Hoppa till innehållet

Annons

Professorns bästa tips: Så hittar du kunderna på nätet

Att navigera på nätet är inte alltid lätt och för företag finns det både fallgropar och nya möjligheter.

För att få de bästa tipsen i den digitala djungeln har Di pratat med Sara Rosengren som är professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.

Sara Rosengren på Handelshögskolan i Stockholm forskar om marknadsföring och detaljhandel. För att lyckas som detaljist på nätet gäller det att synas på rätt sätt.
Sara Rosengren på Handelshögskolan i Stockholm forskar om marknadsföring och detaljhandel. För att lyckas som detaljist på nätet gäller det att synas på rätt sätt.Foto:Juliana Wiklund

Detaljhandeln går igenom ett paradigmskifte där de digitala kanalerna och verktygen vinner alltmer mark. Förra året fortsatte sektorns e-handel att växa och omsatte 67 miljarder kronor, vilket innebär att den utgjorde nästan 9 procent av detaljhandelns totala försäljning.

I år väntas summan öka ytterligare och landa på 77 miljarder kronor. Men omställningen till de digitala kanalerna har inte varit helt lätt och innebär flera nya utmaningar, enligt Sara Rosengren som är professor i företagsekonomi och som har forskat inom marknadsföring och detaljhandel.

”Branschen måste tänka om och betrakta sina fysiska butiker på ett nytt sätt. Den traditionella butiken kommer sannolikt att fylla en annan funktion än tidigare, och det krävs nytänkande för att hitta rätt i denna utveckling”, säger Sara Rosengren.

Här följer hennes bästa tips som kan underlätta för företag att navigera på nätet.

1. Se till att kunderna hittar till dig

”På nätet är både din och konkurrenternas butik bara ett klick bort, men utbudet är också stort. Du kan därför inte förlita dig på att kunden kommer att hitta till just dig. För varor där konsumenten gör noggrann research kan det räcka att finnas högt upp bland sökresultaten, men när kundens research är begränsad eller där alternativen är svåra att överblicka blir det viktigt att även synas på andra sätt, som annonsering eller samarbeten med influencers. Se till att synas i de kanaler där kunderna faktiskt befinner sig.”

Men se upp med:  ”Ha inte övertro på e-butikens tillgänglighet och väg in de risker som samarbeten med influencers kan innebära, då företagets rykte kan komma att kopplas samman med partnerns. Det är på både ont och gott.”

2. Konsumenten styr i den digitala miljön

”I den digitala miljön ökar kraven på att interaktioner skapar värde för kunden. Uppmärksamheten är begränsad och tålamodet är kort. Ett sätt att fånga upp mottagarvärdet är att tänka i termer av reklamkapital. Översatt till e-handeln innebär det bland annat att leverera snabb, enkel och träffsäker navigering.”

Men se upp med: ”Ikea-lösningen, att leda kunden runt i butik för att stimulera mer köp, fungerar inte på nätet. I takt med att kunderna vänjer sig vid detta kommer deras beteenden och förväntningar på fysiska butiker också att förändras.”

3. Den fysiska butikens nya roll

”Företag som är verksamma både via fysiska butiker och genom e-handel måste se över de två kanalernas samverkan och roller. Mycket tyder på att den fysiska affären går alltmer mot att fungera som ett skyltfönster som driver försäljningen online. Samtidigt är den överlägsen vad gäller att ge inspiration och skapa merförsäljning, vilket gör att även e-handlare har börjat etablera fysiska affärer som komplement.”

Men se upp med: ”Om fysiska butiker bara betraktas som en ren säljkanal, riskerar du att missa deras kommunikativa roll. Det kan i sin tur leda till felaktiga beslut.”

Innehåll från NewSeedAnnons

E-handel: Det första steget mot industri 4.0

I samhället pågår en omställning till industri 4.0 – och att bygga en välfungerande och automatiserad e-handel är ett första steg på vägen för företag i handelsbranschen, menar Magnus Lindgren, grundare och projektledare för NewSeed som hjälper företag att genomföra denna omställning. 

NewSeed är experter på webbutveckling och hjälper sina kunder att ställa om till Industri 4.0 genom att utveckla en hållbar produktionsprocess och ett kundperspektiv som lönar sig. 

– Det blir allt vanligare att företag vill lägga sin produktion lokalt och dessutom kunna producera på beställning, så kallat production on demand. Fördelarna är bland annat ett mer hållbart produktionsflöde och större kontroll över processerna samtidigt som det blir enklare att anpassa produkterna efter vad kunderna vill ha. För att kunna åstadkomma detta krävs det dock att hela produktionsledet är mätbart, berättar Magnus. 

Den smarta fabriken

Industri 4.0 grundar sig i konceptet ”den smarta fabriken” vilket innebär att samtliga delar av ett produktionsled ska generera mätbar och utbytbar information. På så sätt kan olika delar av processen automatiskt kommunicera med varandra och fatta egna beslut som i sin tur effektiviserar hela kedjan från beställning, till produktion och till prissättning. 

– Har du tillräcklig mängd och strukturerade data blir det lättare att se kostnader och göra analyser. I slutändan ska hela produktionen kunna anpassa sig själv. På så sätt kan exempelvis prissättningen på hemsidan regleras automatiskt efter tillgången av ett visst material, säger Magnus. 

Sofi Rosenberg, projektledare på NewSeed, berättar att de gärna bygger långsiktiga relationer med sina kunder där NewSeed hjälper dem genom sin resa.

– Färre fel, en effektivare produktion, mindre svinn och nöjdare kunder. Detta är mål du kan uppnå med industri 4.0 och e-handel – och vi på NewSeed kan hjälpa dig att nå dit, avslutar hon. 

Om NewSeed

NewSeed grundades 2009 av Magnus Lindgren. Företagets motto är ”Förverkligar idéer”. NewSeed satsar på att erbjuda spetskompetens inom webbutveckling. 2021 vann ett team från NewSeed tävlingen Hack for Sweden. 

Lär mer på här   

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NewSeed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera