1515
Annons

Prognos: Då krymper Kinas befolkning

Fram till 2029 kommer befolkningsmängden i Kina fortsätta att öka. Men sedan blir det stopp och kurvan börjar peka nedåt i stället, enligt en forskningsrapport.

Shanghai.
Shanghai.Foto:Yu shenli/ ASSOCIATED PRESS / TT

1,44 miljarder. Så många invånare kommer det att bo i världens mest folkrika land om tio år, enligt en rapport från Kinas akademi för samhällsvetenskaper (CASS).

Året därefter minskar i stället antalet invånare, vilket leder till att Kina redan nu kommer behöva börja tänka om. När befolkningsmängden minskar, färre barn föds och populationen åldras – blir bland annat arbetskraften lidande.

"Från en teoretisk synpunkt kommer den långsiktiga befolkningsminskningen, särskilt när den åtföljs av en ständigt åldrande befolkning, att orsaka mycket ogynnsamma sociala och ekonomiska konsekvenser", står det i rapporten.

Runt århundradets mitt, 2050, förväntas befolkningen vara nere på 1,36 miljarder vilket då kan innebära ungefär 200 miljoner färre kineser i arbetsför ålder. Om det låga födelsetalet förblir oförändrat kan befolkningen falla till 1,17 miljarder år 2065, enligt rapporten.

Kinas ettbarnspolitik infördes 1979 för att stävja befolkningsökningen. Den innebar bland annat att kvinnor som fick fler än ett barn riskerade böter eller tvingades till abort. Politiken övergavs 2015 då par tilläts att skaffa två barn, men fortfarande föds för få barn för att föryngra arbetskraften och försörja den allt äldre befolkningen.


SD presenterar lista på 100 åtgärder mot kriminaliteten

Sverigedemokraterna går ut hårt i debatten om brott och straff och föreslår en rad radikala förslag. 

”Kriminalpolitiken måste vara helt vägledande för budgetprioriteringarna under de kommande fyra åren”, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson talar i Almedalen.
Jimmie Åkesson talar i Almedalen.Foto:Jack Mikrut

Under SD:s halvdag i Almedalen presenterade partiet en lista på 100 åtgärder som man anser att Socialdemokraterna borde ha infört för att få bukt på kriminaliteten och integrationsproblemen.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson passade på att narra statsminister Magdalena Anderssons (S) löfte om att ”lyfta på varje sten” för att ta tag i flera samhällsproblem.

”Vi behöver en regering som både har insikten om att Sverige håller på att förstöras och som faktiskt vill genomföra den politik som krävs för att bryta den här destruktiva utvecklingen”, säger han.

Bland de 100 åtgärderna finns bland annat förslag om skärpta straff, möjlighet att fängsla ”farliga kriminella” på obestämd tid och att utvisningsdömda ska avtjäna fängelsestraff utomlands.

”Vi skäms inte för att tänja på rättspolitikens gränser. Det har vi gjort och det kommer vi att fortsätta med”, säger SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson.

Partiet kräver tillskott till rättsväsendet på uppemot 20 miljarder kronor under nästa mandatperiod.

”Vi behöver göra rejäla satsningar och trygghetsfrågorna och kriminalpolitiken måste vara helt vägledande för budgetprioriteringarna under de kommande fyra åren”, säger Jimmie Åkesson.

Ska man se listan som löften om saker som ni kommer att genomföra?

”Ja, det kan man göra. Om vi får egen majoritet så inför vi allt, om vi inte får det så ska vi försöka förhandla fram så mycket av det som möjligt.”

Men förslagen är inte förankrade hos de andra partierna i det nya samarbetet.

SD-ledaren säger att M, KD och L kommer att behöva gå längre än de tidigare gjort i flera förslag.

”Ja, det måste man göra såklart. Sedan är det alltid en förhandling kring hur långt vi behöver gå”, säger han.

Det största frågetecknet om åtgärderna kan införas är fortsatt Liberalerna, anser Jimmie Åkesson.

”Osäkerhetsmomentet är ju återigen Liberalerna. Vad tycker de? De är till exempel motståndare till visitationszoner och den typen av åtgärder, men de kanske är beredda att köpa det”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?