1515
Annons

Professorn: ”Har öppnats en möjlighet för Bloomberg”

Demokraternas vänsterfalang drar åt vänster medan mittenkandidaterna ser lite skakiga ut. Då ser Michael Bloomberg sin chans att kliva in i leken, enligt Uppsalaprofessorn Dag Blanck.

”Kampen om vem som ska bli Demokraternas kandidat står mellan vänstern och mitten”, säger Dag Blanck, som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Michael Bloomberg.
Michael Bloomberg.Foto:Jose Luis Magana

Han placerar Bloomberg i en tydlig mittenposition inom Demokraterna. På vänsterflygeln står Elizabeth Warren och Bernie Sanders, som är mycket populära på sin kant inom partiet.

”Den traditionella mittenkandidaten hittills har varit Joe Biden, men det finns en del som menar att han har gjort sämre ifrån sig än väntat och att det därför finns frågetecken kring honom om hur stark han egentligen är. Det öppnar möjligheter för Bloomberg”, säger Blanck.

Till Michael Bloombergs fördel talar att han har varit med i politiken länge, är ett känt namn och han har väldigt mycket pengar, framhåller Dag Blanck. Enligt Forbes är han den åttonde rikaste personen i USA.

”Han kan finansiera sin egen kampanj och påminner på så vis om Trump.”

TT: Kan det också ligga honom till last?

”Hos vissa delar av det demokratiska partiets väljare, absolut. Men han är ute efter att fånga in mittenväljare. Ett starkt argument är att man måste nominera en kandidat som kan besegra Trump. Tittar man på opinionsundersökningar och lyssnar på debatten, så är ett av de viktigaste målen för många demokratiska väljare att slå Trump, det är för många ett överordnat mål”, säger Blanck.

Han poängterar vidare att det är en mindre, mer engagerad och inte så representativ del av partiernas sympatisörer som deltar i primärvalen och stöder mer radikala kandidater, vilket kan skapa problem i själva presidentvalet då man måste gå mot mitten.

En avgörande fråga är den om sjukvårdsförsäkring, som går som en skiljelinje mellan Demokraternas vänster- och mittenfalanger.

Där Warren med flera har ställt sig bakom Sanders förslag om en allmän sjukvårdsförsäkring vill Bloomberg, Biden och Pete Buttigieg ha system mer likt Obamacare, med ett grundläggande skyddsnät men där man också kan ha privata alternativ.

”Många kan då bli oroliga om de är nöjda, om de har en bra sjukförsäkring och inte vill bli av med den. Däri finns en oro att man ska tvinga fram en för radikal politik”, säger Dag Blanck.

Michael Bloomberg hoppar in i primärvalet efter många om och men, med lite mer än två månader kvar till det första nomineringsmötet i delstaten Iowa. För sent?
”Det kan vara så, men kampanjerna är långa och han kommer att ha så mycket pengar”, säger Blanck.

 


Uppgifter: Riksrätten tas till senaten nästa vecka

Riksrättsåtalet mot USA:s avgående president Donald Trump väntas formellt överlämnas till senaten nästa vecka, rapporterar CNN.

Foto:Gerald Herbert, Gerald Herbert, Gerald Herbert

Tv-kanalen hänvisar till en källa som ska stå representanthusets talman Nancy Pelosi nära. En av Pelosis talespersoner kan till Reuters dock inte bekräfta CNN:s uppgifter.

Pelosi har inte offentligt velat svara på frågor om när hon kommer att överlämna åtalet till senaten, som är den instans som agerar domstol och ska avgöra om Trump gjorde sig skyldig till anstiftan till uppror i samband med stormningen av kongressen förra onsdagen.

Riksrättsrättegången mot Trump kan börja först efter det att senaten formellt har tagit emot åtalet, vilket representanthuset väckte genom en omröstning tidigare i veckan. Rättegången väntas inte börja förrän efter det att Trumps mandatperiod har löpt ut den 20 januari.

Senaten kommer då troligtvis ha bråda dagar, eftersom kammaren måste godkänna den tillträdande presidenten Joe Bidens ministrar och rösta om hans stödpaket på 1.900 miljarder dollar, samtidigt som riksrättsprocessen mot Trump kan pågå.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?