ANNONS:
Till Di.se

Privatekonomen: Amortera mer på andra skulder

  • Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen sänker räntan för studielånen till rekordlåga nivåer. Ett utmärkt tillfälle att amortera mer på andra skulder, menar SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Räntenivån på studielån sänks till rekordlåga nivåer nästa år. Det meddelade regeringen, genom gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S), på torsdagen.

För 2017 har den bestämts till 0,34 procent. Det innebär en sänkning med 0,26 procentenheter i jämförelse med årets nivå.

”Det är ju nästan en halvering av räntan på studielånen. Det är naturligtvis i grunden trevliga nyheter för alla”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson, om kapningen.

Beslutet berör de cirka 1,5 miljoner personer i Sverige som har studielån via CSN. Men exakt hur det påverkar varje individ är desto svårare att utröna, eftersom det varierar beroende på när lånet togs.

”För en del kommer det här helt enkelt innebära att man får ett lägre månadsbelopp att betala. För andra kommer månadsbeloppet i princip bli detsamma – men det blir mer som går till amorteringen, alltså avbetalningen av lånet”, säger Jens Magnusson, och sammanfattar:

”Antingen får du således betala mindre per månad, eller så blir du av med skulden snabbare”.

Enligt regeringen själva kommer räntesänkningen för den genomsnittlige låntagaren, med en skuld på cirka 134.000 kronor, motsvara runt 1.900 kronor per år – jämfört med genomsnittet för perioden 2006 till 2016.

Förändringarna innebär dock inte att låntagarna borde lockas av att betala tillbaka större engångssummor till CSN vid sidan av sin månatliga inbetalningar.

”Studielånet är förmodligen det billigaste lån du kan ha för tillfället, förmodligen har du inga andra lån där du betalar mindre än 0,34 procent i ränta. Därför är det bättre att amortera på andra skulder än det här och börja med de som du har högre ränta på, exempelvis ditt bostadslån.” 

Men SEB:s privatekonom Jens Magnusson vill ändå höja ett varningens finger: de nuvarande räntenivåerna ska inte ses som det nya normala.

”Räntesänkningarna i sig skänker ingen anledning att vara oaktsam och maxa lånet. Kan man klara sig med mindre är det bra att göra det. Det här en skuld som hänger med länge i livet och någon gång kommer förmodligen ränteläget vända uppåt igen.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies