1515
Annons

Privat vård friskare

Ohälsan är upp till 40 procent lägre i privata välfärden, visar nya siffror. Och friska medarbetare skapar marginaler.

”Håller man inte nere sjukfrånvaron drabbar det vinsten”, säger Håkan Hallberg, vd för tandvårdskedjan Orasolv.

Ann-Marie Begler, Försäkringskassan.
Ann-Marie Begler, Försäkringskassan.Bild:Jesper Frisk

Som Di rapporterade på tisdagen ser ohälsan i Sverige ut att brytas – trendbrottet motsvarar 36 miljarder kronor i lägre kostnader än budgeterat de kommande fyra åren.

Att ohälsan är högst bland kvinnor i offentlig sektor är ingen hemlighet, men siffror som Di har tagit del av lägger nya bitar till pusslet över de långa sjukfallen som kostar staten 75 miljarder kronor om året i sjukpenning och sjuk- och aktivitetsersättning.

Materialet från Försäkringskassan och Svenskt Näringsliv visar att landsting och kommuner har 30 procent fler sjukskrivningsdagar än privata aktörer.

I öppenvården och tandvården är skillnaden 40 procent.

Sjuktalen i den privata verksamheten ligger redan i dag snubblande nära regeringens mål för ohälsan med ett sjukpenningtal på nio dagar till 2020.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler pekar på flera systematiska skillnader mellan det privata och offentliga, som att de offentliga verksamheterna ofta är större och finns på orter där ohälsa är vanligare. Men det kan också finnas ekonomiska realiteter bakom att sjuktalen är lägre i den privata sektorn, påpekar hon.

”Det kan vara så att man värderar sjukskrivningarna som ett tydligare verksamhetsproblem, för vi vet att sjukskrivningar kostar för en arbetsgivare. Det kostar att någon är borta och det kostar att man ska sätta in vikarier och lära upp en ny”, säger hon.

Thomas Berglund, vd för Capio, tror att en viktig förklaring finns i ledarskapet.

”Nyckeln är första linjens chef. Ledarskapet hos den sjuksköterska som är ansvarig på akuten blir väldigt viktigt”, säger han.

”Man måste bygga på ett lagarbete där de anställda känner att de kan påverka sin vardag. Då blir alla gladare och friskare.”

Ohälsan hänger samtidigt ihop med vinstfrågan som just nu är på tapeten i den välfärdsutredning som nyligen gick på remiss.

”En verksamhet med för höga sjuktal kan inte producera god kvalitet. Därför måste man jobba aktivt för att människor inte blir sjuka. Gör man rätt och levererar god kvalitet blir det också lite pengar över”, säger Thomas Berglund.

Håkan Hallberg, som är vd för Orasolv, en privat tandläkarkoncern noterad på Aktietorget, ser även han ett samband mellan friska arbetsplatser och resultatet på sista raden.

”Det är skevt att se vinster i välfärdssektorn som en stöld från skattebetalarna. I stället borde man se det som ett kvitto på en fungerande process och nöjda kunder.”

”Håller man inte nere sjukfrånvaron så drabbar det vinsten”, säger Håkan Hallberg.

Caroline Olsson, sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, anser att en högre snittålder, större enheter och geografiska orsaker är viktiga förklaringar till skillnaden.

”Jag tror inte att man är mindre rädd om pengarna i offentlig verksamhet, men i en liten organisation ser man kostnaden snabbare. Många offentliga arbetsgivare är väldigt pressade ekonomiskt”, säger hon.

Är cheferna sämre i landsting och kommuner än i privat sektor?
”Nej, jag skulle inte säga att de är sämre. De kan ha tuffare förutsättningar.”

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll anser att politiskt styrda verksamheter har en läxa att göra.

”Det handlar om att skattebetalarnas medel i högre utsträckning ska gå till kärnverksamhet”, säger hon.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/9169VFcVuKx/


Innehåll från INTlL GroupAnnons

Det är bråda dagar för det innovativa riskanalysbolaget INTIL

De jobbar nu intensivt med att hjälpa sina kunder med Due diligence kring integritetsrisker vid förvärv. Samtidigt är de i slutfasen att utveckla en unik mjukvara som håller ihop proaktiv bevakning av cyber-, bedrägeri- och ryktesrisker. Värdet är att tidigt identifiera och hantera risker som påverkar varumärket negativt eller medför direkta förluster. 

Mina Nadjafi och Johan Wiktorin startade INTlL Group för två år sedan då de arbetade på en internationell konsultbyrå med bland annat cybersäkerhet. Med sina erfarenheter från försvaret såg duon informationsriskerna öka och att det fanns utrymme för innovativa arbetssätt. Ambitionen var att kunna hjälpa kunden med relevanta och smarta lösningar genom en kombination av automatiserade och manuella metoder. 

Johan och Mina är skolade i analys och informationsinsamling från öppna källor och de kallar sig för käll- och metodnördar. Men för att kunna leverera INTIL intelligence with integrity måste nyfikenhet inför den unika kundens behov och förutsättningar finnas. Helt enkelt en känsla av ”intill”. 

INTIL säger även att de är anti-information-overload. Arbetsmetoden är komplex och bygger på inhämtning från tusentals datapunkter och källor, men informationen ska presenteras på ett enkelt sätt. Att kunden ska kunna använda den nya kunskapen i tid är målet. Det är extra värdefullt vid krishantering, när läget är pressat.

– Det känns verkligen bra, när kunden använder den nya kunskapen för att vända situationen, säger Johan.

Flera av deras kunder finns på förvärvsmarknaden. För en köpare är det inte alltid enkelt i affären att identifiera ryktesrisker som påverkar varumärke negativt, till cyberrisker som kan generera rena värdeförluster och stölder av IP. 

Det var deras kunder som vägledde dem till idén om att utveckla egen risktech för bevakning. Det är både svårt och kostsamt att själv hålla koll på viktiga signaler och att inte drunkna i allt brus. 

– Det var när en långvarig kund sa - Ni är affärskritiska för oss! - som vi visste att vi var något på spåret, berättar Mina. 

INTIL har därför under 2021 utvecklat en helautomatiserad plattform för att kunderna ska få en bättre bild i nära realtid hur de olika riskerna påverkar bolaget. Nu arbetar hela teamet intensivt för att lansera den första versionen.

Mina och Johan är övertygade om att deras tjänst också kommer kunna innebära minskade försäkringspremier med proaktiv riskhantering.

Fakta: 

INTIL erbjuder svenska bolag smarta och enkla lösningar för trygga affärsbeslut och skyddade värden. Bolaget grundades 2019 och har sitt kontor i Stockholm. INTIL har räckvidd över hela världen med sina databaser och samarbetspartners.

www.intilgroup.com 

Besök oss på Linkedin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med INTlL Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?