ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Prisregn över Dagens industri

  • Di:s chefredaktör Lotta Edling. Foto: Oskar Omne

Di:s journalister och journalistik dominerade när kommunikations­byrån Hallvarsson & Halvarssons årliga pris till bästa ekonomijournalister delades ut på onsdagskvällen.

Årets dagstidning, årets digitala media och flera tunga förstaplatser gjorde att Di tog storslam. 

Det var Dagens industri som tog hem flest priser i årets journalistrankning, den sammanställning som sedan 1997 korar Sveriges bästa affärsmedier och bästa journalister inom en rad kategorier.  

På årets gala var det stort jubel när Dagens industri, för tionde året i rad, utsågs till "årets dagstidning". Chefredaktören Lotta Edling ser utmärkelsen som ”ett kvitto på att Di verkligen gör Sveriges bästa ekonomijournalistik”

"Det är otroligt roligt. Di:s redaktion består av över 100 dedikerade medarbetare, varav flera journalister och analytiker som är med på årets rankinglista, som varje dag brinner för exklusiva nyheter, djup analys och verklig affärsnytta", säger hon.   

Hon framhåller att det är alla delar av tidningens arbete som ligger till grund för framgångarna. 

"Vår styrka är att vi både har starka profilerade namn på alla områden men också jobbar väldigt bra i det dagliga lagarbetet med nyhetsledning, utgörning och paketering", säger hon.  

Samtidigt som Di försvarar titeln på printsidan sker samma sak digitalt, där di.se återigen blir "Årets digitala media", vilket man varit varje år sedan priset i kategorin började delas ut. 

Di:s nya satsning på tv, Di TV, som produceras i samarbete med Expressen TV, får också sin del av utmärkelserna. Både Anna Ekelund och Pontus Herin, som tittarna har lärt känna genom bland annat Börsmorgon, hamnar på topp 5 över årets journalister i radio och tv.

Lotta Edling passar på att hylla sina medarbetare på Di TV.  

"Det är väldigt kul att Di TV:s redaktion gör ett sådant avtryck på listan och att vi lyckats översätta Di:s breda - och djupa - journalistik även till rörlig bild", säger Lotta Edling om priset.   

För andra året är det Di:s reporter Henrik Mitelman som utses till årets bästa ekonomijournalist. 

”Det här är fantastiskt kul. Jag har världens roligaste jobb som får analysera och skriva för hundratusentals kloka Di-läsare. Att dessutom få denna utmärkelse gör ju livet ännu bättre", säger han.  

Vad är hemligheten bakom att bli Sveriges bästa ekonomijournalist flera år i rad?
”Jag försöker att fånga upp ämnen som berör våra läsare. Under året har det varit mycket om den galna penningpolitiken, om kronkollapsen, men också om framgångarna i Asien. Just Asien ligger mig varmt om hjärtat och jag skriver ofta därifrån. Fler och fler av våra läsare vänder blickarna österut.” 

Henrik Mitelman blev också året reporter på makroekonomisidan, och där tog Di hem både andraplatsen, genom Viktor Munkhammar, och tredjeplatsen, genom Johanna Jeansson. 

I kategorin Börs och aktier vann Peter Benson, SvD Börsplus, men tre av topp fem utgjordes av Di:s börstrio Ulf Petersson, Richard Bråse och Magnus Dagel.  

Andreas Cervenka, som bevakar Silicon Valley för Di:s räkning, blir årets nyhetsjournalist.  

"Det är väldigt hedrande att få det här priset. Det är extra roligt eftersom det också känns som en uppskattning av vår satsning på att bevaka Silicon Valley, som ju hamnat i världens fokus det senaste året."

Di:s reportrar Anders Hägerstrand och Gustaf Tapper kammade hem andra- respektive fjärdeplatsen på listan över årets nyhetsjournalister.

En annan av Di:s prisade reportrar är Hans Bolander. Han anses ha varit bäst på att rapportera om privatekonomi under året.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies