1515
Annons

Privata vårdbolag skakade av pandemin – ”förändras långsiktigt”

Coronakrisen blev en kalldusch för äldreomsorgsbolagen som nu sakta börjar återhämta sig. 

”Pandemin kommer att förändra äldreomsorgen långsiktigt”, säger Humanas vd Rasmus Nerman.

Foto:TT

Coronapandemin skakade om de privata omsorgsbolagen ordentligt och bäddar för nytänkande.

”Pandemin kommer att förändra äldreomsorgen långsiktigt. Hur vi bygger fastigheterna, hur vi kan bygga än mer säkra miljöer, hur vi ser på kompetens och bemanning och hur vi använder oss av digitala verktyg”, förklarar Humanas HUM -0,22% Dagens utveckling vd Rasmus Nerman.

Det faktum att covid-19 drabbat äldre hårdast samt den omfattande smittspridningen på äldreboenden under framför allt pandemins tidiga fas har fått efterfrågan på äldreomsorg att rasa med 10-15 procent senaste året, i Stockholm och storstadsregionerna med över 20 procent, enligt siffror från Socialstyrelsen.

”De långsiktiga trenderna och drivkrafterna i äldreomsorgen är dock urstarka och påverkas endast marginellt av pandemin”, menar Rasmus Nerman.

”Antalet över 80 år i Sverige kommer att öka med 50 procent de kommande tio åren. Det behöver byggas 500 nya särskilda boenden för äldre de kommande fem åren. 40 procent av kommunerna har redan i dag en brist på äldreboenden.”

Humanas vd Rasmus Nerman
Humanas vd Rasmus Nerman

Ulla Tansen, affärsområdeschef på Vardaga, Ambeas AMBEA -5,24% Dagens utveckling äldreomsorgsbolag gör samma bedömning och tillägger.

”Äldreboenden i dag är i viss utsträckning omoderna och äldre och inte så funktionella så det finns också ett stort behov av att förnya det befintliga beståndet.”

Branschen börjar nu i spåren av vaccinationerna att återhämta sig.

”Vi börjar se en återgång till en mer normal efterfrågan med ett ökat intresse och en lite högre inflyttningstakt”, säger Ulla Tansen.

”Man pratar ju om en vårdskuld, men det finns också en omsorgsskuld där ute. Så det kan snart bli en form av ketchupeffekt med en större efterfrågan på en gång när samhället återgår till det mer normala.” 

Pandemin har dock satt sina bestående spår i verksamheten.

”Vi har en helt annan beredskap än för ett drygt år sedan. Vi har andra rutiner och har etablerat nya insatser och arbetssätt och anpassat våra verksamheter så att de ska vara så säkra som möjligt i alla steg och processer”, förklarar Humanas Rasmus Nerman.

Lärdomarna från pandemin är också många för bolagen.

Ulla Tansen, affärsområdeschef på Vardaga.
Ulla Tansen, affärsområdeschef på Vardaga.Foto:Jenny Drakenlind

”Vikten av tydlighet i kommunikationen, vikten av att ta hand om personalens psykiska hälsa är några av de viktigaste lärdomarna vi tar med oss från den”, förklarar Rasmus Nerman.

”Den har satt fokus på vikten av samverkan med våra uppdragsgivare och mellan kommunala och regionala uppdrag. Här måste alla lägga fokus på att utveckla för att få det att fungera bättre”, säger Ulla Tansen.

”För vår egen del har vi insett hur det lokala ledarskapet är avgörande för att klara av en sådan här utmaning. Här kan vi satsa mer på att stärka detta genom kompetensuppföljning och stöd, det är en väldigt viktig lärdom för oss.” 

Det stora digitaliseringsklivet i pandemins spår har också tagits i äldreomsorgen.

”Vi har gått över till digitalt i mångt och mycket. Det kan frigöra tid för personalen och underlätta administrationen. Det förenklar också kontakt och kommunikation med anhöriga och vänner. Ger ökad säkerhet i läkemedelshanteringen. Det finns hur mycket positivt som helst med digitaliseringen”, menar Rasmus Nerman.

Det finns dock stora utmaningar kvar.

”Vi har redan ett jättebehov av personal i äldreomsorgen, om det ska ställas högre krav på bemanning måste vi som samhälle också säkerställa att fler vill utbilda sig och jobba här. Finland har raskt infört ökade bemanningskrav men inte alls säkrat upp tillgång till personal så det är en av de största frågorna på regeringsnivå där nu.”

Tog Volvo från kris till stjärnstatus – nu slutar han

När Jan Gurander lämnar posten som vice koncernchef vid årsskiftet förlorar AB Volvos koncernledning en av nyckelpersonerna bakom resan från krisbolag till högpresterare.

Jan Gurander är den andra erfarna lastbilsdirektören som lämnar vd Martin Lundstedts koncernledning på kort tid.

Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.
Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera