ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Professorn: Räntehöjning kan komma snabbare än vi anar

  • Ekonomiprofessor John Hassler i Almedalen, med Swedbanks chefsekonom Anna Breman i förgrunden. Foto: Jesper Frisk

Riksbanken kan höja räntan snabbare än vad de flesta anar. Det säger ekonomiprofessor John Hassler till Di i Almedalen.

 

Riksbanken rör varken styrräntan eller obligationsköpsprogrammet, enligt tisdagens nya räntebesked.

”Jag tycker beskedet är helt rimligt. Men jag tror att vi kanske går lite snabbare mot att börja höja räntorna än vad vi tidigare hade trott. Det är otroligt viktigt att etablera ett förtroende för inflationsmålet. Men ju längre vi ligger i närheten av 2 procent och förväntningarna ligger kvar där, desto tåligare blir ekonomin för räntehöjningar”, säger John Hassler, ekonomiprofessor vid Stockholms universitet och tidigare bland annat ordförande för Finanspolitiska rådet.

Riksbankens nya räntebana pekar fortsatt mot en första räntehöjning till sensommaren 2018, från dagens minus 0,5 procent.

”Det kanske är den bästa gissningen, men det är möjligt att den kan komma lite snabbare. Fortsätter det så pass stabilt som det göra nu. Då tala det för man skulle kunna höja lite tidigare.”

Däremot plockar Riksbanken bort den tidigare öppningen bort om ännu en räntesänkning på kort sikt.

”Jag tror att de gör ungefär samma bedömning som jag, att konjunkturen i omvärlden ser förvånansvärt bra ut. Samtidigt har inflationen och inflationsförväntningarna varit hyfsat stabila nära 2 procent. Då är det rimligt att tro att sannolikheten för bakslag som skulle kräva räntesänkningar har minskat”, säger John Hassler.

Han försvarar Riksbankens tyngdvikt vid att hålla tillbaka kronans styrka, för att ge inflationsuppgången stöd via högre importpriser. Men han är i grunden kritisk till att centralbanken ska stirra sig blind på valutan.

”I princip tycker jag det är tveksamt om man ska ha så stort fokus på växelkursen. Det viktiga är egentligen prisförändringarna inne i landet. Nu ser inte Riksbankens mandat ut så, utan de ska fokusera på inflationen inklusive effekterna via växelkursen. De måste nog göra så nu. Men man bör fundera på det i Riksbanksutredningen om penningpolitikens mål.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies