1515

Professor: Skrota ISK helt

Skattehöjning eller ej är inte den viktiga frågan när det gäller ISK. Sparformen bör på principiella grunder avskaffas helt. Det tycker ekonomiprofessorn Daniel Waldenström.

Bild:TT/Mikael Wallerstedt

Just nu rasar en debatt om regeringens förslag att höja skatten på investeringsparkonton, ISK. Det är fel att höja skatten på sparande samtidigt som lån fortsätter att gynnas med ränteavdrag, tycker kritikerna.

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

Det är fel debatt, enligt Daniel Waldenström, professor i ekonomi knuten till IFN och Paris School of Economics.

”Oavsett kritikens bärkraft är det besynnerligt att så få uppmärksammar det faktum att ISK är en sparform som skapar oreda i svensk kapitalbeskattning och därför borde avskaffas helt”, skriver han på ekonomibloggen Ekonomistas.

Hans kritik är principiell.

”En första oönskad effekt är att ISK har blivit en omotiverat skattegynnad sparform. Schablonskatten har hittills varit väldigt låg på grund av den låga statslåneräntan. Men även med en högre ränta kommer den effektiva skatten på ISK-inkomsten att vara låg.”

En annan invändning rör vilken typ av ägande som ISK uppmuntrar till.

”För det andra kännetecknas aktierna och fonderna som får finnas i ISK av en form av passivt ägande. Aktivt ägande missgynnas därmed i praktiken.”

Daniel Waldenström tycker också att ISK är ett ineffektivt sätt att beskatta kapital ”eftersom den bara beskattar den normala avkastningen på kapital och inte överavkastningen” och ser sparformen som regressiv.

”Kapitalinkomster högre än schabloninkomsten är skattefria, vilket gör ISK till ett regressivt inslag i skattesystemet.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?