ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Processer hotar både Clinton och Trump

Domstolsprocesser hotar både vinnaren och förloraren efter tisdagens presidentval.
Hillary Clinton riskerar att stå till svars för slarvig mejlhantering. Donald Trump anklagas för oegentligheter i sin välgörenhetsstiftelse och sitt ”universitet”.

Hillary Clintons privata mejlkonto har varit Donald Trumps trumfkort under valkampen. Efter valet väntar över tio stämningar där hon är berörd, bland annat från sajten Gawker och nyhetsbyrån AP.

I mars avslöjade New York Times att hon skickade privata mejl genom en privat server när hon var utrikesminister, 2009–2013. Även tidigare utrikesministrar, som Colin Powell, har gjort det, men det var innan regeringens säkerhetsregler skärptes.

Hillary Clinton försökte till en början bagatellisera mejlhistorian. Hon tvingades ändra taktik efter att utrikesdepartementet riktade hård kritik mot henne för osäker mejlhantering och offentliggjorde över 30.000 mejl. Sedan hittades hemligstämplade uppgifter i flera mejl.

En FBI-utredning kom i juli fram till att Hillary Clinton hade handskats extremt vårdslöst med hemligt material. Hon slapp dock åtal, eftersom det ansågs att det inte var medvetet.

Under hösten hittade FBI ytterligare 15.000 mejl i Clintons server, dator, och telefoner. FBI uppgav också att personer i hennes närhet hade fått sina mejlkonton hackade, med risk för läckta statshemligheter.

I oktober tvingades Hillary Clinton också vittna i kongressen. Hearingen handlade mest om hennes hantering av en terroristattack 2012 mot USA:s ambassad och CIA i den libyska hamnstaden Bengazi. Även hennes mejl kom upp under maratonsittningen på elva timmar.

FBI-chefen James Comey kastade i slutet av oktober in nytt bränsle i valspurten när han meddelade kongressen att fler mejl ska granskas. I söndags meddelade han så att det inte finns något skäl att åtala Hillary Clinton för privatmejlen.

Under den dryga vecka som FBI granskade mejlen hann 24 miljoner amerikaner förhandsrösta, uppger nyhetsbyrån AP. Det motsvarar ungefär en sjättedel av alla röster i årets presidentval.

Samtidigt raderades Hillary Clintons komfortabla ledning i opinionen mot Donald Trump ut.

Båda sidorna har kritiserat James Comey.

Demokraterna anser att han har brutit mot FBI-sed att inte komma med avslöjanden som kan påverka valkampen. Republikanerna tycker att det är osannolikt att FBI har hunnit undersöka alla mejl.

”Hon skyddas av ett riggat system. Du kan inte gå igenom 650.000 nya e-mejl på åtta dagar. Det går inte”, sa Donald Trump på ett valmöte i Michigan direkt efter FBI-beskedet i söndags.

Han har också sagt att Hillary Clinton hör hemma i fängelse.

Även Donald Trump hotas av rättegångar efter valet. Det handlar inte om hans ovilja att betala skatt, som han kallade ”smart” i en valdebatt, eller om sexuella trakasserier där han hotar att stämma de över tio kvinnor som säger att han har tafsat på dem.

I stället startar den 28 november en rättegång kring affärsskolan Trump University, som han startade 2005 för att utbilda bland annat fastighetsmäklare och förmögenhetsförvaltare. Skolan drog under sex år in 40 miljoner dollar, 360 Mkr, trots att det inte var ett riktigt universitet.

Bakom rättegången står statsåklagaren i New York, demokraten Eric Schneiderman, som tillbakavisar att den skulle vara politiskt motiverad.

”Vi stämde honom 2013. Ingen trodde i augusti 2013 att den här killen skulle bli republikanernas presidentkandidat. Tusentals personer lurades på miljoner dollar. Vår första prioritet är att det ska få sina pengar tillbaka och att återupprätta förtroendet för New Yorks skolor”, sa Eric Schneiderman i somras till tv-kanalen CNN.

Hillary Clinton passade dock på att ge motspelaren en känga.

”Han försöker att lura Amerika på samma sätt han lurade alla människor vid Trump University.”

Han kan också räkna med att Donald J. Trump Foundation synas efter en serie avslöjanden under valkampen. Bland annat har stiftelsen gett bidrag till föreningar som har hyrt lokaler av Trumps hotell och stöttat en organisation som har stämt just Eric Schneiderman.
Fonden har också betalat 180.000 kronor för ett porträtt av Donald Trump, enligt nyhetssajten Vox.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer