Proffset har gjort supervinst på Tesla – hyllar Spotify: ”Börsvärdet är löjligt lågt”

En av de största vinnarna på Teslas kursrally är en skotsk förvaltare i Edinburgh som tidigt vågade investera i elbilstillverkaren. Nu pekar skottarna ut Spotify som en köpvärd aktie.

Foto:Richard Drew/TT

Elbiltillverkaren Teslas aktie har tjurrusat på börsen i år, även om aktien fick sig en rejäl smäll i torsdags på beskedet att leveranser från Shanghai-fabriken kommer bli försenade.

Aktien är ändå upp hela 79 procent i år, senaste tolv månaderna har kursen stigit 143 procent.

Det finns många vinnare på en sådan uppgång, förutom grundaren Elon Musk har ett 112-årigt förvaltarägt fondbolag tjänat grova pengar.

Edinburgh-baserade Baillie Gifford & Co är en bjässe med bland annat svenska aktier för över 60 miljarder kronor i portföljen. 

Skottarna köpte redan 2013 in sig i Tesla och har därefter fyllt på innehavet och är i dag med 14 miljoner aktier näst störste ägare efter Elon Musk.

Förvaltaren äger i dag 14 miljoner Tesla-aktier till ett värde av cirka 100 miljarder kronor. I genomsnitt har Baillie Gifford betalat 202 dollar per Tesla-aktie. När Nasdaqbörsen i New York stängde på fredagen stod elbiltillverkarens aktie i 749 dollar.

En talesperson för fondjätten säger till nyhetsbyrån Bloomberg att Baillie Gifford räknar med att Tesla kommer vara mångdubbelt större om fem eller tio år. 

Investeringen är i linje med Baillie Giffords strategi att köpa ”extraordinära” bolag som kan erbjuda en stark tillväxt, behålla aktien i fem eller tio år och ignorera kvartalsrapporter och dagliga kursrörelser.

Ett annat bolag som får plats i den skotska portföljen är Spotify. I en intervju i mitten av januari lyfte Baillie Giffords förvaltare och partner James Anderson fram det svenska streamingbolaget.

”De hade över 100 miljoner betalande kunder i fjol”, sa James Andersson till Barrons.

”Om tio år kan Spotify ha över 600 miljoner betalande kunder. Börsvärdet är 27 miljarder dollar – löjligt lågt om de gör allt rätt”, sa förvaltaren i intervjun som alltså gjordes i januari, före det att Spotify släppte sin rapport för fjärde kvartalet. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?