ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Prisrally på fläsk efter kinesisk epidemi

  • Foto: Emil Langvad/TT

Chicagobörsens pris på fläskkött har stigit med 50 procent sedan årsskiftet, och är nu uppe på femårshögsta.

Orsaken är en dödlig smitta som sprids bland kinesiska grisar, och redan lett till nödslakt av minst en miljon slaktdjur.

Kina kämpar för närvarande med att begränsa ett utbrott av den dödliga afrikanska svininfluensan. Även om sjukdomen, där det första fallet i Kina registrerades i augusti 2018, inte sprids till människor, är epidemin katastrofal för de kinesiska grisfarmarna.

Landet är världens största konsument, och även exportör, av griskött.

Fram till förra månadsskiftet hade över en miljon grisar nödslaktats sedan utbrottet. Siffran offentliggjordes av det kinesiska jordbruksdepartementet då, och har sannolikt stigit sedan dess.

Det nederländska analyshuset Rabobank uppskattar att Kinas totala fläskproduktion kommer att minska med 25 till 50 procent i år, vilket i djurkroppar skulle innebära en minskning med 150-200 miljoner individer.

Det skulle motsvara hela Europas årsproduktion av fläsk.

En nedgång i den kinesiska exporten skulle vara en välkommen räddningsplanka för Europas största producent av fläskkött, danska Danish Crown.

Problem inom framför allt den brittiska verksamheten har tvingat fram ett omfattande sparpaket. Vid senaste kvartalsbokslutet meddelade koncernen att motsvarande mer än 500 miljoner svenska kronor måste sparas i år. Därmed har bolaget aviserat att 300-400 av totalt 16.000 jobb måste bort.

På råvarubörsen i Chicago har terminspriset på hel gris rusat till motsvarande 890 kronor per enhet. Ökningen sedan årsskiftet är 50 procent, och söndagsnoteringen den högsta både i år och sedan juni 2014.

Amerikanska fläskproducenter gnuggar händerna över kinesernas olycka, men det råder stor oklarhet över mätmetoderna för importen från Kina.

Det amerikanska jordbruksdepartementet mäter på ett annat sätt än handelsdepartementet, dessutom har Kina ändrat sitt sätt att mäta importen, från styckningsdetaljer till halva kroppar.

”Det finns de som oroar sig över att faktiska bokningar och leveranser inte rapporteras”, säger råvaruanalytikern Brett Stuart till nyhetsbyrån Bloomberg.

Men inte bara amerikanska och danska grisfarmare ser en öppning i och med sjukdomsutbrottet.

Flera nya företag som producerar köttsubstitut vill ta tillfället i akt att flytta fram positionerna.

Right Treat, en Hongkongbaserad firma som tillverkar fläsksubstitutet Omnipork av soja- och svampprotein, hoppas göra en inbrytning.

”Jag har ingen kristallkula, men jag kunde aldrig föreställa mig att samma år som vi lanserar Omnipork skulle den afrikanska svininfluensan bryta ut”, säger grundaren David Yeung till Financial Times.

Antalet vegetarianer i Asien och Oceanien har stigit till nästan en halv miljard människor under 2018.

Marknadsundersökningsföretaget Euromonitor uppger för Financial Times att regionen kommer att stå för tre fjärdedelar av den globala marknaden för köttsubstitut inom fem år. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies