ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Professorn: Det behövs en bostadskrasch på 50 procent

  • Hans Lind, professor i fastighetsekonomi. Foto: Jepser Frisk och TT

Det behövs en bostadskrasch. Det menar professorn Hans Lind.

”Priserna är helt absurda”, säger han till Affärsvärlden.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, skriver i en krönika i Fastighetsnytt att han tycker att det vore bra om priserna på bostäder sjunker betydligt mer än vad vi ser spår av nu. Han menar att ett prisfall på 50 procent skulle krävas för att få en bostadsmarknad att fungera för alla.

”Det finns två perioder när det varit lätt för hushåll med lägre inkomster att hitta en bostad. Den första var i mitten på 70-talet och den andra i mitten på 90-talet. Dessa perioder har tre saker gemensamt: det hade varit en relativt lång högkonjunktur, det hade byggts mycket bostäder i ett accelererande tempo och sen kraschade marknaden”, skriver han i Fastighetsnytt och jämför med situationen i dag.

”De båda första villkoren är uppfyllda. Det enda som nu krävs för att få en bostadsmarknad som fungerar för alla är en bostadskrasch”.

Hans Lind nämner några åtgärder för att få till en krasch. En av dem är att höja räntan, en annan är att öka utbudet av hus som kan produceras till en låg kostnad som Bo klok-hus, Kombohus och Stockholmshus.

”När det finns allt billigare bostäder i nyproduktion i förortslägen kommer det att pressa ner prisnivån överallt på sikt.”

Lennart Weiss, kommersiell direktör på bostadsutvecklaren Veidekke, nämnde nyligen i Di några faktorer som skulle kunna utlösa en kris. Finansinspektionens amorteringsförslag var den största riskfaktorn.

”För hyrt boende är förslaget om begränsade ränteavdrag för kommersiella fastigheter lika farligt. Det höjer kostnaderna så pass mycket för de bolag som bygger att de kommer dra ner investeringstakten.”

Men att det krävs en bostadskrasch för att få till en fungerande marknad kan han inte skriva under på.

”Nej, vi behöver inte en dämpning av marknaden, den har redan skett. Ytterligare dämpande åtgärder, som rycker undan efterfrågan, riskerar att dels leda till prisfall och dels att färre hushåll kan efterfråga bostäder,” säger han till Affärsvärlden. 

Att bostadspriserna stigit rekordmycket de senaste 15 åren tycker han inte är särskilt konstigt. 

”Nej, inte alls. Vi har låga räntor, hög sysselsättning och hög tillväxt, och därför är prisuppgången grundad i verkligheten"

Både Lennart Weiss och Hans Lind är dock överens om att det är Riksbanken som ligger bakom svenskarnas höga belåningsgrad och höga bostadspriser.

”Att ha extremt låga räntor i en högkonjunktur är precis tvärtom mot vad vi lär ut i våra kurser i nationalekonomi. Men Riksbanken verkar ha fastnat och tänker på något sätt som jag inte riktigt förstår”, säger Hand Lind.

Lars Weiss är inne på samma linje:

”De som nu ropar om att det är bekymmer för den finansiella stabiliteten, det vill säga Riksbanken, det är de som har bidragit den situationen och alltså själva har ett ansvar för den ökade skuldsättningen och prishöjningarna”, säger han till Affärsvärlden. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies