Professorn: Kollektivavtalen hotas om inte facken lyssnar

Arbetsmarknadsekonomiska rådet har hittat den svaga punkten på svensk arbetsmarknad. Nu varnar nationalekonomiprofessor Lars Calmfors facken för att inte lyssna på de små företagen.

Lars Calmfors och LO-borgen.
Lars Calmfors och LO-borgen.Bild:TT

Företag är i regel positiva till kollektivavtal, men det är inte kollektivavtalets färdiga paket med löner och andra villkor som väger tyngst, enligt undersökningen. Betydligt viktigare är att de bättrar på anseendet för anslutna företag.

Det framgår av en undersökning som undersökningsföretaget Demoskop har genomförde i höstas på uppdrag av Arbetsmarknadsekonomiska rådet som presenteras vid en presskonferens på tisdagen.

”Det handlar alltså om vad andra tycker och inte om vad företagen själva tycker om avtalen”, säger Lars Calmfors som ser det som ett svaghetstecken för partsmodellen. 

Sedan 1985 har den fackliga anslutningsgraden sjunkit från cirka 35 till cirka 17 procent i Tyskland. Den har under samma tid sjunkit med nästan lika mycket i Sverige, men från en högre nivå till cirka 70 procent.

"Kollektivavtalssystemet hålls i högre grad upp av arbetsgivarna", säger han.

Lars Calmfors drar paralleller till Tyskland som haft ett system med kollektivavtal som fallit sönder.

"Där har systemet eroderat när kollektivavtalens täckningsgrad sjunkit därför att många företag har lämnat det. Det finns en risk att samma sak händer i Sverige i framtiden”, säger Lars Calmfors och pekar på att färre än 60 procent av de anställda i Tyskland omfattas av kollektivavtal. 

"Exemplet Tyskland visar att ett väletablerat avtalssystem av vår typ kan förändras kraftigt", fortsätter Lars Calmfors. 

Men risken är inte omedelbar, enligt Calmfors som tror att det skulle kräva både kraftiga störningar i ekonomin och att den fackliga anslutningsgraden fortsätter att sjunka.

Regeringen införde nyligen avdragsrätt för fackavgiften vilket skulle kunna verka i andra riktningen. Lars Calmfors anser att fackliga företrädare har en hemläxa att göra.

"Facket har ett eget intresse av att göra avtalen mer attraktiva för företag", säger han och pekar på sifferlösa avtal, eller mindre omfattande kollektivavtal som är bättre anpassade till småföretag som möjliga vägar fram.

Sannolikt finns det en "tipping point" där den fackliga organisationsgraden blir så låg att systemet urholkas på samma sätt som i Tyskland enligt Lars Calmfors.

"Vi vet inte hur robust vårt system är, men vi bör inte ta för givet att det förblir som i dag om den fackliga anslutningsgraden fortsätter att minska”, säger han.

Totalt svarade 4 000 företag på frågor som rör kollektivavtal i undersökningen.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Innehåll från MediCheckAnnons

Så får du rätt behandling mot svåra folksjukdomen

Över en halv miljon svenskar har problem med sköldkörteln – men i många fall fungerar inte behandlingen.

– Tyvärr är det vanligt med fel behandling, ungefär 20 procent skulle behöva få annan hjälp än den som vanligtvis erbjuds. Men hos oss på MediCheck är det annorlunda säger Kenneth Ilvall, specialist inom allmänmedicin.

Kontakta Sköldkörtelkliniken här 

Sköldkörteln, som sitter på halsen, producerar hormoner som vår kropp behöver och är även viktig för ämnesomsättningen. Men hos drygt 500 000 svenskar har balansen sköldkörteln rubbats – vilket kan ge många olika besvär. Det är mycket vanligt med ständig trötthet, nedstämdhet och krånglande mage. De allra flesta som drabbas är kvinnor. Dessutom har uppemot 100 000 särskilt stor problematik.

– Ofta kan blodprover visa ett okej resultat innan sjukdomen bryter ut med full kraft. Därför är det viktigt att lyssna in vilka symptom patienten har och vara lyhörd när de inte stämmer in på andra sjukdomar. Man ska inte bara gå på provresultatet, säger Kenneth Ilvall och fortsätter:

– Man ska inte vara rädd som vårdpersonal att ta den extra tiden att ställa några djupare frågor för att utesluta sköldkörtelproblem. Annars finns risk att man får behandling för nåt annat.

Svårt att fånga upp signaler

Han blev intresserad av sköldkörtelsjukdomar tidigt i sin läkarbana. Det var över 15 år sedan och idag är Kenneth Ilvall specialiserad inom området.

– Jag träffade kvinnor ”mitt i livet” som hade svåra problem. Normalt sett är det en grupp som är relativt frisk och när vi hade många patienter i barnafödande ålder som uppvisade dessa symptom, förstod jag att det är en problematik som ofta missas. Patienterna förklarar gärna bort det med att ”man jobbar mycket just nu”, många är högpresterande och tvingar sig själva att bara köra på, fastän det uppenbart är något som är fel. Generellt är vården för de flesta av dessa patienter bra, men alla är inte lika duktiga på att fånga upp signalerna på att något faktiskt är fel, trots att proverna ligger inom referensvärdena, säger Ilvall.

Ett hinder är alltså att sätta rätt diagnos, ett annat är att patienterna reagerar olika på Levaxin – den medicin som oftast erbjuds vid sköldkörtelsjukdom.

– Ungefär 80 procent av patienterna svarar bra på den medicinen, men de återstående 20 procenten blir tyvärr ofta sämre och det är dem vi måste lägga krut på.

Fler metoder finns

Enligt Kenneth Ilvall finns idag alternativa behandlingar av sköldkörtelsjukdom, men metoderna når sällan ut till patienterna:

– Det finns möjligheter att behandla på andra sätt, som det snabbverkande Liothyronin som är den aktiverade substansen. Samtidigt är det dyrare och ställer mycket högre krav på vården att hitta rätt dos, det ger i vissa fall effekter som inte alltid upplevs som gynnsamma, exempelvis hjärtklappning och svettningar. Dessa går oftast över och patienterna får ofta en positiv långtgående effekt, säger han och utvecklar:

– Jag tycker det är svårt att motivera varför den del av patienterna som inte kan behandlas effektivt med enbart Levaxin inte ska få testa Liothyronin. Detta ska förstås göras med stor försiktighet och i god dialog med patienten genom löpande uppföljningar, det är oftast här som det kan svikta i vården. Tiden räcker inte till.

Få hjälp – var du än bor

Genom sitt arbete hos Sköldkörtelkliniken på MediCheck kan Ilvall erbjuda sköldkörtelsjuka bedömningar, individuellt anpassade behandlingsplaner och uppföljningar. Vanligt är att patienterna sökt vård för besvären under lång tid utan att få rätt hjälp.

– Personligen tycker jag det är en jättebra idé att kunna erbjuda specialistkunskaper och en ”second opinion” vart man än bor i landet. Behovet finns ju i hela Sverige och då är digital vård ett riktigt bra komplement.

Kontakta Sköldkörtelkliniken här

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?