Annons

Professor varnar: Flockimmunitet i Stockholm kan dröja

I Stockholm hade 7,3 procent utvecklat antikroppar för covid-19 i månadsskiftet april-maj, enligt Folkhälsomyndighetens nya studie.

Om inte fler än så var immuna vid den tiden kan man inte hoppas på flockimmunitet i staden till sommaren, anser matematikern Tom Britton.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, har tidigare beräknat att flockimmunitet skulle kunna uppnås om 40 procent av befolkningen smittats, och att smittspridningen i Stockholm därmed skulle kunna avstanna av i mitten av juni.

Men om Folkhälsomyndighetens resultat överensstämmer med andelen immuna i verkligheten lär det inte ske – eftersom andelen är betydligt lägre än tidigare uppskattningar, enligt Tom Britton.

”Om det är så att de tidigare beräkningarna är felaktiga och att det är klart färre som har smittats, då kan man inte längre hoppas på flockimmunitet. Viss partiell immunitet, ja, men inte flockimmunitet”, säger han.

Detta sägs med förbehållet att resultaten faktiskt är helt representativa, vilket inte är helt klarlagt, samt med förbehållet att antikroppar är en förutsättning för immunitet. Immunologen Petter Brodin vid Karolinska institutet har exempelvis sagt att det inte nödvändigtvis måste vara så.

Enligt Brodin finns möjligheten att man kan ha varit smittad och därmed utvecklat ett visst skydd mot viruset utan att testa positivt för antikroppar.

”Om det är förklaringen, att det finns ett antal som inte har antikroppar men som ändå är skyddade, då finns fortfarande möjligheten att vi närmar oss flockimmunitet i juni (i Stockholm)”, säger Tom Britton.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är dock resultaten från den första studien inte långt ifrån vad man hade räknat med.

”Det ligger inte så off att vi är djupt oroade”, säger han.

Och allt talar för att vi kommer att se en avtagande smittspridning till följd av ökad partiell immunitet, säger Tegnell.

”Allt vi vet om den här typen av sjukdomar talar för att vi kommer att ha en fortsatt avtagande andel smittade, förutsatt att folk inte ändrar sitt beteende på ett drastiskt sätt.”

Effekterna av partiell immunitet har redan börjat synas, säger han.

”Vi ser en sakta avtagande smittspridning, trots att inga fler åtgärder har vidtagits. Om något har väl personer kanske mer sociala kontakter än tidigare, enligt alla indikationer – och trots det ser vi fallande intag på intensivvårdsavdelningarna, som förmodligen är den bästa indikatorn.”

Han är dock noga med att fortsatt påpeka att flockimmunitet i sig inte är målet man arbetar efter.

”Immunitet vid den här typen av sjukdomar fungerar inte så, det är därför vi inte använder begreppet. Flockimmunitet är ett tillstånd som egentligen bara kan uppstå när man har ett vaccin”, säger Anders Tegnell.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?