1515

Prognos: Fed låter räntan ligga

Ekonomerna är eniga om att Federal Reserve lämnar räntan oförändrad den 1 november, men håller öppet för en höjning i december. Fokus i närtid ligger i stället på vem Donald Trump väljer som ny Fed-chef.

Samtliga 77 ekonomer som svarat i Bloomberg News prognosenkät tror ränteintervallet lämnas oförändrat vid 1,00-1,25 procent.

Det är också vad som är inprisat på marknaden. För decembermötet pekar CME Groups "FedWatch Tool" på cirka 95 procents sannolikhet för att ränteintervallet höjs med 25 punkter.

Flera bedömare ser därmed novembermötet, som inte åtföljs av nya prognoser eller presskonferens, som rätt mycket av en "icke-händelse".

Nordea skriver att Fed-ledamöterna kommer att ta stöd av den snabba återhämtningen i ekonomiska data i spåren av orkanerna. Detaljhandel, industriproduktion, varaktiga varor och företagssentimentet bekräftar alla FOMC:s förväntningar om en icke varaktig inverkan från orkanerna.

Som ett resultat av detta så kommer Fed troligen att förbli inställd på en räntehöjning i december, trots dämpad inflation.

"Med en arbetslöshet som ligger under Feds estimat av NAIRU (jämviktsarbetslösheten) så behöver de flesta Fed-ledamöter inte bevis för en högre inflation för att rättfärdiga räntehöjningar. Just nu kommer en fortsatt solid jobbtillväxt att vara tillräckligt så länge som de samlade finansiella förhållandena i USA förblir lätta", skriver Nordea.

Även Commerzbank ser en avvaktan inför december.

"Fed går fortsatt mot en räntehöjning i december. Uttalandet som publiceras efter FOMC-mötet… kommer inte att ändra på förväntningarna om det. Hur som helst är marknaderna mycket mer intresserade av vem som kommer att ta över som Fed-chef", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Donald Trump har hållit marknaderna på halster en längre tid vad gäller valet av ny Fed-chef. Jerome Powell, John Taylor och Janet Yellen uppges vara de som fortsatt är aktuella, kanske med Powell som lite favorit enligt Bloomberg News källor.

Powell och Yellen ses som "business as usual" medan Taylor betraktas som mer hökaktig, även om han själv tonat ned förväntningarna om tillämpningen av sin egen Taylorregel.

Medianprognosen i den senaste räntebanan, "dot plot", indikerade fortsatt en höjning till i år och tre höjningar nästa år. Fed-funds terminerna prissätter däremot mindre höjningar 2018-2019 än vad Feds egna prognoser gör.

Capital Economics noterar dock att oavsett vem som väljs som Fed-chef så tror de att en återhämtning i kärninflationen kommer att få Fed att höja räntan fyra gånger 2018.

Komponenterna som dragit ned kärninflationen i år (bland annat fordon, telekom och läkemedel) ser ut att vända kurs samtidigt som dollarförsvagningen sedan årsskiftet väntas dra upp varuinflationen kommande året.

De flesta Fed-ledamöter är också övertygade om att den fallande arbetslösheten så småningom kommer att slå igenom i högre inflation. Med allt stramare arbetsmarknad så väntas Fed höja takten i sin policyåtstramning nästa år, oavsett om Powell tar över eller Yellen blir kvar.

"En nominering av Taylor kan leda till en än mer aggressiv takt i penningpolitisk åtstramning nästa år, särskilt om nomineringen skulle ackompanjeras av hökaktiga val av de kvarstående vakanserna i Feds styrelse", skriver Capital Economics.


Innehåll från Arrow ECS SverigeAnnons

Dell Technologies tar nästa generations lagringsteknik till den svenska marknaden

Jakob Ödman, Channel Country Manager på Dell Technologies.
Jakob Ödman, Channel Country Manager på Dell Technologies.

För att möjliggöra tillväxt, utveckling och innovation behöver företag optimera sin it-verksamhet och datalagring. Utmaningen är att veta hur man ska utnyttja och förvara insamlad data. Nyckeln ligger i att ta datalagringen närmare där data produceras och tillhandahålla fler integrationsmöjligheter med hjälp av nästa generations lagringsteknik.  

Läs mer om Dell Technologies PowerStore 500 och distributören Arrow ECS Sverige 

I takt med att digitaliseringen accelererat ställs högre krav på dels flexibilitet och mångsidighet, dels möjligheten till konsolidering. Dessutom har företag i dagens it-klimat ett stort behov av att kunna skala upp, ned och på bredden för att vara agila och möta både behov och krav på ett effektivt sätt. 

– I dag krävs en stor flexibilitet då it-leveranser har blivit så pass mycket snabbare att man inte accepterar ledtider på veckor eller månader för att lansera en ny it-tjänst. Man behöver vara mer dynamisk, snabbare och mer flexibel. Det gör att produkterna, som stöttar de it-tjänster man vill få fram, behöver förändras. Detta för att kunna ta sig an nya utmaningar och kunna konsolidera en mängd olika it-tjänster – det är huvudutmaningarna i dag, säger Jakob Ödman, Channel Country Manager på Dell Technologies. 

För att ta sig an dessa utmaningar och dessutom stödja en snabbare ”go-to-market” och produkt- och applikationsutveckling krävs en modern lagringsteknik som stödjer integration. 

– Det behövs mer fokus på integration till flera delar av en it-miljö. Lagringen ska inte ses som ett separat system som man behöver administrera vid sidan av. Lagringssystem ska vara en naturlig del av den generella administrationen av it-miljön. Men då krävs fler integrationsmöjligheter, exempelvis VMware-, och Microsoft-miljöer runt omkring en lagringsmiljö. Det är en del kring varför vi har tagit fram nästa generations lagringsteknik – för att stötta integrationsmöjligheter. För organisationer som vill utveckla sina lagrings- och integrationsmöjligheter erbjuder vår partner Arrow en så kallad proof-of-concept, säger Jakob Ödman.

Lagringsteknik anpassad efter små till medelstora svenska företag 

Med flexibilitet, tillväxt och förändring i åtanke har Dell Technologies tagit fram PowerStore 500. En modern och skalbar all-flash-lösning anpassad för dagens och morgondagens infrastruktur. Genom att tillhandahålla en enhetlig metod för delad lagring möjliggör PowerStore 500 organisationer att konsolidera alla sina program- och användardata i en och samma plattform. 

– Det blir en konsolideringsvinst att man klarar sig med en enda produkt för i princip hela sitt lagringsbehov, i stället för som tidigare när man behövde olika produkter för olika lagringstjänster. Det är vinster i form av fysiskt utrymme och kostnadsbesparingar, säger Jakob Ödman. 

För små och medelstora svenska företag är det en unik möjlighet att lyckas lagra och konsolidera data på ett effektivt och kraftfullt sätt, men med lägre komplexitet och kostnad. 

– Det som saknats, om man pratar i svenska förhållanden, är att det finns en mängd mindre företag och organisationer i Sverige som inte behöver den kraft och kapacitet som finns i de större lagringssystemen. Det är bland annat därför PowerStore 500 tagits fram och lanseras på den svenska marknaden – den är lite mer anpassad för små och medelstora företag i Sverige. Den har all funktionalitet från de större modell, men lite mindre i storleken och därmed även billigare, avslutar Jakob Ödman. 

Genomför en ”proof-of-concept” 

Att byta lagringssystem kan för de flesta företag vara en komplicerad affär. Den som samarbetar med Dell Technologies får via distributören Arrow ECS Sweden en unik möjlighet att genomföra en ”proof-of-concept” på Arrows demoutrustning. Under en testperiod installeras lagringsenheten och testkörs, på så sätt får man svart på vitt bevis på hur väl lagringsenheten presterar och vilka fördelar den medför.

Läs mer om Dell Technologies PowerStore 500 och distributören Arrow ECS Sverige 

 

Mer från Arrow ECS Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arrow ECS Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?