ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Presidentvalet i USA

Professorn sågar amerikansk media

  • Foto: AP

Donald Trump behandlades alldeles för snällt av den amerikanska pressen i början av presidentvalskampanjen, menar journalistikprofessorn Christian Christensen. Han beskriver det hela som "odemokratiskt" och tror att rapporteringen påverkade utgången av onsdagens val.

Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, ställer sig kritisk till de amerikanska mediernas bevakning av Donald Trumps kandidatur.

Han menar att den nu tillträdande presidenten, främst i början av sin kampanj, ströks medhårs av massmedierna. Beskrivningen av Trump som "frispråkig", "kontroversiell", "okonventionell" och "impulsiv" var alldeles för lättvindig, tycker han:

”Man gled över Trumps rasistiska och sexistiska uttalanden och höll fast vid idéen om att han var en acceptabel kandidat för republikerna”, säger Christian Christensen till Di.

Anledningen ska ha varit den ekonomiska vinningen, tror Christensen.

”Kampen mellan Trump och Clinton har varit en väldigt lönsam process för pressen.”

Han hänvisar till ett uttalande från Les Moonves, vd för tv-kanalen CBS:

”Trump kanske inte är bra för USA, men skitbra för CBS”, sa mediechefen Moonves till tidningen The Hollywood Reporter i våras.

Christian Cristensen lägger särskild vikt vid att Donald Trump delat material från personer med kopplingar till vit makt-rörelsen på sitt Twitter-konto.

Så sent som i augusti retweetade Trump ett inlägg från Kevin MacDonald, en pensionerad psykolog med starka antisemitiska åsikter, som 2010 satt med i det högerextrema American Freedom Partys partistyrelse.

”Det var cirkusaktigt i början. Trump var så ovanlig och intressant att medierna nästan accepterade honom, trots att han uttryckte sig som han gjorde”.

Han menar som exempel att Barack Obama eller Hillary Clinton inte hade behandlats lika lättvindigt av pressen om de uttryckt sig på samma sätt – och att denna ojämlikhet kan ha avspeglat sig i onsdagens valresultat.

”Jag tror att det i någon utsträckning har bidragit till det resultat vi har i dag, även om det kanske inte varit avgörande.”

”Man har tillåtit Trump att använda en retorik som skulle varit totalt oacceptabel för andra människor inom amerikansk politik. Jag tycker att det är orättvist och nästan odemokratiskt”, tillägger Christian Christensen.

Mot slutet av valkampanjen har Trump behandlats tuffare i amerikanska medier, medger han. En ljudinspelning från 2006 med sexistiska uttalanden från fastighetsmogulen delades bland annat friskt i landets medier någon månad innan valet.

”Det gick inte att undvika längre. Efter en viss punkt kan man inte förneka problemet.”

Och många stora medier valde mot slutet att öppet kritisera Trump på både sina ledarsidor och i sitt redaktionella material. Bland annat bröt landets största dagstidning, USA Today, mot sin mångåriga tradition genom att ta aktiv ställning mot en av presidentkandidaterna.

”Men det var lite för sent. Då kunde Trump skapa ett argument om att kritiken inte handlade om hans yttranden utan om en politisk partiskhet hos de amerikanska medierna”, säger journalistikprofessor Christian Christensen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer