ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Professorn varnar för ny svensk kris

Det finns flera signaler om att allt inte är som det borde i den svenska ekonomin och konkurrenskraften står inför utmaningar.

"På lite längre sikt så har vi problem", säger Johan Eklund, vd för Entreprenörskapsforum, i Ekonomistudion.

Många länder tittar på Sverige för att dra lärdomar om konkurrenskraft, men det räcker inte att leva på gamla meriter, konstaterar Christian Ketels, global chefsekonom på Boston Consulting Group. 

"Det är ett lopp som aldrig tar slut. Jag tror att vi måste se till att göra investeringar nu så vi har samma position om fem och tio år framåt", säger han i Ekonomistudion i Di TV, som produceras i samarbete med Expressen TV.

De senaste åren syns en tydlig nedgång i svenska exportandelar, och det är en utveckling som bekymrar, betonar Johan Eklund som även är professor i nationalekonomi.

"Det hände senast i slutet av 1980-talet, under upptakten till 1990-talskrisen. Så något händer i svensk ekonomi, och det finns flera indikatorer på att allt inte är som det borde vara, framför allt på längre sikt", säger han.

Teknologiskt kunnande och öppenhet är Sveriges två främsta styrkor sett till konkurrenskraft.

"Det skapar goda möjligheter, men vi behöver humankapital även framöver för att kunna omsätta det i framgångsrika företag", säger Christian Ketels.

Den svenska svagheten på längre sikt handlar om kompetensförsörjning.

"Jämför man Sverige med andra utvecklade länder så har vi ett betydande problem med hur man sorterar arbetskraften på arbetsmarknaden. Hur får man människor på rätt plats, där de behövs i ekonomin?", säger Johan Eklund.

Christian Ketels hoppas att politikerna ska börja ta upp konkurrenskraften som ett ämne under valrörelsen, snarare än att bara prata om hur bra det gått de senaste åren.

"Jag tror att vi måste jobba mycket hårdare så att det verkligen fortsätter gå bra de kommande åren."

Johan Eklund hoppas att man ska kunna åstadkomma faktiska förändringar efter valet.

"Vi har haft åtminstone två mandatperioder utan några riktiga genomgripande reformer inom områden i ekonomin som vi vet har problem, som skattesystemet eller utbildningssystemet", säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer