1515

Professor: Bonnesen och styrelsen kan stämmas – ”i princip obegränsade belopp”

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen och styrelsen kan riskera att få betala stora belopp i skadestånd – om det framkommer att de har lämnat falsk information.

Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt, menar att en skadeståndsprocess är högst sannolik.

”Summorna kan bli enorma, i princip obegränsade belopp.”

Foto:Amanda Lindgren

På stämman under torsdagen beviljades samtliga medlemmar i styrelsen ansvarsfrihet, medan den nu sparkade vd:n Birgitte Bonnesen fick ta smällen.

Men både hon och styrelsen kan riskera att stämmas, om det framkommer att de har lämnat falsk information.

Ett skadeståndsanspråk kan väckas av bolaget, aktieägare eller fordringsägare för det som har hänt under det senaste räkenskapsåret. Normalt sett kan alltså skadestånd enbart krävas för det som har hänt under 2018 och inte för vad som hänt tidigare.

”Men aktiebolagslagen har en regel som säger att bolaget kan gå längre tillbaka i tiden och föra skadeståndstalan, även om ansvarsfrihet har beviljats – om vd eller styrelseledamot i frågan har lämnat väsentlig desinformation i årsredovisningen”, säger Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet.

Det innebär alltså i praktiken att om det framkommer att felaktig information har lämnats i årsredovisningar från tidigare år skyddas varken ett bolags styrelse eller vd av ett ansvarsfrihetsbeslut. Beslutet omfattar nämligen enbart de ageranden av styrelsen och vd som stämman kände till innan beslutet fattades.

Det kan med andra ord bli aktuellt med ett skadeståndskrav för både styrelse och vd, anser Torsten Sandström.

”Ska man föra skadestånd verkar den här lösningen vara den mest aktuella. Jag tror att vi bara har sett början, en skadeståndsprocess är högst sannolik. Det brinner lite grann i knutarna nu, och styrelsen ligger nog lika risigt till som vd:n.”

Om en skadeståndsprocess blir verklighet kan det bli tal om stora skadeståndsbelopp.

”Men det kan bli svårt att bevisa en förlust. Ett praktiskt exempel är bötesbelopp som bolaget påförts av amerikanska myndigheter. Även en aktieägare som har köpt en aktie i tron att allting var grönt och att inga större risker funnits kan kräva skadestånd för den förlust man gör på den aktien, om det visar sig att de här affärerna har fördolts eller inte meddelats i tid. Det kan bli stora summor, i princip obegränsade belopp.”

Men skadorna ska samtidigt bevisas krona för krona och det är svårt, enligt Torsten Sandström. Han drar paralleller till rättegången där aktieägarna stämde HQ-bankens tidigare ledning och krävde flera miljarder i skadestånd, något som tingsrätten avslog.

”Där lyckades man inte föra skadeståndstalan på grund av att det var svårt att visa på orsakssambandet mellan försumligheten som (bankens grundare) Mats Qviberg hade visat och att massor av miljoner kronor försvann.”

 


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?