1515

Privata lyxjeten har landat i Sverige

Efterfrågan på privata flygningar ökar stort. Nu lanserar affärsflygbolaget VisaJet ett nytt privatflygplan i Sverige.

Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren

Det globala affärsflygbolaget VistaJet vittnar om en kraftigt ökad efterfrågan på privatflygningar i Sverige. Enligt flygjätten ökade antalet svenska flygningar med 68 procent förra året. 

För att möta efterfrågan lanseras i höst det senaste tillskottet i flottan flygplanet Global 6.000 i Sverige. Arlanda och Bromma etableras samtidigt som nyckelflygplatser för det exklusiva bolaget som verkat i Europa och Sverige sedan 2004.

I dag flyger VistaJet över hela världen och 2017 transporterade de 52.000 passagerare.  

“Globalt är 70 procent av kunderna företagsledare och näringslivstoppar”, säger Mats Leander, Europachef på VistaJet.

Kunderna betalar för ett medlemskap med en årlig inbetalning som baseras på hur mycket kunden beräknas flyga per år. Under- eller överstiger antalet beräknade flygtimmar regleras kostnaden vid prenumerationens slut. För att göra bokningarna så enkla som möjligt finns en app och en bokningsportal på internet. 

VistaJet vill inte uppge hur många kunder bolaget har i Sverige men säger att "det ligger någonstans mellan 10 till 100 stycken". 

“Hela vår strategi är att kunna flyga våra kunder överallt. Om det så är från Stockholm till Los Angeles eller om du är i Jönköping och vill flyga till Tammerfors så ska vi kunna ordna det”, säger Mats Leander.

I dag äger VistaJet 72 flygplan, men bolaget planerar att flottan ska växa till 100 flygplan inom fem år. 14 av planen är registrerade i USA medan resten är registrerade på Malta. 

VistaJet har nyligen köpt in 29 flygplan av modellen Global 6000 för dess kapacitet att flyga långa sträckor i ett svep utan behov att mellanlanda för att tanka. Flygplanet, som visades upp på Bromma flygplats på tisdagen, kan exempelvis flyga direkt från Stockholm till Los Angeles. 

Bolaget ägs till 90 procent av grundaren, Thomas Flohr och största externa investeraren är riskkapitalbolaget Rhône Capitals. 2017 uppskattades bolagets värde till över 2,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 22 miljarder svenska kronor.

Varför är Sverige en bra marknad att etablera det nya flyget på?

“Vår idé är helt i linje med den värld vi lever i. Det här är ingen skrytprodukt utan vi möter våra klienters behov av att resa effektivt.”


Innehåll från SpotlightAnnons

Svenska mjukvaruföretaget som gjorde storaffär med Huawei

Andreas Lifvendahl, vd på IMINT. Foto: Adrian Beck
Andreas Lifvendahl, vd på IMINT. Foto: Adrian Beck

Svenska IMINT har gjort en imponerande resa. Från att ha utvecklat mjukvara för stabilisering i drönare i ett lantbruksprojekt till att idag ha världens bästa lösning för videostabilisering för Android. Och de har mer framför sina fötter. 

Som en avknoppning från Uppsala universitet har IMINT sedan 2007 vuxit i snabb takt och är på god väg att göra sig ett namn bland de stora drakarna inom branschen. Mjukvaruföretaget, som förser smarttelefontillverkare med videoprogramvara, har tagit svensk teknik ut på världsscenen med deras flaggskepp Vidhance – en programvara för videoförbättring. 

– Vårt genombrott kom under 2014–15 när smartphones fick ett uppsving och stillbildskamerorna började dö ut. Vi träffade timingsmässigt en bra period med vår produkt, säger Andreas Lifvendahl, vd på IMINT. 

Läs mer om hemligheten bakom IMINT:s videostabilisering.  

Starka visionen: de vill bli bäst i världen

Första milstolpen nåddes 2016 när Huawei blev bolagets första, stora kund. Den kinesiska informations- och kommunikationstekniksjätten banade väg för IMINT som fick bra branschrykte och med det fler ögon på sig. Vad som får dem att sticka ut från sina konkurrenter menar Andreas Lifvendahl är deras drivkraft att vilja bli bäst i världen. 

– Att vi har lyckats beror på att vi alltid har strävat efter att ligga i framkant i branschen. Vi har utgått från att skapa en bra plattform att stå på och sedan bygga vidare utifrån den. IMINT vill vara med i diskussionen om nästa generations teknik, säger han. 

Klivet in på Spotlight

När bolaget började ta fart behövde de resurser för att kunna satsa helhjärtat och skala upp produktionen. De bestämde sig för att noteras på börsen och valet föll på Spotlight Stock Market. Andreas Lifvendahl berättar att det som föll dem i smaken var Spotlights attityd och varma, familjära omhändertagande. 

Sedan etableringen har värdeutvecklingen varit en bergochdalbana menar Andreas Lifvendahl. Intäktskurvan har alltid varit stabilt ökande, men aktiemarknaden har varit mer lynnig. 

– Vi har levererat det vi har sagt att vi ska leverera, så de resultat vi presenterar känns tryggt. Aktiekursen däremot har varit svårare. Strax efter noteringen var vi oerhört hajpade, men sedan tappade marknaden intresset för oss och kursen började dala. Trots det har vi taktat på och fortsatt bygga bolaget. När vi nådde lönsamhet förra året vändes blickarna tillbaka mot oss, berättar han. 

Nyfiken på Spotlight? Läs mer här.  

Tittar på potentiellt nästa steg 

Faktum är att bolagets aktievärde har ökat tio gånger sedan juni 2020 och som potentiellt nästa steg kan ett listbyte till Spotlight Next, ett segment som har högre krav och extra synlighet, vara aktuellt. 

– Vi har inte tagit något beslut om att byta lista till Spotlight Next än. Men det är absolut en kvalitetsnivå som jag anser att vi når upp till. Det vore en fin stämpel för IMINT, säger Andreas Lifvendahl. 

Om IMINT 

IMINT Image Intelligence är verksamma inom IT-sektorn. Bolaget är en utvecklare av mjukvarulösningar och tjänster som i realtid analyserar och optimerar videoklipp i kundens kameraprodukter. Bolaget etablerades 2007 och har sitt huvudkontor i Uppsala, men också säljkontor runt om i Asien. Läs mer om IMINT här.  

Mer från Spotlight

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?