1515
Annons

Professor: 600.000 jobb kan försvinna på tre månader

Professor Magnus Henrekson fruktar att 600.000 jobb kan vara borta på tre månader. Från regeringen krävs ett krispaket i storleksordningen 100 miljarder kronor i månaden. 

”Systemet riskerar att bli en dödsspiral”, säger han.

Foto:Joey Abrait

När befolkningen i Sverige hörsammar Folkhälsomyndighetens råd, ställer in sociala aktiviteter och reducerar sin konsumtion till strömmad musik, film och livsmedel sätter det en farlig boll i rullning, varnar Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning. 

”Gör vi det i ett antal månader kommer stora delar av den privata tjänstesektorn att försvinna”, säger han. 

”På tre år i början av 1990-talet förlorade vi 600.000 jobb. Om det här fortsätter och vi inte sätter in rätt åtgärder kan det bli 600.000 jobb på tre månader i stället”, säger han vidare. 

Regeringen har fått beröm för en resolut krishantering från många håll, men Magnus Henrekson håller inte med. Matematiken bakom en rätt dimensionerad krishantering handlar om att hålla restauranger, butiker, transportföretag, evenemangsbolag - kort sagt nästan hela den privata tjänstesektorn under armarna. 

”Det är viktigt att staten går in riktigt tungt och lyfter av hela kostnaden under ett antal månader”, säger han och pekar på att det är för den här situationen som man har samlat i ladorna. 

Det skulle kräva ett paket av helt andra dimensioner än det som hittills har presenterats. Det kan snarare handla om 100 miljarder kronor i månaden bedömer Henrekson, motsvarande en tredjedel av produktionsvärdet i den privata sektorn. 

För SAS innebär det nya systemet för korttidspermittering att det är billigare för företaget att göra sig av med 60 procent av piloterna och låta resten arbeta heltid till ordinarie lön. 

”Det krävs att staten tar hand om hela permitteringslöner sedan om det ska var 100 procent eller 80 procent det kan diskuteras”, säger han vidare. 

Genom att rädda tjänstesektorn kan man även rädda en högt belånad fastighetssektor. 

”Om de som betalar hyrorna i dag går i konkurs och de som kommer efter får betala mer realistiska hyror kommer det att bli stora problem i fastighetssektorn. Hela det här systemet riskerar att bli en dödsspiral”, säger Magnus Henrekson. 

”Vi kan få en långvarig depression som kan få oöverskådliga effekter. Det är mycket allvarligt”, säger han. 

Krisens orsak – virusbekämpningen - gör samtidigt situationen speciell. Därför har även Magnus Henreksons recept risker, medger han. 

”Om man ger människor en massa inkomster för att sitta i sina hem riskerar systemet att flöda över av pengar.”

Just nu står beskeden om fabriksstopp till följd av störningar i leverantörskedjor som spön i backen. Men industriföretagen är de som är bäst rustade, påpekar han.  

”De är välkapitaliserade, de har reala säkerheter och de har system för att permittera anställda”, säger han. 

Det har uppstått en debatt i samhället om inte metoden för virusbekämpning har en alltför hög kostnad, om det exempelvis inte vore mer rationellt att isolera riskgrupperna än att lamslå hela samhället.  Men, ett enskilt land kan inte gå sin egen väg, anser Magnus Henrekson. 

”För ett litet land som Sverige blir det i praktiken omöjligt att ställa sig utanför det de stora länderna väljer att göra, inte ens Storbritannien klarade det”, säger han.

Indiskas vd efter förluståren: ”Vi har en extrem revanschlust”

Efter ett fem år långt stålbad ser Karin Lindahl, vd Indiska, en ljusare framtid för kedjan som varit farligt nära att gå i graven. Med ett nytt sortiment gör bolaget debut på Stockholms modevecka – och ser möjligheter att norpa kunder i en lågkonjunktur. 

Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).
Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera