”Digitaliseringen och hållbarhet måste vara kärnan för hur bolagen skapar värde för kunderna, vilket innebär att många bolag måste tänka om kring sina affärsmodeller”, säger Vinit Parida, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet.
Vinit Parida jobbar i ett nära samarbete med ett 50-tal svenska industribolag, bland annat leder han många projekt på temat innovation av digitala affärsmodeller i det svenska ekosystemet, projekt som finansieras av Vinnova, PiiA, Formas och EU-kommissionen. Syftet är att utveckla nya affärsmodellsmetoder, med utgångspunkt i digitala teknologier. Modellerna har två nyckelegenskaper, utveckla digitala lösningar och täta samarbeten mellan företag med samma mål, nämligen att ge kunden högre värde.
”Vi kommer inte att ha en affärsmodell i framtiden, vi kommer ha många”, säger han och lyfter sina tre favoriter.
Resultatbaserade kontrakt
Modellen kan beskrivas genom Volvo Construction Equipments forskningsprojekt Electric Site i Skanskas
SKA B +0,18%
Dagens utveckling
bergtäkt Vikan kross nära Göteborg. De första testresultaten var bättre än väntat, 98 procent lägre koldioxidutsläpp, 70 procent lägre energikostnad och 40 procent lägre operatörskostnad.
”I Electric Site har du elektriska maskiner som är kopplade till varandra med hjälp av sensorer så att du får en optimerad process, men det är inte produkter som säljs här utan resultat. Det kanske handlar om 100 ton förflyttat material som ska prissättas i kontraktet. Det utmanar dagens produktbaserade prismodeller.”
Plattformsbaserad affärsmodell
Här har industrin hämtat inspiration från B2C-modeller som exempelvis Apples appstore, Uber, och Airbnb, menar Vinit Parida.
”Först köper man telefonen men sedan erbjuder bolaget en plattform, som exempelvis appstore, där kunden erbjuds applikationer som utvecklats av andra men som ändå bidrar till Apples intjäning.”
Han drar paralleller till det som händer när allt fler smarta produkter i industrin blir uppkopplade mot molnet vilket leder till att mängder av data genereras och lagras.
”Många leverantörer av utrustning får en massa data men vet inte vilka datapunkter som ska användas och de har inte kompetensen. Därför måste de samarbeta med innovativa bolag som har det”, säger han och exemplifierar med ABB Ability Marketplace dit bolagets kunder kan vända sig och välja applikationer som kanske skapats av en startup i Göteborg, eller i Indien.
För att hitta innovativa startups har ABB och andra aktörer som exempelvis Siemens och Volvo dragit igång acceleratorprogram, som exempelvis ABB:s Synerleap.
Cirkulär affärsmodell
Här kan produktbolagen exempelvis undersöka hur de kan lyfta delande.
”I dessa modeller möjliggör bolagen ökad användning av utrustningen genom att flera kunder delar på den och produktägaren måste ta ansvar för återanvändning eller slutligen återvinning”, säger Vinit Parida.