Företag är i regel positiva till kollektivavtal, men det är inte kollektivavtalets färdiga paket med löner och andra villkor som väger tyngst, enligt undersökningen. Betydligt viktigare är att de bättrar på anseendet för anslutna företag.
Det framgår av en undersökning som undersökningsföretaget Demoskop har genomförde i höstas på uppdrag av Arbetsmarknadsekonomiska rådet som presenteras vid en presskonferens på tisdagen.
”Det handlar alltså om vad andra tycker och inte om vad företagen själva tycker om avtalen”, säger Lars Calmfors som ser det som ett svaghetstecken för partsmodellen.
Sedan 1985 har den fackliga anslutningsgraden sjunkit från cirka 35 till cirka 17 procent i Tyskland. Den har under samma tid sjunkit med nästan lika mycket i Sverige, men från en högre nivå till cirka 70 procent.
"Kollektivavtalssystemet hålls i högre grad upp av arbetsgivarna", säger han.
Lars Calmfors drar paralleller till Tyskland som haft ett system med kollektivavtal som fallit sönder.
"Där har systemet eroderat när kollektivavtalens täckningsgrad sjunkit därför att många företag har lämnat det. Det finns en risk att samma sak händer i Sverige i framtiden”, säger Lars Calmfors och pekar på att färre än 60 procent av de anställda i Tyskland omfattas av kollektivavtal.
"Exemplet Tyskland visar att ett väletablerat avtalssystem av vår typ kan förändras kraftigt", fortsätter Lars Calmfors.
Men risken är inte omedelbar, enligt Calmfors som tror att det skulle kräva både kraftiga störningar i ekonomin och att den fackliga anslutningsgraden fortsätter att sjunka.
Regeringen införde nyligen avdragsrätt för fackavgiften vilket skulle kunna verka i andra riktningen. Lars Calmfors anser att fackliga företrädare har en hemläxa att göra.
"Facket har ett eget intresse av att göra avtalen mer attraktiva för företag", säger han och pekar på sifferlösa avtal, eller mindre omfattande kollektivavtal som är bättre anpassade till småföretag som möjliga vägar fram.
Sannolikt finns det en "tipping point" där den fackliga organisationsgraden blir så låg att systemet urholkas på samma sätt som i Tyskland enligt Lars Calmfors.
"Vi vet inte hur robust vårt system är, men vi bör inte ta för givet att det förblir som i dag om den fackliga anslutningsgraden fortsätter att minska”, säger han.
Totalt svarade 4 000 företag på frågor som rör kollektivavtal i undersökningen.
Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?