1515
Annons

Professor: Flockimmunitet kan ha nåtts i Stockholm i juni

Smittspridningen i Stockholm kan stanna av redan i juni, enligt professor Tom Brittons beräkningar. Även statsepidemiolog Anders Tegnell tror att det kan stämma – men inskärper att faran trots det inte är över.

Foto:TT

Redan om en månad, i mitten på juni, kan en flockimmunitet ha nåtts i Stockholm, skriver Svenska Dagbladet. Det är Tom Britton, professor i matematik, som ligger bakom beräkningarna tillsammans med Pieter Trapman från Matematiska institutionen vid Stockholms universitet och Frank Ball vid University of Nottingham.

”Vi har använt en enkel modell med reproduktionstalet 2,5 (när varje person i genomsnitt smittar 2,5 personer) och kommer med denna fram till att flockimmuniteten inträder vid ca 40-45 procent i stället för 60 procent”, säger Britton till SvD.

Flockimmunitet uppstår när en tillräckligt stor del av befolkningen är immun mot en smitta, vilket leder till att smittspridningen begränsas och så småningom klingar av. Och nu menar forskarna alltså att den kan nås snarare än man trott.

Resultatet från undersökningen är inte kvalitetsgranskad. Trots det tror statepidemiolog Anders Tegnell att det kan stämma.

”Det finns den del artiklar som talar för det som ser ganska vederhäftiga ut, att man får en effekt av immunitet redan innan man når den här totala flockimmuniteten. Det är lite det vi ser i Stockholm”, säger han till TT.

TT: Så det kan innebära att vi har flockimmunitet i Stockholm i juni?

”Ja, men jag tror att vi måste vara försiktiga med vad vi menar med flockimmunitet. Det innebär inte att faran är över. Vi kommer fortfarande att ha mycket spridning, men på en låg nivå”, säger han och fortsätter:

”Det är inte en signal om att allt kan återgå till det vanliga”.


Innehåll från NynasAnnons

Cirkularitet i fokus för svenskt specialoljebolag

Bindemedel för cirkulär asfalt och transformatorolja till eldistribution är två produkter signerade Nynas. Bolaget har en viktig roll att spela i framtidens samhällsbygge. Det som krävs för att uppnå detta är stabil, grön och billig energi, menar Johan Andersson som leder Nynas hållbarhetsarbete. 

Industriutvecklingen och befolkningsökningen i världen kräver utbyggnad av infrastruktur. Här fyller svenska Nynas en viktig funktion. 

– Vi producerar bindemedlet bitumen för asfaltstillverkning, transformatoroljor som krävs vid elektrifieringen av samhällen samt specialoljor som används för att tillverka däck. Det skiljer oss från oljebolag som framställer bensin och diesel som går till förbränning. Våra produkter är antingen cirkulära eller har en väldigt lång livslängd, säger Johan Andersson, Vice President Group Strategy & Sustainable Development på Nynas. 

Företaget tar vara på restprodukter från andra oljebolag och omvandlar dessa till specialoljeprodukter. 

– Det innebär att vi hjälper våra branschkollegor att minska sina klimatavtryck. Vi investerar även i forskning för att hitta alternativa insatsvaror, till exempel biogent material, säger Johan Andersson.

Läs mer om Nynas här.

Energismart drift

Nynas produktion kräver stora mängder energi, vilket ger upphov till koldioxidutsläpp. 

– Därför har vi gjort stora insatser för att både bli mer energieffektiva och minska våra utsläpp av koldioxid. Som exempel kan nämnas att ångan till raffinaderiet i Nynäshamn sedan flera decennier tillverkas i en kraftcentral som drivs på biobränsle. Utöver det går spillvärme från raffinaderiet in i Nynäshamns fjärrvärmenät. Nästa steg kan vara att använda biogas. Men det ultimata hade såklart varit att göra raffinaderierna helt eldrivna, säger Johan Andersson.

Tillgången till el är kritisk 

Elfrågan är avgörande för många industriföretag – så även för Nynas. För att kunna spela en viktig roll i infrastrukturbygget även framåt krävs stora mängder stabil, grön och billig el, menar Johan Andersson. 

– Särskilt stabiliteten är viktig. Ett raffinaderi är som en stor kittel som måste hållas varm dygnet runt. Det fungerar inte att produktionen står stilla om vinden mojnar, solen inte skiner eller om oroligheter i omvärlden gör att energiförsörjningen blir instabil, förklarar han och fortsätter: 

– Företag som Nynas skulle kunna styra om produktionen till mindre nogräknade länder där energin är billigare och där processmarknaden inte är lika hårt reglerad som här, men vi är stolta över att vi skapar arbetstillfällen i Sverige. För att kunna behålla konkurrenskraften och fortsätta bidra till utvecklingen av ett mer hållbart samhälle måste vi bland annat bygga ut eltillförseln.   

Så är det att jobba på Nynas.

Om Nynas
Nynas är ett snart 100-årigt företag som erbjuder lösningar för omställningen till ett hållbart samhälle. Nynas tillverkar specialoljor för en rad olika tillämpningar och finns överallt i samhället – i asfalt, bildäck, bilar, vindkraftverk, transformatorer, sneakers för att nämna några exempel. Nynas har raffinaderier i Nynäshamn, Göteborg, tyska Harburg och Eastham i Storbritannien.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nynas och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?