Annons

Professorn slänger stetoskopet och gör mediciner i raketfart

Tiden är mogen för datadriven läkemedelsutveckling som möjliggör en holistisk syn på människokroppen, individanpassad behandling och väsentligt förkortade utvecklingstider, menar KTH-professorn och serieentreprenören Mathias Uhlén.

Mathias Uhlén, forskare, uppfinnare och entreprenör.
Mathias Uhlén, forskare, uppfinnare och entreprenör.Foto:Joey Abrait

Tanken med datadriven life science är att man med kraftfulla verktyg ska kunna analysera enorma mängder data och få bättre koll på vad som händer i kroppen. 

”Vi har pratat om individanpassad behandling i 25 år nu men vi har inte förstått hur lite vi vet om vad som händer i kroppen, vi har bara skrapat på ytan. Nu kan vi få en mer holistisk syn och därmed kunna utveckla så kallade precisionsmediciner och bättre diagnostik. Vi är fortfarande väldigt primitiva i vilken typ av diagnos vi gör på patienter, som att ta pulsen, lyssna på hjärtat och sträcka ut tungan och säga ah…”, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH och serieentreprenör. Mest känd är han för att ha lett ett av Sveriges största forskningsprojekt genom tiderna, The Human Protein Atlas, där människans 20 000 proteiner kartlades. 

”Men datadriven läkemedelsutveckling är lite som att gå på nyis, Inte säkert att det håller.”

I oktober donerade Wallenbergstiftelsen hela 3,7 miljarder kronor i en ny forskningssatsning på datadriven life science. 

”Den nuvarande situationen inom forskningen är lite av en paradox. Aldrig tidigare har så mycket data producerats som kan leda till ny, essentiell kunskap. Problemet är att så mycket drunknar i de ofantliga datamängder som hela tiden tickar ut”, skrev stiftelsen som förklaring till vilken utmaning donationen skulle råd bot på. 

Pengar för samma ändamål avsattes även i den forskningsproposition som regeringen nyligen presenterade.

”Vetenskapsrådet, där jag sitter i styrelsen, får extra anslag för datadriven medicinsk forskning, bland annat inom hälsodata, precisionsmedicin, digitaliseringens konsekvenser och informationssäkerhet. Så det är hett nu”, 

Startpunkten för datadriven läkemedelsutveckling var när människans arvsmassa presenterades i juni år 2000 i USA, menar Mathias Uhlén. 

”När vi fick alla byggstenar så ville man ju veta vad alla dessa byggstenar gör. Tekniken att bestämma arvsmassa hade också blivit så mycket billigare än tidigare. I arbetet med proteinatlasen tog vi beprövade metoder från 1980- och 90-talen vad gäller användningen av antikroppar och gjorde det till en fabrik, det hade ingen gjort tidigare.”

Med all data projektgruppen fick behövdes ny teknik för att visualisera och analysera den.

”Vi hade så mycket data att det inte fanns en chans att skicka den över nätet utan det fick bli att skicka hårddiskar med Fedex.”

Syftet med datadriven life science är också att förkorta tiden för att utveckla läkemedel, något som historiskt legat runt 10 år. Mathias Uhlén exemplifierar med ett av de egna bolagen som bildats i spåren av arbetet med proteinatlasen, Scandibio Therapeutics. 

”Det är ju en ren it-produkt så till vida att vi har tagit en modell från energifabriken i cellerna, mitokondrierna, och med hjälp av AI kommit fram till vilka sjukdomar som skulle må bra av en boost av olika ämnen. Det roliga är att det gjordes rent teoretisk modullering med hjälp av AI, först därefter testade vi på djur.”

Sedan dess har de kliniska prövningarna gått i raketfart, och nu ett knappt år senare är bolaget i begrepp att presentera resultatet från den sista fasen, fas tre. 

Kommer vi att kunna hoppa över kliniska prövningar helt och hållet i framtiden?
”Frågan är om det någonsin kommer att hända i vår livstid för vår kropp är så pass komplex och det är fortsatt så mycket en svart låda att man inte kan förutsäga biverkningar utan prövningar. Så även om det inte går att hoppa över kliniska tester är utvecklingen ändå svindlande snabb. Vem hade trott att det skulle gå att utveckla ett vaccin på sex månader innan coronapandemin?”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera