Annons

Prodemokrater pumpar upp mediemogulens aktie – rusning på 300 procent

HONGKONG. Hongkongs mest kända mediemogul greps på måndagen och hans tidningshus stormades av polisen. Nu rusar aktien i hans mediebolag Next Digital över 300 procent.

Jimmy Lai
Jimmy LaiFoto:Kin Cheung/TT
Foto:Roy Liu

Det var vid gryningen på måndagen som miljardären Jimmy Lai, en av Hongkongs främsta pro-demokratiska aktivister och ägare av mediebolaget Next Digital, greps enlighet med den nya nationella säkerhetslagen, vilket Di rapporterade tidigare.

I den inledande handeln rasade Next Digital på Hongkongbörsen med 15 procent. Men på eftermiddagen vände trenden – med en rusning på över 330 procent.

Enligt uppgifter till Di kom rusningen efter att en person bakom en pro-demokratisk grupp på Facebook uppgav att han eller hon stödköpt aktier i Jimmy Lais bolag och uppmanade fler att göra likadant. Uppmaningen spred sig som en löpeld under eftermiddagen, och kursen rusade. Vissa spekulanter meddelar på sociala medier att potentiella vinster kommer att doneras till den pro-demokratiska kampanjen.

Analytiker i Hongkong som Di talat med säger att det troligen krävs mer än en armé av småsparare för att lyfta kursen så pass mycket och att det är troligt att några storinvesterare klivit in under dagen. Alternativt kan automatiserade fonder känt av rörelsen och köpt.

Obekräftade uppgifter gör samtidigt gällande att Next Digital är på väg att köps upp av ett kinesiskt statskontrollerat mediebolag.

Oron för att press- och yttrandefrihet skjuts i sank i Hongkong har ökat sedan den nationella säkerhetslagen trädde i kraft förra månaden, något som måndagens tillslag mot Next Digital bekräftar.

”Vi tror vi kan säga att detta var dagen då pressfrihet officiellt dog”, säger Keith Richburg, tidigare korrespondent for Washington Post och i dag chef för mediestudier vid Hong Kong University, till en lokal radiostation.  

”Den dog inte av naturlig anledning. Den avrättades. Den avrättades av Peking, [regeringschef] Carrie Lam och Hongkongs polis”.

Next Digitals aktie stängde upp 188 procent på måndagen efter att som mest ha varit upp 344 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?