ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 15 DEC Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR

Prisuppgång på pappersmassa fortsätter

Marknaden för pappersmassa har även i november utvecklats i tillverkarnas favör och köparna har inte haft några möjligheter att ifrågasätta aviserade prishöjningar. Mer av samma vara väntas i december.

Det skriver branschnyhetsbrevet PPI Europe i veckans utgåva.

"Jag tror att jag aldrig har sett en så tajt marknad. Vi får kämpa för att kunna leverera önskade volymer till våra kunder", säger en producent till PPI.

Tillverkarna hade inför november månads leveranser av nordisk barrsulfatmassa (NBSK) aviserat prishöjningar med 40 dollar per ton till 1.000 dollar, efter att ha fått igenom en lika stor höjning i oktober. De nya priserna accepterades i sin helhet av marknaden.

"Det finns massa (tillgänglig i marknaden), men om man vill ha den måste man betala vad säljarna kräver", konstaterar en köpare.

Bakom den för köparna svåra situationen ligger liksom tidigare i år en stark efterfrågan på hemmamarknaden i Europa samt stigande priser i Kina, liksom ett antal störningar på utbudssidan. Men även bland säljarna uttrycks ett visst mått av förvåning över hur snabb utvecklingen varit.

"Vi är faktiskt en smula överraskade över hur ansträngd marknaden är. Efterfrågan har varit högre än väntat och de mindre produktionsproblem som uppstått har fått en extrem effekt", säger en säljare.

Inför årets avslutning har flera producenter aviserat nya höjningar, nu med 30 dollar per ton. Skulle dessa gå igenom, vilket även köpare medger är sannolikt, innebär det prishöjningar om totalt 20-25 procent under 2017.

Även för kortfibrig eukalyptusmassa (BEK) har producenterna var framgångsrika vad det gäller prishöjningar. De begärda novemberhöjningarna om 30 dollar till 970 dollar per ton har gått igenom fullt ut, uppger PPI. Ytterligare en höjning om 30 dollar per ton har aviserats för decemberleveranser.

"Marknadens fundamenta är starka. Vi var framgångsrika i Kina förra månaden och jag är övertygad om att vi ska nå våra mål även i Europa i december", kommenterar en producent av BEK-massa.