Annons

Proffsen: Orolig börs väntar i veckan - så ska du agera

Årets första handelsdag på Stockholmsbörsen fick ett varmt välkomnande av marknaden för att sedan falla tillbaka något dagen därpå i spåren av konflikten i Mellanöstern och där befinner vi oss nu. 

Experterna tonar dock ned oron och berättar hur man ska agera framöver.

Foto:BERND KAMMERER

I spåren av en stark börs i fjol ställer sig marknaden fundersam till hur 2020 kommer att utvecklas. Under årets första handelsdag uppvisade investerarna optimism vilket fick börserna att stiga brett och en intressant frågeställning är om börsens utveckling hade fortsatt om det inte vore för konflikten mellan USA och Iran, som fick marknaderna att ta en mer återhållsam position. 

Mattias Isakson, som är aktiestrateg på Swedbank SWED A +0,30% Dagens utveckling , konstaterar att krisen i Mellanöstern sannolikt inte kommer dra ned marknaderna långsiktigt, men att konflikten kortsiktigt kommer att skapa turbulens på marknaden. 

”Vi har nu avslutat ett starkt fjolår vilket hänger ihop med tron på att konjunkturen faktiskt vänder till det mer positiva hållet och då kommer det här olägligt kan man tycka. Händelser av den här kalibern påverkar nästan alltid marknaden och gör att volatiliteten ökar, något vi nu kommer att få se”, säger han. 

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners och Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners och Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank.Foto:Jesper Frisk

Huruvida man som investerare ska bli orolig över detta vad gäller den ekonomiska biten bedömer aktiestrategen att man snarare ska sitta still i båten och blicka framåt.

”Konflikten påverkar samtliga finansmarknader världen över, men det blir oftast inte bestående. Sannolikt blåser detta över ganska snabbt såtillvida det inte skulle eskalera till något väldigt obehagligt.”

Vidare konstaterar Mattias Isakson att så länge konflikten inte eskalerar betydligt mer bör man inte ändra sin marknadssyn framöver - endast baserat på spänningarna mellan USA och Iran. 

”Kortsiktigt kommer det svänga på börserna med en del vinsthemtagningar förmodligen, men det ska inte ändra ens syn på börsutvecklingen för 2020 tycker jag. Det är konjunkturen som kommer vara stödjande och den kommer sannolikt inte påverkas av detta”, säger aktiestrategen. 

Sparekonomen Joakim Bornold på Söderberg & Partners tonar likt Mattias Isakson ned händelserna och konstaterar att det snarare är handelskriget som kommer att sätta sina spår i den framtida börsutvecklingen, och det är dit investerarnas blickar bör riktas, anser han.

”Oro kommer sprida sig på marknaden vilket kommer leda till en ökad volatilitet med kraftigare svängningar att vänta. Huruvida USA drar sig in i ett krig eller inte skapar en viss oro, men det tror jag inte kommer att hända. Det är snarare handelskriget som kommer styra börsutvecklingen framöver”, säger Joakim Bornold. 

För den som är orolig slår sparekonomen ett slag för den japanska marknaden som en god region att fly till.

”Japan har historiskt varit en säker hamn vid oro, så tror man på ökad omvärldsturbulens är den marknaden ett bra alternativ”, säger sparekonomen.

 Värt att notera är att japanska yenen stärkts under måndagen.

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera