Proffsen: Orolig börs väntar i veckan - så ska du agera

Årets första handelsdag på Stockholmsbörsen fick ett varmt välkomnande av marknaden för att sedan falla tillbaka något dagen därpå i spåren av konflikten i Mellanöstern och där befinner vi oss nu. 

Experterna tonar dock ned oron och berättar hur man ska agera framöver.

Foto:BERND KAMMERER

I spåren av en stark börs i fjol ställer sig marknaden fundersam till hur 2020 kommer att utvecklas. Under årets första handelsdag uppvisade investerarna optimism vilket fick börserna att stiga brett och en intressant frågeställning är om börsens utveckling hade fortsatt om det inte vore för konflikten mellan USA och Iran, som fick marknaderna att ta en mer återhållsam position. 

Mattias Isakson, som är aktiestrateg på Swedbank SWED A +0,63% Dagens utveckling , konstaterar att krisen i Mellanöstern sannolikt inte kommer dra ned marknaderna långsiktigt, men att konflikten kortsiktigt kommer att skapa turbulens på marknaden. 

”Vi har nu avslutat ett starkt fjolår vilket hänger ihop med tron på att konjunkturen faktiskt vänder till det mer positiva hållet och då kommer det här olägligt kan man tycka. Händelser av den här kalibern påverkar nästan alltid marknaden och gör att volatiliteten ökar, något vi nu kommer att få se”, säger han. 

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners och Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners och Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank.Foto:Jesper Frisk

Huruvida man som investerare ska bli orolig över detta vad gäller den ekonomiska biten bedömer aktiestrategen att man snarare ska sitta still i båten och blicka framåt.

”Konflikten påverkar samtliga finansmarknader världen över, men det blir oftast inte bestående. Sannolikt blåser detta över ganska snabbt såtillvida det inte skulle eskalera till något väldigt obehagligt.”

Vidare konstaterar Mattias Isakson att så länge konflikten inte eskalerar betydligt mer bör man inte ändra sin marknadssyn framöver - endast baserat på spänningarna mellan USA och Iran. 

”Kortsiktigt kommer det svänga på börserna med en del vinsthemtagningar förmodligen, men det ska inte ändra ens syn på börsutvecklingen för 2020 tycker jag. Det är konjunkturen som kommer vara stödjande och den kommer sannolikt inte påverkas av detta”, säger aktiestrategen. 

Sparekonomen Joakim Bornold på Söderberg & Partners tonar likt Mattias Isakson ned händelserna och konstaterar att det snarare är handelskriget som kommer att sätta sina spår i den framtida börsutvecklingen, och det är dit investerarnas blickar bör riktas, anser han.

”Oro kommer sprida sig på marknaden vilket kommer leda till en ökad volatilitet med kraftigare svängningar att vänta. Huruvida USA drar sig in i ett krig eller inte skapar en viss oro, men det tror jag inte kommer att hända. Det är snarare handelskriget som kommer styra börsutvecklingen framöver”, säger Joakim Bornold. 

För den som är orolig slår sparekonomen ett slag för den japanska marknaden som en god region att fly till.

”Japan har historiskt varit en säker hamn vid oro, så tror man på ökad omvärldsturbulens är den marknaden ett bra alternativ”, säger sparekonomen.

 Värt att notera är att japanska yenen stärkts under måndagen.

 

 

 

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?