit allt mer populära inom handeln, men tröskeln för att komma igång har fram tills idag varit onödigt hög, menar Morteza. Detta då mobila betalningar ofta kräver att konsumenten aktiverar och auktoriserar betallösningen via sin bank innan köptillfället.

För att råda bot på detta lapptäcke av betal- och kassalösningar har Focalpay utvecklat en tjänst som möjliggör och samlar alla traditionella betalmetoder i en plattform. Focalpay erbjuder dessutom konto till konto-betalningar direkt i kassasystemet eller näthandeln, någonting som Peter menar underlättar för samtliga parter. 

– Med Focalpays nya plattform som vävt ihop betalning, kassa och butiksadministration i ett system skapar vi flexibilitet för handlare att möta konsumenten där en försäljning äger rum. Oavsett om köpet sker på resande fot, i butik eller online kan konsumenten komma igång direkt vid köptillfället utan förhandsregistrering, säger Peter. Det betyder att kunden själv får välja betal- och utcheckningsmetod som passar för stunden, snabbare kan komma igång med denna typ av betalning och kan flytta sin varukorg sömlöst mellan sig själv och handlarens enheter:

– Genom att ersätta fragmenterade affärssystem med ett integrerat molnsystem minimerar Focalpay behovet av manuella uppdateringar och kostsamt underhåll. Något som sänker kostnaderna, minskar klimatavtrycket och gör det lättare för handlare att lansera nya koncept och ligga steget före i en värld med allt snabbare förändringar.

Molnäkta och kostnadseffektivt

Focalpay är en molnäkta lösning vilket innebär att användarna alltid har tillgång till den senaste versionen i realtid, med säljsiffror och rapporter i aktuell version av mjukvaran. Det innebär även färre säkerhetsrisker, både gällande implementeringen av systemet och den personinformationsspridning som kan förekomma vid kortbetalningar. Handlare betalar per transaktion, enbart när systemet används, vilket sänker kostnaderna. Den unika helhetslösningen innebär dessutom att handlare kan spara mellan 40-90% av CO2e utsläpp.

– Som kund hos Focalpay behöver man inte ta en stor risk inför bytet till vår plattform. Genom att göra en mjuk övergång och använda Focalpay som backuplösning behöver man inte stänga ner det gamla systemet innan det nya är i gång. Detta innebär att den dagliga verksamheten kan fortlöpa under installationstiden, säger Morteza och avslutar:

– Focalpay ger inte bara en större frihet till individen, det framtidssäkrar också företag och ger dem möjligheten att anpassa sina handels- och betallösningar för framtiden.  

Läs mer om Focalpay här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Focalpay och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera