Annons

Pristagare med dosor i plast – här är Gasellvinnaren i Jönköpings län

Tommy Asterhed har satsat på att utöka den egna produktionskapaciteten för livsmedelsförpackningar såsom snusdosor och därmed hittat en snabbt växande nisch inom tillverkningsindustrin.

Hans bolag Sävjo Plastic är årets Gasellvinnare i Jönköpings län.

Tommy Asterhed, vd och delägare, och Anders Ragnarsson, produktionschef på Sävjo Plastic som är expert på formsprutning av snusdosor. Foto: Jack Mikrut
Tommy Asterhed, vd och delägare, och Anders Ragnarsson, produktionschef på Sävjo Plastic som är expert på formsprutning av snusdosor. Foto: Jack MikrutFoto:Jack Mikrut

Vi passerar igenom Sävsjö för att ta oss till Bodafors, tio minuter bort. I utkanten av ett villaområde ligger flera företagslokaler. Sävjo Plastic huserar i en av dem sedan tre år tillbaka. Det är före­tagets största investering i expansion hittills.

”Vi kunde inte bygga ut vår fabrik i Sävsjö mer så lösningen blev att satsa på en till fabrik och den bästa lokalen för vår verksamhet hittade vi här i Bodafors. Hittills har vi investerat 30 miljoner kronor men det kommer att bli mer”, säger Tommy Asterhed, vd och delägare i Sävjo Plastic.

Tillsammans med produktionschefen och styrelseledamoten Anders Ragnarsson visar han oss runt i den automatiserade produktionen som är igång dygnet runt, året om.

Fabriken här i Bodafors är med sina 2.350 kvadratmeter nästan dubbelt så stor som fabriken i Sävsjö, där man producerar bland annat cykelartiklar för kunder som Monark Crescent och delar till höj- och sänkbara skrivbord.

I ena änden av produktionshallen står två silos med plastpellets som matas in i de fjorton plastmaskinerna, det vill säga formspruta och robot. Ut kommer tre komponenter till varje snusdosa – underdel, ytterlock och innerlock.

”För tre år sedan producerades här 100 000 dosor per dygn. Nu är vi uppe i 300 000 dosor”, säger Anders Ragnarsson som arbetat i företaget sedan 2015 och totalt 30 år i den småländska plastindustrin.

Satsningen på utökad produktionskapacitet de senaste åren har satt avtryck i bolagets siffror. Under Gasellundersökningens mätperiod 2015–2018 ökade bolagets omsättning med 305 procent till 35,6 miljoner kronor. Och prognosen för det brutna räkenskapsåret som slutade i augusti 2019 är på cirka 47 Mkr. Större delen av omsättningen härrör numera från tillverkningen av livs­medelsförpackningar såsom snusdosor som främst går på export. 

”Det är en målmedveten satsning på livsmedelsförpackningar de senaste åren som gett utdelning och vi växer med våra kunder”, säger Tommy Asterhed.

Redan 1980, vid 20 års ålder, blev Tommy Asterhed företagare, då som delägare i en sportaffär och cykelverkstad i Sävsjö. Detta företag låg granne med Sävjo Plastic som startades redan 1967 av Yngve Johansson, ett enmansföretag som utvecklade sport- och cykelartiklar i plast.

”Jag tog över verksamheten första januari 1991 när Yngve gick i pension. Hans produkt, ett kjol- och ekerskydd i plast till cykeln, har varit en storsäljare genom åren och jag fortsatte utveckla cykeltillbehör i liten skala.”

Men 1998 inleddes en ny era i företaget.

”I stället för att lägga ut produktionen på underleverantörer tog jag steget och köpte min första plastmaskin för att starta egen produktion. I dag har vi 

18 formsprutor”, berättar Tommy Asterhed.

Genom åren har han fått hantera konjunkturnedgångar och satsningar som fått läggas på is när storbolag som Ericsson haft problem. Men värst var det nog när finanskrisen slog till 2008 och två kunder gick i konkurs vilket också hotade Sävjo Plastics existens.

”Hela rörelsekapitalet försvann för oss. Med tom kista var det antingen konkursansökan eller ta sig tillbaka till ett lönsamt företag. Jag är jävligt envis och lyckades bland annat övertyga leverantörer att fortsätta leverera mot framtida betalning”, säger Tommy Asterhed.

”Och så ställde en grupp företagare som trodde på oss upp och det var så vi fick in sju nya delägare.”

Och en ny utmaning att lösa är miljö och hållbarhetsfrågor för plastföretagen.

”Vi har satsat på fossilfri el i produktionen och eldrivna och energieffektiva maskiner”, säger Anders Ragnarsson.

Och så visar de en prototyp av en snusdosa gjord av majsstärkelse som ser ut som transparent hårdplast.

”Regelverket är sådant att för livsmedelsförpackningar får man inte använda återvunnen plast. Men som företag ska vi vara i framkant när det gäller utveckling och användandet av nya bioplastmaterial i branschen. Men för att det ska fungera måste alla i produktkedjan vara med och satsa på detta”, säger Tommy Asterhed.

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?