1515
Annons

Professorn varnar för ny svensk kris

Det finns flera signaler om att allt inte är som det borde i den svenska ekonomin och konkurrenskraften står inför utmaningar.

"På lite längre sikt så har vi problem", säger Johan Eklund, vd för Entreprenörskapsforum, i Ekonomistudion.

Johan Eklund, vd för Entreprenörskapsforum och professor i nationalekonomi.
Johan Eklund, vd för Entreprenörskapsforum och professor i nationalekonomi.Foto:Colourbox/Entreprenörskapsforum

Många länder tittar på Sverige för att dra lärdomar om konkurrenskraft, men det räcker inte att leva på gamla meriter, konstaterar Christian Ketels, global chefsekonom på Boston Consulting Group. 

"Det är ett lopp som aldrig tar slut. Jag tror att vi måste se till att göra investeringar nu så vi har samma position om fem och tio år framåt", säger han i Ekonomistudion i Di TV, som produceras i samarbete med Expressen TV.

De senaste åren syns en tydlig nedgång i svenska exportandelar, och det är en utveckling som bekymrar, betonar Johan Eklund som även är professor i nationalekonomi.

"Det hände senast i slutet av 1980-talet, under upptakten till 1990-talskrisen. Så något händer i svensk ekonomi, och det finns flera indikatorer på att allt inte är som det borde vara, framför allt på längre sikt", säger han.

Teknologiskt kunnande och öppenhet är Sveriges två främsta styrkor sett till konkurrenskraft.

"Det skapar goda möjligheter, men vi behöver humankapital även framöver för att kunna omsätta det i framgångsrika företag", säger Christian Ketels.

Den svenska svagheten på längre sikt handlar om kompetensförsörjning.

"Jämför man Sverige med andra utvecklade länder så har vi ett betydande problem med hur man sorterar arbetskraften på arbetsmarknaden. Hur får man människor på rätt plats, där de behövs i ekonomin?", säger Johan Eklund.

Christian Ketels hoppas att politikerna ska börja ta upp konkurrenskraften som ett ämne under valrörelsen, snarare än att bara prata om hur bra det gått de senaste åren.

"Jag tror att vi måste jobba mycket hårdare så att det verkligen fortsätter gå bra de kommande åren."

Johan Eklund hoppas att man ska kunna åstadkomma faktiska förändringar efter valet.

"Vi har haft åtminstone två mandatperioder utan några riktiga genomgripande reformer inom områden i ekonomin som vi vet har problem, som skattesystemet eller utbildningssystemet", säger han.


Innehåll från Veriscan SecurityAnnons

Verktygslådan för ett lyckat säkerhetsarbete

Den växande hotbilden har gjort it- och cybersäkerhet till en allt viktigare ledningsfråga. Ett standardiserat säkerhetsarbete enligt ISO/IEC 27000-serien ger transparens, struktur och överblick. Med mjukvaruplattformen vSUITE har alla organisationer nu möjlighet att driva ett systematiskt säkerhetsarbete som skapar tillit hos organisation och ledning. 

– Standarderna i ISO 27000-serien är en förutsättning för ett strukturerat och systematiskt arbete med organisationens it- och cybersäkerhet. Jag brukar också rekommendera våra kunder att utse en CISO, chief information security officer, som är expert på informationssäkerhet och länken mellan organisationen och ledningen, säger Jan Branzell, expert på informationssäkerhet och VD på Veriscan. 

I mer än 20 år har Jan Branzell och hans kollegor på Veriscan hjälpt organisationer i alla storlekar och branscher att utveckla ett systematiskt arbetssätt kring riskbedömning, tillgångar och klassificering av skyddsvärd information enligt den internationella säkerhetsstandarden ISO/IEC 27001.

 Viktigt för tillit och trygghet

Jan Branzell var med och tog fram standarderna och har unik erfarenhet av att arbeta med dem. Nu lanserar Veriscan, via sitt moderbolag vSRC, sitt egenutvecklade mjukvaruverktyg vSUITE som erbjuder nya möjligheter för ett strukturerat säkerhetsarbete enligt standarderna. 

– Det är viktigt för tilliten och tryggheten internt att det finns en klar bild av var man står säkerhetsmässigt, vad man saknar och vart man är på väg. vSuite är en lättanvänd verktygslåda som gör det möjligt för säkerhetsfunktionen att stödja ledning och verksamhet på ett effektivt och transparent sätt. vSUITE kan appliceras av alla organisationer på egen hand. 

I takt med att omvärlden blir mer orolig ökar också cyberhoten mot Sverige. Under vintern och våren har antalet anmälda it-incidenter mot svenska myndigheter och samhällsviktiga verksamheter ökat från 200 till 400-500 i veckan, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Mer och mer en ledningsfråga

Den negativa utvecklingen omfattar i hög grad också näringslivet. Cybersäkerhet har kanske mer än någonsin tidigare blivit en ledningsfråga.

– Idag har alla verksamheter interna och externa krav på informations- och cybersäkerhet. Det gäller såväl regulatoriska krav, till exempel GDPR och NIS-direktivet, som krav från ägarna. Cybersäkerhet handlar lika mycket om att skydda känslig information och samhällsviktiga funktioner, som att förvalta marknadens och ägarnas förtroende, säger Jan Branzell.

Läs mer om Veriscan här 

Om Veriscan

Veriscan har 20 år erfarenhet av informationssäkerhet/cybersäkert i organisationer från 10 till 100 000 anställda och ledningssystemet ISO/IEC 27001. Erfarenheterna har byggts i verktygsplattformen vSUITE där man med enkelhet och transparens kan jobba integrerat med riskhantering, tillgångar och klassning och mäta effekten av säkerhetsarbetet i organisationen. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veriscan Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?