ANNONS:
Till Di.se

Professorn: Varningsklockorna ringer för USA-börserna

  • Ekonomiprofessorn Robert Shiller varnar för aktiemarknaden. Foto: AP

De amerikanska börserna går på högvarv. Men ekonomiprofessorn Robert Shiller varnar för att det snart kan vara slut på festen. En viktig indikator är nu uppe på nivåer som inte synts sedan it-bubblan.

Den amerikanska aktiemarknaden har ångat på sedan presidentvalet förra hösten. Bara sedan årsskiftet är storbolagsindexet S&P 500 upp 5,5 procent medan Nasdaqs kompositindex stigit hela 9,8 procent under samma period.

Men det ringer varningsklockor kring den amerikanska aktiemarknadens framtid enligt Robert Shiller, professor i ekonomi vid Yale-universitetet i USA.

I en artikel i tidningen New York Times pekar ekonomiprofessorn bland annat på CAPE-ration, en måttstock han själv utvecklade tillsammans med kollegan John Campbell på 1980-talet.

Ration räknas ut genom att dividera inflationsjusterade aktiepriser med genomsnittliga inflationsjusterade intäkter för en tioårsperiod. Måttet har visat sig vara en relativt bra indikation på avkastningen på aktier sedan 1880-talet.

Normalt brukar det ligga runt 15. En lägre siffra indikerar att aktiemarknaden ska ge bättre avkastning framöver medan en högre är en varningsklocka.

För närvarande ligger CAPE-ration på 30. Bara 1929 och några år kring millennieskiftet har den legat högre – och då också följts av branta börsnedgångar.

Robert Shiller pekar också på tre konfidensindikatorer han konstruerat. Sedan 1989 mäter de andelen investerare som anser att aktiemarknaden inte är övervärderad, andelen som tror att en större nedgång är mycket osannolikt på 6 månaders sikt och andelen som tror att marknaden kommer fortsätta upp det närmaste året.

Andelen som inte anser att aktiemarknaden är övervärderad är nu låg, liksom andelen som tror att en större nedgång det närmaste halvåret är otrolig. Samtidigt är optimismen på ett års sikt den högsta någonsin bland institutionella investerare och den högsta sedan 2007 för vanliga investerare.

”En möjlig tolkning är att de svarande ser en börsbubbla: de anser att värderingarna är höga och att det finns en ansenlig risk för en krasch. Samtidigt håller de sig kvar för att de tror att Trump-boomen kommer vara i ytterligare ett år”, skriver Robert Shiller.

Han råder inte långsiktiga investerare att undvika aktier men skriver att investerare heller inte ska låta sig förföras för mycket av de optimistiska vindarna.

”Min poäng är att de höga priserna i marknaden – och allmänhetens uppfattning är att marknaden är högt prissatt – är de viktigaste faktorerna för de nuvarande utsikterna. Och det är negativa faktorer” skriver professorn.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies