Annons

Privat vård friskare

Ohälsan är upp till 40 procent lägre i privata välfärden, visar nya siffror. Och friska medarbetare skapar marginaler.

”Håller man inte nere sjukfrånvaron drabbar det vinsten”, säger Håkan Hallberg, vd för tandvårdskedjan Orasolv.

Ann-Marie Begler, Försäkringskassan.
Ann-Marie Begler, Försäkringskassan.Bild:Jesper Frisk

Som Di rapporterade på tisdagen ser ohälsan i Sverige ut att brytas – trendbrottet motsvarar 36 miljarder kronor i lägre kostnader än budgeterat de kommande fyra åren.

Att ohälsan är högst bland kvinnor i offentlig sektor är ingen hemlighet, men siffror som Di har tagit del av lägger nya bitar till pusslet över de långa sjukfallen som kostar staten 75 miljarder kronor om året i sjukpenning och sjuk- och aktivitetsersättning.

Materialet från Försäkringskassan och Svenskt Näringsliv visar att landsting och kommuner har 30 procent fler sjukskrivningsdagar än privata aktörer.

I öppenvården och tandvården är skillnaden 40 procent.

Sjuktalen i den privata verksamheten ligger redan i dag snubblande nära regeringens mål för ohälsan med ett sjukpenningtal på nio dagar till 2020.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler pekar på flera systematiska skillnader mellan det privata och offentliga, som att de offentliga verksamheterna ofta är större och finns på orter där ohälsa är vanligare. Men det kan också finnas ekonomiska realiteter bakom att sjuktalen är lägre i den privata sektorn, påpekar hon.

”Det kan vara så att man värderar sjukskrivningarna som ett tydligare verksamhetsproblem, för vi vet att sjukskrivningar kostar för en arbetsgivare. Det kostar att någon är borta och det kostar att man ska sätta in vikarier och lära upp en ny”, säger hon.

Thomas Berglund, vd för Capio, tror att en viktig förklaring finns i ledarskapet.

”Nyckeln är första linjens chef. Ledarskapet hos den sjuksköterska som är ansvarig på akuten blir väldigt viktigt”, säger han.

”Man måste bygga på ett lagarbete där de anställda känner att de kan påverka sin vardag. Då blir alla gladare och friskare.”

Ohälsan hänger samtidigt ihop med vinstfrågan som just nu är på tapeten i den välfärdsutredning som nyligen gick på remiss.

”En verksamhet med för höga sjuktal kan inte producera god kvalitet. Därför måste man jobba aktivt för att människor inte blir sjuka. Gör man rätt och levererar god kvalitet blir det också lite pengar över”, säger Thomas Berglund.

Håkan Hallberg, som är vd för Orasolv, en privat tandläkarkoncern noterad på Aktietorget, ser även han ett samband mellan friska arbetsplatser och resultatet på sista raden.

”Det är skevt att se vinster i välfärdssektorn som en stöld från skattebetalarna. I stället borde man se det som ett kvitto på en fungerande process och nöjda kunder.”

”Håller man inte nere sjukfrånvaron så drabbar det vinsten”, säger Håkan Hallberg.

Caroline Olsson, sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, anser att en högre snittålder, större enheter och geografiska orsaker är viktiga förklaringar till skillnaden.

”Jag tror inte att man är mindre rädd om pengarna i offentlig verksamhet, men i en liten organisation ser man kostnaden snabbare. Många offentliga arbetsgivare är väldigt pressade ekonomiskt”, säger hon.

Är cheferna sämre i landsting och kommuner än i privat sektor?
”Nej, jag skulle inte säga att de är sämre. De kan ha tuffare förutsättningar.”

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll anser att politiskt styrda verksamheter har en läxa att göra.

”Det handlar om att skattebetalarnas medel i högre utsträckning ska gå till kärnverksamhet”, säger hon.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/9169VFcVuKx/

Innehåll från Howwe TechnologiesAnnons

Svensk digital affärsinnovation ökar möjligheten för organisationer att uppnå sina mål

T.v. Jacob Burenstam är Chief Product Officer för den innovativa plattformen Howwe som skapar helt nya förutsättningar för bolag att uppnå sina viktigaste mål.
T.h. På mindre än ett år i Howwe har Caverion tiodubblat avkastningen på sin investering enligt Klas Tocklin, vice president på Caverion Sverige.
T.v. Jacob Burenstam är Chief Product Officer för den innovativa plattformen Howwe som skapar helt nya förutsättningar för bolag att uppnå sina viktigaste mål. T.h. På mindre än ett år i Howwe har Caverion tiodubblat avkastningen på sin investering enligt Klas Tocklin, vice president på Caverion Sverige.

I dagens föränderliga värld blir det allt viktigare för ledningsgrupper att få med hela organisationen i de snabba förändringsprocesser som krävs för att möta marknadens skiftande behov. Samtidigt visar rapporter att majoriteten av företag aldrig når igenom ledningsskiktet med sina prioriterade mål. 

För många mål och brist på förankring inom organisationen är två faktorer som ofta gör att förändringsprocesser misslyckas.

– Man vill ofta mer än man klarar av. Vi ser i vår senaste europeiska undersökning, där vi har intervjuat drygt 100 vd:ar, att 70 procent av de tillfrågade ledarna aldrig når igenom ledningsskiktet med sina prioriterade mål, berättar Jacob Burenstam, Chief Product Officer på Howwe Technologies.

När man tittar på lyckosamma företag är det tydligt att de har varit duktiga på att sätta ett snävare fokus. 

– De lyckas bryta ner sina prioriterade mål och ha fullständig transparens av den faktiska utvecklingen av målen kontra planen. Det är det som möjliggör för företagen att agera när utvecklingen inte går enligt plan, och får förändringsprocesser att ske inom den kortare tidsplan som idag krävs, förklarar Jacob Burenstam.

Svenska Howwe Technologies innovativa plattform med inbyggd AI möjliggör för ledningsgrupper, vd:ar och avdelningschefer att konvertera komplexa och abstrakta mål till rollbaserade mål och nyckelaktiviteter, menar Jacob Burenstam. Plattformen kontrollerar framgången i förändringsprocesserna från start till slut.

– Vår tjänst gör det enkelt för alla berörda att följa best practice. Plattformens datadrivna insikter, som man direkt kan agera på, bygger på den senaste forskningen inom psykologi, ledarskap och målstyrning om hur riktigt framgångsrika team prioriterar och leder utvecklingsarbete. Den gör all data tillgänglig för alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, och ger individanpassade råd. Howwe ser till att hela organisationen involveras i processen fullt ut och jobbar mot samma mål. 

En som tydligt fått hjälp av Howwes plattform är Klas Tocklin, vice president på Caverion Sverige. 

– Vi använder idag Howwes plattform inom en regional serviceenhet samt på vår utvecklingsenhet. Den har fått oss att jobba smartare och effektivare, det vi såg att vi ville skulle hända har vi verkligen fått att hända. Det är lätt att ett förändringsarbete över tid leder till ett minskat fokus men med Howwe blir vi mer agila. Vi har nu systemstöd för att orka hålla i och vi ser snabbt när vi behöver sätta in extra stöd längs vägen, säger Klas Tocklin.

Howwe ger fördelar för Klas Tocklin och ledarna inom Caverion, men fördelarna är även stora på medarbetarnivå.

– Våra tekniker tycker att det har lett till att deras arbete, framgångar och även utmaningar blir mer synliga för ledningen, att vi lyssnar på dem. Att hela tiden synliggöra effekterna av det som görs och var man befinner sig i processen har skapat bättre kvalitet i vårt arbete. På mindre än ett år i Howwe har vi tiodubblat avkastningen på vår investering vilket är fantastiskt, avslutar Klas Tocklin. 

Om Howwe 

Den marknadsledande SaaS-mjukvaran Howwe hjälper bolag att accelera sin tillväxt och lönsamhet. Howwe möjliggör ett proaktivt arbetssätt och exekvering av de viktigaste målen. Målen blir tydliga och agerbara i hela bolaget med bevisbara finansiella resultat. 

Kostnadsfri anmälan till CEO Forum - eventet för ledare som vill accelerera tillväxt: 

https://www.howwe.io/ceo-forum-vt22/ 

Läs mer om Howwe 

Howwe Technologies kunder berättar om sina resultat 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howwe Technologies och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera